1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

22months,應該開始踏入trouble 2
例如乜都自己做,有主見,會發脾氣
我都會放手由佢自己做自己試,都有引渡佢點樣表達自己,唔需要狂喊狂叫,日頭黎講都無乜大問題
但近排一到夜晚就黎料,臨瞓前果頭瞓低,呢度又話出黎食奶,俾佢食啦!又食得少少,之後返去瞓,一瞓低又爆,狂喊狂叫話食,不停重覆呢樣野4,5次
最後我要由佢喊到夠,佢知扭唔到先收手,攰就去瞓
到半夜4,5點,又爆話要食奶,但食得一安,跟住又重覆上述
我可以點

珍珠宮

日頭做乜來?好似好精神咁,有無人陪一齊訓?

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆:Janetip 的帖子

同佢講太陽伯伯未起身,所以冇奶奶食,快d訓,唔係太陽伯伯聽日唔出黎就冇得去公園玩。我同個仔咁講都呃到一排。我個仔可以半夜起身要出廳玩車車。。。。唔比又喊一大輪。

大宅

引用:日頭做乜來?好似好精神咁,有無人陪一齊訓

原帖由 夢裡人 於 16-03-13 發表
日頭做乜來?好似好精神咁,有無人陪一齊訓?
無特別玩得顛,同之前一樣架咋
我有陪瞓

大宅

引用:同佢講太陽伯伯未起身,所以冇奶奶食,快d

原帖由 beryllium 於 16-03-13 發表
同佢講太陽伯伯未起身,所以冇奶奶食,快d訓,唔係太陽伯伯聽日唔出黎就冇得去公園玩。我同個仔咁講都呃到 ...
無太陽伯伯就要瞓,呢點佢係知道
我同老公都估佢半夜其實係想出來玩借飲奶走返出廳

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆:Janetip 的帖子

咁千祈唔好有第一次比佢出廳,唔係就有排搞。
試下關埋門窗唔埋佢由佢喊一陣,睇下佢會唔會訓返。

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢食訓得唔好..所以叫食....所以帶佢出去PLAY多D.....訓得好D....就無咁煩.

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我個女24個月, 都係夜晚以前我陪佢飲奶後瞓, 好正常, 早瞓
宜家要爸爸陪, 又要睇VIDEO 住嚟瞓, 其實睇佢係好眼瞓
爸爸唔陪佢, 可以狂喊 45 分鐘 唔收聲, 氹佢都唔得, 我唔理佢, 疲倦後自己就瞓著

其實我覺得佢好疲倦, 但又唔想瞓,
可以點做?

我要返工, 好辛苦呢!

大宅

回覆:trouble2

呢個問題,我搞掂左啦!
一定唔可滿足佢,我由佢喊,佢慢慢冷靜少少,我會嚴厲同佢講:你喊,媽咪都唔會應承你,無用架!我地夠鐘要瞓覺
過左幾日就KO
日頭嘅時候我會同佢講,瞓覺唔扭計,乖媽咪先同你去公園(呢排鍾意sir滑梯)

公爵府

叻叻勳章

我姐姐而家都仲係用眼神振壓住佢....暫時都woRK既...

珍珠宮

回覆:trouble2

我囡有一排半夜要睇ipad 講故事食奶,搞左成個鐘先訓

跟住又正常翻

子爵府

BB防敏心得分享勳章

一到trouble2,D脾氣特別難攪

子爵府

而家迫他也沒用,唯有叫自己比多點耐性

複式洋房

我個仔兩歲五個月.. 呢排成日講唔要呢個、唔要嗰個咁! 62叫個姐姐唔好俾手提電話佢玩,佢就對住爺爺講"唔要爺爺"... 有時失驚無神又爆一句"我唔要同表哥表姐玩" 等等.. 又試過喺街大大聲咁對住DADDY講"我唔要DADDY呀"咁..... 不知幾咁尷尬..

珍珠宮

引用:我個仔兩歲五個月.. 呢排成日講唔要呢個、

原帖由 Ka_carmen 於 16-03-17 發表
我個仔兩歲五個月.. 呢排成日講唔要呢個、唔要嗰個咁! 62叫個姐姐唔好俾手提電話佢玩,佢就對住爺爺講"唔要 ...
我囡地鐵話“媽媽抱,爸爸無得抱”

隔离左右望住我老公陰陰咀笑

首頁

尾頁

跳至