跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

請幫忙!

我剛入住藍澄灣.
保母車忽然唔再車全校學生.

而校長只能為東九龍學生揾倒保母車.
我目前未揾到保母車出青衣, 到又一村.

請問各位, 有冇認識的保母車公司介紹, 可以車埋我個女和另一個同屋苑的同學.

允祈爸爸

侯爵府

原文章由 允祈爸爸 於 08-9-29 23:28 發表
請幫忙!

我剛入住藍澄灣.
保母車忽然唔再車全校學生.

而校長只能為東九龍學生揾倒保母車.
我目前未揾到保母車出青衣, 到又一村.

請問各位, 有冇認識的保母車公司介紹, 可以車埋我個女和另一個同屋苑的同學.

...

唉.... 老實講, 我覺得校長响呢件事上真係 handle 得唔好, 佢 only 諗東九學生, 我吔呢 邊又唔顧喎, 問佢又唔答, 可能佢知我自己接送都得啦...

係呢, 咁你吔 2 個小朋友 10 月後點返學呀 ?

別墅

原文章由 cubixluk 於 08-9-30 13:38 發表

唉.... 老實講, 我覺得校長响呢件事上真係 handle 得唔好, 佢 only 諗東九學生, 我吔呢 邊又唔顧喎, 問佢又唔答, 可能佢知我自己接送都得啦...

係呢, 咁你吔 2 個小朋友 10 月後點返學呀 ? ...

事實上校長响呢件事上顯得無能為力.
而東九學生改坐石哥哥 保母車, 都係某家長找的.

我仍努力找尋中...............

侯爵府

原文章由 允祈爸爸 於 08-9-30 22:41 發表

事實上校長响呢件事上顯得無能為力.
而東九學生改坐石哥哥 保母車, 都係某家長找的.

我仍努力找尋中...............

石哥哥, 我之前都有打比佢問過, 但因為我呢邊 ttl 得 3 個, 而佢係東九龍車, 基於成本問題, 其實佢都好難做... 我明白佢吔既營運成本問題... 但你即管再問下石哥哥, 3 個做唔做, 2 個青衣 , 1 個葵涌 .

別墅

原文章由 cubixluk 於 08-9-30 13:38 發表

係呢, 咁你吔 2 個小朋友 10 月後點返學呀 ? ...

我地已冇校車坐, 暫時冇其他resource. 唯有自己帶女返校...

今早, 我帶大袋被和允祈, 為安全, 坐的士準時08:00到校.
被老師責備太早返. 我為個女要尊重老師. 忍怒不言.
下午向校長投訴,校長找Excise 話基於保險條例老師才叫我們不要太早返.....................

同太太正相量..考慮向總會投訴/轉校

[ 本文章最後由 允祈爸爸 於 08-10-6 18:12 編輯 ]

別墅

原文章由 cubixluk 於 08-10-1 14:51 發表

石哥哥, 我之前都有打比佢問過, 但因為我呢邊 ttl 得 3 個, 而佢係東九龍車, 基於成本問題, 其實佢都好難做... 我明白佢吔既營運成本問題... 但你即管再問下石哥哥, 3 個做唔做, 2 個青衣 , 1 個葵涌 . ...

石哥哥話每個收HK$2000. 問我肯唔肯..................

侯爵府

原文章由 允祈爸爸 於 08-10-6 18:03 發表

我地已冇校車坐, 暫時冇其他resource. 唯有自己帶女返校...

今早, 我帶大袋被和允祈, 為安全, 坐的士準時08:00到校.
下午向校長投訴,校長找Excise 話基於保險條 ...

唔可能 8:00 返學校都要比老師話架喎, 學校講明可以最早 8:00返學校, 校長咁樣根本唔合理喎... 投訴, 我反而覺得可以算住先, 始終阿囡响樹讀, 無謂令小朋友難做咁...
老實講, 全日制嚟講, 紹邦都算幾唔錯 .....

至於校車.. $2000 太貴囉, 我自己來回坐的士都得啦....
唯有努力 d 再揾啦

p.s. 如果轉校你打算轉去邊 ? 不如出年先轉啦... 可能咁會好 d

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-10-10 00:05 編輯 ]

大宅

我都試過8:00正帶囝囝番學,亦感覺上老師d面口係唔同左,無平時咁nice
見住個老師剛剛番工由大門入來, 同佢點頭微笑, 佢連句回應/早晨都無,
cool 而果時黃課室得我囝囝一個又未有老師看管, 我唯有唔走住, 等個位老師,慢慢換好佢既制服後出來睇住我囝囝

其實大部份原因係呢度D 學生大部份都係住又一村附近, 無咁早返學架, busy 就係8:35-8:45 時段
仲有, 一到放學,15分鐘內d學生就會閃哂,所以呢度d老師咪嘆慣羅。

[ 本文章最後由 thatwhy 於 08-10-9 17:24 編輯 ]

大宅

我想知邊個老師呀? (比D貼士), 其實佢係咪同你講笑?

[ 本文章最後由 thatwhy 於 08-10-9 17:22 編輯 ]

侯爵府

原文章由 thatwhy 於 08-10-9 16:18 發表

我都試過8:00正帶囝囝番學,亦感覺上老師d面口係唔同左,無平時咁nice。
見住個老師剛剛番工由大門入來, 同佢點頭微笑, 佢連句回應/早晨都無, 好cool 。 而果時黃課室得我囝囝一個又未有老師看管, 我唯有唔走住, 等 ...

請問你小朋友讀邊班 ..... , 你住邊區, 有冇搭校車, 我係想睇下湊唔湊到多 d 人响葵青區搭校車呀....
老師黑面, 可能係未瞓醒啫.... 哈 ....
but 我真係好 like 呢度 d 老師, 個個都好 friendly..... 同埋遲咗接有時仲好, 可以同老師溝涌多 d

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-10-10 00:06 編輯 ]

大宅

原文章由 cubixluk 於 08-10-10 00:04 發表

請問你小朋友讀邊班 ..... , 你住邊區, 有冇搭校車, 我係想睇下湊唔湊到多 d 人响葵青區搭校車呀....
老師黑面, 可能係未瞓醒啫.... 哈 ....
but 我真係好 like 呢度 d 老師, 個個都好 friendly..... 同埋遲咗接 ...

我囝囝讀緊高班。對唔住, 我唔係住葵青區。

侯爵府

原文章由 thatwhy 於 08-10-10 12:27 發表

我囝囝讀緊高班。對唔住, 我唔係住葵青區。

咁你都揾到入嚟呀.... 勁喎

洋房

you may try to call Mr Lee of mobil : 6233 4990

別墅

上星期中, 允祈媽媽找到一間車開崇真的保母車公司. 我見冇計可施唯有試坐. 來回要中途轉車. ......(我覺得不 太理想)

大宅

上星期中, 允祈媽媽找到一間車開崇真的保母車公司. 我見冇計可施唯有試坐. 來回要中途轉車. ......(我覺得不 太理想) [/quote]
唉..... 其實可唔可以同總部反映一下校長既行政問題, 我個人覺得咁 simple 既校車問題都解決唔到, 都幾失敗下.... 我住果區都冇校車到... 其實揾校車, 係 school request, 而唔係媬姆車食住架嗎.. 更唔可以話搞唔掂就坐視不理 ... 我有 d 覺得呢位校長唔太想理多 ....

唉... 見 topic 話你小朋友早返比人投訴, 我小朋友讀幼兒班又冇咁喎, 某日遲放學, 佢老師都冇黑面, 仲叫我唔駛咁 urgent

侯爵府

原文章由 允祈爸爸 於 08-10-20 14:50 發表
上星期中, 允祈媽媽找到一間車開崇真的保母車公司. 我見冇計可施唯有試坐. 來回要中途轉車. ......(我覺得不 太理想)

我問過幾間, 聖羅撒, 都要 $1800 ( 青衣 ) - 730 上車, 我果度 $1700 - 745 上車 ..
我見價 $ 太貴, 都係自己送.... 唉.... 我久唔久坐 taxi 都駛咁貴....

別墅

原文章由 準媽媽 於 08-10-23 13:11 發表

唉..... 其實可唔可以同總部反映一下校長既行政問題, 我個人覺得咁 simple 既校車問題 ... [/quote]

在12/10允祈生日會當日, 有多位家長有以上相同見解.
只不過冇家長會代表而已. 我太太是NGO主管更認為是校長未
盡責. 要向總部申訴. 我會有下一步的.......(若校長得過且過愛理不理)

別墅

我剛才SMS左比Ethenmama .
HK$780 /per month. 崇真校車蘇生. 81060279

原文章由 cubixluk 於 08-10-23 13:14 發表

我問過幾間, 聖羅撒, 都要 $1800 ( 青衣 ) - 730 上車, 我果度 $1700 - 745 上車 ..
我見價 $ 太貴, 都係自己送.... 唉.... 我久唔久坐 taxi 都駛咁貴....

別墅

原文章由 thatwhy 於 08-10-9 16:56 發表

其實佢係咪同你講笑?

是就說是, 不是就說不是. 晨早流流話人早返係冇禮貌!!! 講乜嘢笑

侯爵府

原文章由 允祈爸爸 於 08-10-24 21:56 發表
我剛才SMS左比Ethenmama .
HK$780 /per month. 崇真校車蘇生. 81060279

我都打咗去問... 佢話會一齊夾埋 3 個人轉車.. 問咗佢, 有時响街邊轉, 有時响崇真果度轉, 我諗如果安全, 時間 ok, 我都會試搭 ( 最担心係安全 & 太晏返到 school 啫 ) .. 老實講 $780 唔貴, 同埋佢吔 3 個小朋友一車過返學校都 ok ..

想問下允祈妺妹幾點上車 & 幾點返到 school 呀

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-10-25 22:00 編輯 ]

首頁
12345...9

尾頁

跳至