6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個小朋友依家10個月多,由6個月既時候,兒科醫生巳經開始提點我地倆公婆,要教小朋友懂得自我入睡.放床就要識得自己瞓...奮鬥咗好幾個月, 終於係9個月既時候,BB唔再吵鬧...唔再咸.明白放床就要自己瞓.... 間中仍然會大咸.
但最近,唔知點解,又試唔肯自己瞓... 仲要4,5點就起身嘈...巳經唔係早瞓......一般都係10點半.以前都可以瞓到7點,8點.. 依家哩輪就差不多4至6就醒... 搞到我地倆個都好攰... 瞓得唔好...

有冇JM可以分享一下,小朋友教獨瞓經驗???

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我係一個完全失敗的媽媽..我都好想知道可以點做.

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得系習慣問題,BB到眼訓果陣一定會扭訓,可以試下早D帶BB上床,調暗燈光,慢慢收拾心情訓覺,需要堅持。

大宅

回覆 tyson715 的帖子

我果個都系唔肯自己訓,要抱到訓著放床仔~唉

複式洋房

琴晚小朋友3點幾醒,冇計。小朋友咁細都懂得堅持,做媽媽既要比佢更加堅持努力。💪🏼💪🏼💪🏼

珍珠宮

回覆:BB 瞓覺問題.

喊醒麼?我個仔都系自己訓,夜晚有時會喊醒,嚟個時候千其唔好理佢,佢自己叫兩聲或者翻滾下就會訓返,如果唔得就要考慮下bb可能唔舒服例如出牙

洋房

回覆:tyson715 的帖子

係唔係佢唔夠飽勒,我個B食飽就訓好耐,訓醒仲笑添!

男爵府

我都上黎學野,女女21個月仲要同我地訓

複式洋房

我都幾堅持家,小朋友通常醒咗會自己坐係床,然後嘰哩咕嚕,坐得耐咪大叫... 咁就要起身... 佢依家10月個多,食緊2餐粥仔... 份量就係4個湯殼...一日都會煲3/4嘜米比佢... 早晚2餐7安奶.. 下午茶會飲多3-4安.. 一日會比2次生果.. 應該份量都差不多吧.....!?!?!?!? 佢依家出緊門牙,巳經出咗嚟.不過未出晒... 唔知係咪咁,所以就瞓得好差.... 我從來都唔氹佢瞓, 因為醫生語重心詳..見一次,講一次... 所以我地倆公婆都堅持,奈何小朋友都係反覆......我諗瞓覺哩家嘢..都係有排搞.... 我地都諗著佢一歲就開始分房瞓..... 我諗又係另外一個挑戰.

複式洋房

我bb半歲大 仲係同我訓 仲一定要埋身啜到訓淋先得:(

大宅

tyson715 發表於 16-3-14 23:02
我個小朋友依家10個月多,由6個月既時候,兒科醫生巳經開始提點我地倆公婆,要教小朋友懂得自我入睡.放床就要 ...

會唔會佢唔眼瞓所以唔想自己瞓?之前試過逼佢瞓,但佢未有睡意,要係床郁來郁去半個鐘先肯瞓著
最近我女skip左夜晚nap,日頭只小睡3次,最後一次5點半醒,到夜晚9點已開始扭,飲埋最後一餐奶十點前放佢落bb床,播下音樂幾分鐘再叫佢瞓,我係隔離睇住,佢就慢慢自己瞓,可瞓到第二朝8點幾

大宅

引用:我都幾堅持家,小朋友通常醒咗會自己坐係床,

原帖由 tyson715 於 16-03-15 發表
我都幾堅持家,小朋友通常醒咗會自己坐係床,然後嘰哩咕嚕,坐得耐咪大叫... 咁就要起身... 佢依家10月個多,食 ...
其實我都係想學野,因我個仔9個月,自從出院開始,嫲嫲同爸爸都係抱直氹瞓佢,我就埋身餵最後餐奶,佢自然瞓著再放床仔,從未試過話可以自己瞓。
不過我覺得一歲分房瞓可太早

大宅

我個仔都唔識自己訓架
我用揹帶揹佢 因為就咁抱佢係係咁郁 郁到我就黎抱唔住
如果放佢係床 明明好眼訓 佢都無係咁玩係咁叫唔肯訓

大宅

我都想學嘢。。。我個b夜晚一定要啜住訓,唔啜唔訓

別墅

我b都係,每日喊醒,有時係到玩,最慘佢係3點幾起身,到5點都未瞓,我就4點半要起第返工,諗住大個好d都唔得 佢一定要痴住我地瞓,極度需要安全感

複式洋房

原來大家都咁辛苦.不過,真係要堅持.我姑奶好早就同個細仔分房瞓,好早就訓練佢自我入睡.依家都3歲多.. 回想諗深一層.以前細個,阿媽邊得閒咁氹我地瞓.除非病啦... 我諗細路仔都係咁上下... 要堅持一下.... BTW... 坐係床邊陪瞓都唔合格..... 根據我個位兒科醫生.. 不過各有各法.. 最緊要JM 覺得OK... 舒服配合到自己..又冇話適用於所有人.. 大家再努力下......

複式洋房

我想問下,如果你哋由個B喊,喊到攰之後瞓著,起身時佢係咪應該好開心咁醒?我對孖女10個月大,一個醒時好開心,自己玩一陣先叫,細嗰個自從呢幾日開始要佢自己入睡(喊到攰),佢每之起身都好唔開心,同埋一見我入房就爆喊要我抱,好唔想留係張床度。尋晚抱佢入房瞓,一見到張床就開始喊。到底我應唔應該繼續?

複式洋房

請問你囡囡做咗啲咩,令你覺得佢起身時就巳經唔開心.

<喊到攰之後瞓著,起身時佢係咪應該好開心咁醒>
我諗每個小朋友都唔一樣既...我地大人瞓醒,都唔四萬咁口.

<爆喊要我抱> 我諗哩啲都係成長階,就算好似我位小朋友冇要求抱,都會要求唔留係Playpen , 要求自由活動...小朋友開始懂得表逹.

<見到張床就開始喊> 我個人睇法就都覺得正常. 我放咗我位小朋友落床,都會喊. 唔願瞓麻..想人氹,陪瞓.. 但我都係放佢落床, 由佢自己搞掂.. 因為我抱著佢,發覺佢都唔係瞓...

如果你覺得自己做緊既係啱既,對小朋友好既. 咪繼續做,繼續觀察下佢.

大家都明.. 小朋友人仔細細, 其實都識得好堅持....

大家加油....

複式洋房

tyson715 發表於 16-4-26 14:01
請問你囡囡做咗啲咩,令你覺得佢起身時就巳經唔開心.

睇睇下發現自己之前留過 post。我之前個 sleep train 放棄咗,因為個細囡極度缺乏安全感, sleep train 嗰輪我只係離開佢一步,真係一步,佢已經喊到顛咗。
而家倆個都要tum佢哋瞓。之前都仲好,放落床拍一陣就瞓,最近一放落床又勁喊,要係大人床tum佢瞓,大嗰個仲要tum成個鐘先瞓。夜晚又瞓唔淋,一晚醒幾次,有時半夜一醒要碌成個鐘先瞓,真係好攰,唔知點先可以瞓好啲。

別墅

tyson715 發表於 16-3-14 23:02
我個小朋友依家10個月多,由6個月既時候,兒科醫生巳經開始提點我地倆公婆,要教小朋友懂得自我入睡.放床就要 ...

我個仔由出世返屋企開始已經分房獨睡。初初我地都係抱佢抱到訓著先放床。到一個月大果時,佢慣曬。我覺得好辛苦,我上網睇點令佢自己訓。用左幾日時間,佢飲完奶抱到佢差唔多訓就放床,仲眼朦朦果時,佢會喊。我好堅持咁唔抱,喊15分鐘去睇下佢,係咩特別既話又等佢喊多陣。通常喊到好累就會訓,訓訓下又喊我又望住個鐘。夠15分鐘又去睇下佢。結果聽左3-4日。重重覆覆。好心痛,佢喊到聲都沙曬。但我又好堅持,想佢學識訓。咁對佢係最好,結果佢真係學識左。佢2-3個月已經訓得好隱定,我陪佢玩,見佢有睡意就可以放床,佢玩一陣就會訓,間中訓訓下喊要比奶咀。4個月已經好少聽到佢喊,夜晚訓10-12個鐘,中間唔醒唔叫肚餓,日日起身一叫佢,佢就笑得好開心。而家岩岩滿5個月,生活好隱定,又無乜喊。bb 訓得夠真係好少炆,成日都笑。我覺得初初最緊要唔好訓著先放床,因為你諗下,明明訓果時係媽媽度,無啦啦紮醒左去左另一度,換轉你都會驚啦。我覺得安全感來自佢對屋企人既信任同熟悉既環境,只要我地係適當既時候滿足到佢既需要,肚餓,換臭臭,想玩,佢就有安全感,唔一定抱訓先有。佢訓得夠,我地仲有好多時間抱佢同佢玩,親子互動。當然我明白每個bb既氣質都唔同,有d好堅持。純粹分享下,希望幫到大家啦

首頁

尾頁

跳至