嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係新手媽媽,啱啱開始學煲粥比女女,發現次次買完D材料都用唔哂,剩太多,同發現次次煲粥都要次次預備食物,唔識點將D材料冷藏,怕方法唔正確,令到D食物變壞,有經驗媽媽,可以提供方法,以作參考嗎? 例如,粟米蓉,點樣可以一次預備定幾餐,係咪煲熟左D粟米,原粒放落冰格,要食先解凍,再磨蓉,定係用生栗米磨左蓉先放落冰格度呢?
仲有咩其他材料可以一次預備定幾餐,冷藏方法係點呢?十萬個多謝!

大宅

我都好想知呀, 有無mami邦下手呢??

男爵府

我的做法, 會一次過磨晒先.

用保鮮紙舖響整冰粒的冰格上(有蓋冰格), 一格一細張, 然後將d果蓉, 菜蓉, 肉蓉, 魚蓉填入格內, 包返好張保鮮紙, kum 好蓋放入 freezer.

食時按需要逐格取出 (因為有保鮮紙所以好易取出), 蒸/or 放入粥仔煮返熱, 食得.

有時冰格滿左, 我會就咁用保鮮紙包住, 份量大約一中式湯匙一包, 一包包放入膠盒再放 freezer.

子爵府

牛年勳章

煮好咗,磨碎咗,要攤到凍晒先可放入freezer冷藏. 食之前嗰晚攞番去雪櫃解凍,到lunchtime就啱啱好溶哂,microwave or 蒸熱都得.

用來盛載食物嘅盒仔最好係sterilise過既.

我通常整定薯蓉,蕃薯蓉,青豆紅蘿蔔蓉做冷藏.

大宅

jusco有隻冰格有蓋呀~雖然唔實, 不過有好過冇..既感覺

大宅

"用保鮮紙舖響整冰粒的冰格上"呢個方法幾好喎, 我就用d玻璃樽仔 ... 同埋我係整好晒d食物 (變晒蓉), 塞滿個樽仔 (可能需要"秘"走d水份), 放入密實袋, 熱住咁放入冰格 (咁樣好似先算"急凍")... 幾乎所有蔬果都可以, 好似除左青瓜...

大宅

多謝各位媽媽回覆!
咁即係如果想雪住下次用,就要熟左磨蓉後先雪,thanks!
仲有想問下通常可以雪幾耐唔用先掉呢?
我個女唔肯食粥(仲唔係好識食,好多時食到嘔),所以每次都係白煲!但我唔會灰心!

[ 本文章最後由 lingobb 於 08-10-3 22:18 編輯 ]

子爵府

牛年勳章

玻璃樽仔係唔適宜入冰格,樽內水份受冷凝固會彭漲,玻璃會受壓出裂紋爆烈...小心!

"急凍"只適用於新鮮未煮過既食物,熱住入冰格係會滋生細菌架,另外家用freezer係做唔到真正"急凍"效果,咁樣只係會加重freezer既運作負担~損害freezer嘅功能!

原文章由 squirrelc 於 08-10-3 15:39 發表
"用保鮮紙舖響整冰粒的冰格上"呢個方法幾好喎, 我就用d玻璃樽仔 ... 同埋我係整好晒d食物 (變晒蓉), 塞滿個樽仔 (可能需要"秘"走d水份), 放入密實袋, 熱住咁放入冰格 (咁樣好似先算"急凍")... 幾乎所有蔬果都 ...

男爵府

湯底, 白粥, 通粉我會一次過煲一大煲, 再放入雪櫃下格, 可以分3-4次用,但唔會煲太多, 如果雪到第3 晚重有剩, 我會自己食或倒咗去

始終家用雪櫃唔同出面的餐廳用的可以雪一星期或以上

薯仔, 番茄等等, 我係唔會一次過煲曬再雪, 咁樣味道同營養已經差一折
我係每次用新鮮的, 用幾多切幾多

菜葉類盡量每次唔好買太多, 通常都會用剩,又唔可以存太耐

肉類會預先切定粒狀, 用幾多不幾多

其實預先做好湯底同粥或通粉, 煮一餐大約10-15分鐘

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 lingobb 於 08-9-30 13:53 發表
我係新手媽媽,啱啱開始學煲粥比女女,發現次次買完D材料都用唔哂,剩太多,同發現次次煲粥都要次次預備食物,唔識點將D材料冷藏,怕方法唔正確,令到D食物變壞,有經驗媽媽,可以提供方法,以作參考嗎? 例如,粟米蓉,點樣可以 ...

我喺吉之島嬰兒部買膠盒仔 ($28 / 8個, 如果未加價的話), 以前煮粥仔時, 會買條魚起肉, 放入膠盒仔內再放入冰格. 每餐食時就擺入直接翻煮. 個牌唔記得係咪minimoto呢, 可以入microwave.

如整菜蓉, 例如椰菜花蓉, 我會分三次煮, 冬瓜分兩次, 每次煮會有幾餐份量, 喺可以接受情況下, 菜分多幾煮會好啲. 煲紅蘿蔔水時我又會切一小塊來整紅蘿蔔蓉, 務求阿女唔駛成個星期都食同一樣嘢.

首頁

尾頁

跳至