跳至

首頁
12345...33

尾頁

大宅

陪月勳章

Jesswong:
我在QE時,住在G11,8号位.

大宅

原文章由 yoyokim 於 08-10-2 16:44 發表
你地有無見呀, 大家係0806版,各自相應番, 自己同一日出生既媽媽呀, 好在, 我地都有4個朋友仔

我都見到,大家都好似尋親咁,好得意!

大宅

我個女又係,尤其放完假之後個日用樽飲媽媽奶特別唔專心,仲俾我媽我投訴添!

大宅

jess,我住坑口,你呢?

東港城商場1-5/10做兒童教育展,期間係商場消費滿$400就送迪士尼美語世界教材一本書仔、一隻碟(未睇,唔知係dvd定cd)、一個斜揹袋仔。每日限送50套,由1點開始。有興趣可以星期六去望望呀。

大宅

原文章由 krisflyer 於 08-10-2 21:06 發表
bb性別/胎數/醫院/居住地區/食奶
pwb 女 1 聯合 將軍澳 全人奶
yoyokim 女 1 嘉諾撒 西環 奶粉
小QB 女 1 法國  鑽石山  全人奶
kk1 ...

hi你生完全家返hk住?

複式洋房

嘩..好開心呀, 又多2個小朋友仔啦

我個女,而家飲奶, 成日掛住八掛, 東張西望, 飲得3安半左右咋, 迫佢再飲, 就喊比你睇

複式洋房

kk123 男 1 QE 彩虹 奶粉
krisflyer 男 1 馬來西亞 大圍 奶粉
jesswong 女 2 QE 將軍澳 奶粉
evakwokmama

別墅

係呀...小b係馬來西亞出世, 大約2個月左右我地就返左香港lu...
初時佢都唔太習慣香港既空氣...
而家慢慢ok返啦... 太好啦~~估唔到有好多bb都係同一日出世呢...!!

別墅

唉...全中!!! 我個b而家大約飲140-160ml...一日5餐....
但一定要分2次....第2次仲要勁有耐性先餵到...因為佢一定周圍望...迫佢又會喊...搞到餵奶好似同佢角力咁...好疲累呀!!!
呢d算唔算厭奶呢!?

原文章由 yoyokim 於 08-10-3 10:00 發表
嘩..好開心呀, 又多2個小朋友仔啦

我個女,而家飲奶, 成日掛住八掛, 東張西望, 飲得3安半左右咋, 迫佢再飲, 就喊比你睇

複式洋房

原文章由 krisflyer 於 08-10-4 08:00 發表
唉...全中!!! 我個b而家大約飲140-160ml...一日5餐....
但一定要分2次....第2次仲要勁有耐性先餵到...因為佢一定周圍望...迫佢又會喊...搞到餵奶好似同佢角力咁...好疲累呀!!!
呢d算唔算厭奶呢!?:surprised ...

我都唔知算唔算厭奶呀,我朋友個女,厭奶係會厭到,最多食一安左右,點迫都唔再食.如果情況去到咁,真係聽見到驚呀.

我個女,都係分2次佢食呀.真係次次食個3安幾,有時得2安,咁樣點大呀 mouth:

複式洋房

原文章由 krisflyer 於 08-10-4 07:54 發表
係呀...小b係馬來西亞出世, 大約2個月左右我地就返左香港lu...
初時佢都唔太習慣香港既空氣...
而家慢慢ok返啦... 太好啦~~估唔到有好多bb都係同一日出世呢...!! ...

想問下,你小b係馬拉出世,回來hk,還可唔可以申請3粒星身分証 ?

大宅

我個囡囡雖然唔專心, 又係佢都可以食到180ml奶呀

大宅

原文章由 yoyokim 於 08-10-4 11:00 發表

我都唔知算唔算厭奶呀,我朋友個女,厭奶係會厭到,最多食一安左右,點迫都唔再食.如果情況去到咁,真係聽見到驚呀.

我個女,都係分2次佢食呀.真係次次食個3安幾,有時得2安,咁樣點大呀 mouth: ...

咁妳每次開幾安奶比佢飲呀?

次次唔同都幾難攪

複式洋房

kk123 男 1 QE 彩虹 奶粉
krisflyer 男 1 馬來西亞 大圍 奶粉
jesswong 女 2 QE 將軍澳 奶粉
evakwokmama
佐佑琪璘  男/女 1 東區  將軍澳 奶粉

別墅

可以呀..已經拎左啦...香港immigation效率好高!!!
海外出生既bb, (中國除外, 因為for中國有另一個policy)只要daddy/mommy其中一方係香港永久居民就可以申請...
我都好心急, 因為未有香港居留, 小b唔可以去健康院做檢查 (如肯每次俾hkd365就例外)...所以一返來即刻去申請...
一個月左右搞掂。

原文章由 yoyokim 於 08-10-4 11:02 發表

想問下,你小b係馬拉出世,回來hk,還可唔可以申請3粒星身分証 ?

大宅

妳地係咪全職媽媽黎架? 我係呀

別墅

本來係...but返hk後變返"在職媽媽"lu...
每次返工都好唔捨得小b呀~~

原文章由 小QB 於 08-10-4 23:41 發表
妳地係咪全職媽媽黎架? 我係呀

大宅

原文章由 krisflyer 於 08-10-5 17:44 發表
本來係...but返hk後變返"在職媽媽"lu...
每次返工都好唔捨得小b呀~~

少左時間見bb, 咁真係會掛住佢

複式洋房

原文章由 佐佑琪璘 於 08-10-4 13:53 發表
kk1 ...

嘩嘩嘩....龍鳳胎呀

大宅

我祝各位bb 今日四個月大,快高長大,身體健康