少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

細個沒人教,但我應為基本性教育是需要的,有沒有媽媽可分享?

大宅

回覆:我仔仔5歲,怎樣開始性教育?

我細個沒人教,但我應為基本性教育是需要的,有沒有媽媽可分享?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Huiwangmama 的帖子

首先去書局買本有關性教育嘅公仔書, 要圖多過字, 我女細時非常鍾意睇, 每次都邊陪讀邊教。

大宅

引用:回覆+Huiwangmama+的帖子首先去書局買本有

原帖由 Jin2012 於 16-03-19 發表
回覆 Huiwangmama 的帖子

首先去書局買本有關性教育嘅公仔書, 要圖多過字, 我女細時非常鍾意睇, 每次都邊 ...
ic, thanks

大宅

回覆:Huiwangmama 的帖子

咁早就要開始?

大宅

引用:咁早就要開始? +

原帖由 Waiwaibabyo 於 16-03-21 發表
咁早就要開始?
吓,唔早啦,3至6歲是合適開始灌輸時期,佢3歲時都問緊點解男仔同女仔唔同啦!

大宅

回覆:Huiwangmama 的帖子

依家啲小朋友真係早熟

大宅

引用:Quote:原帖由+Waiwaibabyo+於+16-03-21+發

原帖由 Huiwangmama 於 16-03-22 發表
吓,唔早啦,3至6歲是合適開始灌輸時期,佢3歲時都問緊點解男仔同女仔唔同啦!

...
贊成 我個女三歲女開始已經問好多呢類問題啦

大宅

其實有好多故事書都會講呢d, 有時我個仔都會問我,我就直接同佢講男仔係點女仔又係點

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

引用:咁早就要開始?

原帖由 Waiwaibabyo 於 16-03-21 發表
咁早就要開始?
唔早啦,我囡學校k1老師已經開始教

別墅

咁早要性教育

男爵府

我都係小朋友大約3歲開始,當開始問點解男女唔同,點樣有BB, 正常話題同佢講,係大人自己唔好尷尬就無問題

複式洋房

性教育冇話分幾多歲,從小就應該要開始,學懂男女的不同,如何保護自己,從正面的角度去講,唔好用有色眼鏡去睇呢件事就得。
首先認識自己身體,認識男女的不同,保護自己,尊重別人的身體,佢如何來到呢個世上。
佢沖澡時可以講下男同女的分別,我仔四五歲我就同佢沖澡,話佢知男女的不同。可以買d書或公仔同講下,女仔有乳房,男仔有gugu, 唔可以touch或比人touch自己的性器官。比人搞就要講唔好,亦唔可以去搞人。你知啦,小朋友係好有好奇心的。
我好正面地話佢知佢點來的。照直講爸爸媽媽相愛,一人係身體出一樣野,咁就做成咗個bb, 係媽媽的肚長大,(佢會係街上見到大肚婆的),再係媽媽其中一個出口生bb。佢問呢個出口係咩,我照直係係陰道,講真,一個五歲小朋友點會諗到呢d野係咸濕野啊!

複式洋房

咁快開始教嫁啦??

子爵府

淨係講男女有乜分別,唔好亂俾人摸嗰啲咋喎。
我怕太快講佢到時口痕週圍大大聲講咋。

大宅

引用:細個沒人教,但我應為基本性教育是需要的,

原帖由 Huiwangmama 於 16-03-18 發表
細個沒人教,但我應為基本性教育是需要的,有沒有媽媽可分享?
5 歲太細個應該唔洗教, 小學三四年班先開始都唔太遲

複式洋房

絕對唔早

我女剛滿5歲時好認真問過我,\"我知道bb會喺媽媽個肚出黎,其實呢,無啦啦…點解會大肚嘅呢?\"

複式洋房

太早la

首頁

尾頁

跳至