跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

原帖由 允祈爸爸 於 09-2-11 23:31 發表
我認為老師應該有自己的作風和典範.而不是左右逢迎,家長要咁就咁.

MIss Wong已被人投訴而走左. 如果再有同類case,我唔止暗中出手. 会明同個家長講清楚.(如確實知道邊個).我認為Miss Chan係一位不錯的幼師. 好師可遇 ...

1. 我都大概估到是那一位家長, 是不是她囡囡最近已離校?
2. 最近學校在行政上確實都有所改進
3. 放完新年假, 收都的好消息就是葉惠雲老師重返紹邦, 葉老師都是一位好有經驗的好老師.
4. 每年的觀課都會在5月中旬的, 我有機會的話會向校長反映一下可否提早在11月中. 因為如觀課後家長有意見反應的話, 可以儘快改進.

侯爵府

原帖由 thatwhy 於 09-2-12 14:40 發表

1. 我都大概估到是那一位家長, 是不是她囡囡最近已離校?
2. 最近學校在行政上確實都有所改進
3. 放完新年假, 收都的好消息就是葉惠雲老師重返紹邦, 葉老師都是一位好有經驗的好老師.
4. 每年的觀課都會在5月中旬的 ...

我都估到係邊個啦.... 佢留冬菇頭既 ?????
另觀課係乜 ? 我都知下, 講嚟聽下 ???

此外我吔都想知你係邊個 ? 朝早返學會見到你嗎 比 d tips .. 唔該

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-13 16:50 發表

我都估到係邊個啦.... 佢留冬菇頭既 ?????
另觀課係乜 ? 我都知下, 講嚟聽下 ???

此外我吔都想知你係邊個 ? 朝早返學會見到你嗎 比 d tips .. 唔該 ...

我都係估啫....答案真係要問允祈爸爸

觀課係每年約5月中, 邀請家長坐在班房內, 了解下小朋友上課時的表現, 當然不是全日, 約1小時. 而觀課後, 校長班主任及家長有約半小時討論時間, 從而反映意見.

囝囝是由賓姐帶返學, 而我祗會間中接佢放學. 想知我係邊個? 哈哈, 保持下神秘感好D.

你今日不用接放學咩?

侯爵府

原帖由 thatwhy 於 09-2-13 17:09 發表

觀課係每年約5月中, 邀請家長坐在班房內, 了解下小朋友上課時的表現, 當然不是全日, 約1小時. 而觀課後, 校長班主任及家長有約半小時討論時間, 從而反映意見.

囝囝是由賓 ...

oic ....... 我仔仔而家放學坐 school bus 唔駛去 school 接.... only 送返學, 所以我好嘆 ...

仲有, 你仔仔咪讀高班既, 阿仔表哥都係, 佢係今年先插入嚟讀的, 你問下阿仔, 佢會答到你係邊個 .. 呵呵

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-14 18:51 發表

oic ....... 我仔仔而家放學坐 school bus 唔駛去 school 接.... only 送返學, 所以我好嘆 ...

仲有, 你仔仔咪讀高班既, 阿仔表哥都係, 佢係今年先插入嚟讀的, 你問下阿仔, 佢會答到你係邊 ...

佢係咪住東涌架?

侯爵府

原帖由 thatwhy 於 09-2-16 16:47 發表

佢係咪住東涌架?

yes ....

侯爵府

想問下 28/03 果個咩康體運動日係乜東東, 係我吔自己家長帶 d 仔女去 join 埋其它分校一齊去人吔間學校玩 ? or 紹邦老師都會去架... if 前者, 好似好奇怪咁, 你吔上年有冇玩過 ?

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-20 17:58 發表
想問下 28/03 果個咩康體運動日係乜東東, 係我吔自己家長帶 d 仔女去 join 埋其它分校一齊去人吔間學校玩 ? or 紹邦老師都會去架... if 前者, 好似好奇怪咁, 你吔上年有冇玩過 ? ...

上年都無架, 今年可能應該係第一年舉行

侯爵府

原帖由 thatwhy 於 09-2-24 11:43 發表

上年都無架, 今年可能應該係第一年舉行

咁你吔去唔去呀, 我報咗會 join, 但到時先算, 可能玩到 11:00 會 back home take a rest, 因為阿仔 5:30 有 musical class 要上

大宅

原帖由 cubixluk 於 09-2-24 13:54 發表

咁你吔去唔去呀, 我報咗會 join, 但到時先算, 可能玩到 11:00 會 back home take a rest, 因為阿仔 5:30 有 musical class 要上

我都報左名, 一家3口都會join

侯爵府

唉... 阿仔今日返學唔比入 ( 佢班主任 ) 因為阿仔前晚响公園比蚊咬, 而 d 蚊好毒, 老師驚佢係水痘 ( 學校有小朋友出 ) so 驚佢被野到, 老師要求我去 see. dr. 最抵 c 係個 e 生唔 sure 係咪真係水痘喎, 因為有 d 似, 有 d 又真係蚊 lan, (唔知關唔關阿仔打咗水痘針事 ) 為安全計, 今日返轉頭攞返書包就 back home , 查咗一日藥膏, 有退既跡象, but 聽日再觀察下先 .... 真係又担心, 又煩

你吔有冇經驗, 打咗水痘針出水痘既反應會係點 ???

侯爵府

原帖由 cubixluk 於 09-2-25 21:02 發表
唉... 阿仔今日返學唔比入 ( 佢班主任 ) 因為阿仔前晚响公園比蚊咬, 而 d 蚊好毒, 老師驚佢係水痘 ( 學校有小朋友出 ) so 驚佢被野到, 老師要求我去 see. dr. 最抵 c 係個 e 生唔 sure 係咪真係水痘喎, 因為有 d 似, ...

今日 cfm 咗唔係水痘啦.. 攞埋 e 生 cfm 信 back to school ...

but 我真係好想讚陳老師, 佢响呢件事既上真係好好, 更加覺得佢好有愛心 ( 當然佢保謢阿仔之餘, 其實都係更加保謢其老 10x 個小朋友啦 ) ... 更加証明自己有幫仔仔揀錯學校....

別墅

原帖由 thatwhy 於 09-2-13 17:09 發表

囝囝是由賓 ...

你地估果個, 已同個女走左轉左校. 而低班確實再会在升班時有小朋友轉校, 因為居住和校車問題.

別墅

原帖由 cubixluk 於 09-2-20 17:58 發表
想問下 28/03 果個咩康體運動日係乜東東, 係我吔自己家長帶 d 仔女去 join 埋其它分校一齊去人吔間學校玩 ? or 紹邦老師都會去架... if 前者, 好似好奇怪咁, 你吔上年有冇玩過 ? ...

我地都報左

侯爵府

原帖由 允祈爸爸 於 09-3-1 17:42 發表

你地估果個, 已同個女走左轉左校. 而低班確實再会在升班時有小朋友轉校, 因為居住和校車問題.

咁呢位太太係咪你之前話佢要求投訴 miss chan 果位呢 ???

大宅

原帖由 允祈爸爸 於 09-3-1 17:42 發表

允祈爸爸你好犀利, 可以知咁多野, 你經常接允祈放學嗎?
咁來年高班咪會好少學生羅?

侯爵府

原帖由 thatwhy 於 09-3-2 15:50 發表

呢間學校一向都係高班會小人 d, 年年如是, 我有 d 朋友講明, 入嚟只係一個踏腳石, 讀佢 1-2 年 n 班之後轉名校, 我諗真係唔多家長會讀晒咁多年

侯爵府

hehe... 我幫佢答, 佢囡囡係搭校車架....

侯爵府

今日同阿仔班同學仔 mame 飲茶, 講開呢位離校家長, 原來佢都中傷學校好多人 & 好似招攬 fans support 自己咁... 仲有同學仔家長話有次同佢一齊搭 bus 返學, 佢响 bus 樹講粗俗說話閙女, 同學仔家長話佢閙女既說話係好難聽 & 好唔要得.....

別墅

有同家長聯絡開, 搞孩子活動囉. 所以都算熟

首頁
45678...9

尾頁

跳至