家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有得揀,唔好開便利店
細個嗰陣,曾經幻想過有朝一日,要開間7仔或OK便利店,自己開檔做生意收錢。中學時,試過暑假做7仔part time,記得老闆夫婦一日24小時輪流睇檔,經常媽媽聲話辛苦,及後附近開多間頂爛市,間7仔最後做了幾年就執笠,變了對手OK開舖。
今日OK便利店阿媽利亞零售(831)公佈業績,睇完盤數,我終於明白前老闆最後忠告:「有得揀,唔好開便利店!」
去年香港OK便利店有328間,生意額係36.93億元,平均每間每年收入1,126萬元。除開每一日,每間舖有3.08萬蚊生意。睇落似乎唔錯,但計晒舖租、人工及燈油火蠟等等,328間舖未扣稅前的經營利潤係1.59億元,即係每100蚊生意,只賺4.3蚊。如果除開每間舖,一年賺48.4萬元,即係每日賺1,327蚊或者每個月賺4萬蚊(點解個收銀姐姐收到張金牛,會驗屍咁驗,大家請諒解)。
與7仔不同,香港OK店唔係特許經營,而係集團式經營。在規模經濟(Economies of scale)效應下,亦只能做到每間舖月賺4萬元,更何況特許經營的7仔,又加盟費、又上架費,做到半死,都係只賺到份糧。好聽叫創業,查實係被勞役。
extracted from
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20160316/19531042

totally agreed

carrylam1122    發表於 16-3-18 14:40
chatterbox_mom    發表於 16-3-17 15:06

公爵府

回覆:有得揀,唔好開便利店

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 thin_piglet 的帖子

我有朋友, 開咗7仔, 好辛苦地挨咗幾年!最後, 都係頂唔住 !!

侯爵府

早前睇過另一POST同說:7仔見你好生意必在附近開多間頂爛市

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

慘過打工~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

有聽過朋友親戚開過,做得好旺區有錢賺嘅,個集團會收返黎自己做

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

伯爵府

最近7仔個老板仲悲哀,連命部蝕埋!

伯爵府

引用:有聽過朋友親戚開過,做得好旺區有錢賺嘅,

原帖由 lovececing 於 16-03-16 發表
有聽過朋友親戚開過,做得好旺區有錢賺嘅,個集團會收返黎自己做
我屋企樓下果間咪係。

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

從未想過開/做7仔

因以往都多夜間被打劫的新聞,
日間還可接受
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

公爵府

引用:回覆 thin_piglet 的帖子我有朋友, 開咗7仔

原帖由 ha-ppyday 於 16-03-16 發表
回覆 thin_piglet 的帖子

我有朋友, 開咗7仔, 好辛苦地挨咗幾年!最後, 都係頂唔住 !!
咁你朋有賺唔賺得返嗰啲乜費物費?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 20020116 的帖子

唔清楚 !好似比咗60萬左右開舖 !
頭,一二年,好難挨! 佢話食之沒味, 棄之可惜 !

公爵府

ha-ppyday 發表於 16-3-17 13:47
回覆 20020116 的帖子

唔清楚 !好似比咗60萬左右開舖 !
陰公!幾時先收得返60萬!

ha-ppyday    發表於 16-3-17 17:50

男爵府

克盡已能.參予義工.盡展所能!

大宅

最慘有個連條命都冇埋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

張就仁 發表於 16-3-16 16:58
早前睇過另一POST同說:7仔見你好生意必在附近開多間頂爛市

就算唔開多間都難做...

貨價, 賣價, 對方控制曬...自己想做宣傳又唔得

水晶宮

大宅

【賺到盡】加盟店賺錢即開分店搶生意 母公司陰招盡出
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160413/54977089

extracted from 13Apr2016 apple daily

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160414/54981790

extracted from 14Apr2016 apple daily

首頁

尾頁

跳至