論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

而家工人做左差唔多4年,6月頭會到期,佢主力係湊兩個小朋友,我每季會比$1500當係bonus佢。
之前一直1516唔知續唔續佢約好,理由係佢performance愈來愈差,如果以前有75分,而家最多只有50分。我同我先生都傾向請過個新工人,但由於細B只有1歲, 又驚新工人如對細B唔好都無人知。

尋日去搵本地,有一個幾啱心水。36yrs,1st contract in hk break contract after 7 months, 而家呢份employers are indians, 4月頭約滿,但個工人唔想續。理由係阿MUM對佢好苛刻同無禮貌(e.g.rest day 上半晝要做晒家務煮埋午餐,到2pm先比佢出去),我唔知佢講嘅野有幾成真,但當我話想同佢employer做reference check, 佢就話要問吓阿SIR肯唔肯,再覆。呢個時候agents當然有幫佢口啦...

其實我同先生覺得呢個工人比我地嘅觀感都OK嘅(因為我地IN左D都真係好極品),不過我真係唔知究竟應該請新人,定係好似我99咁講,用多個舊工人2年,等細B都大埋先轉工人呢?

子爵府

Performance 唔好係指邊方面?

伯爵府

回覆:darichie 的帖子

當然請新
用多兩年就要比長服
而且你話她差了就換得啦
我就係你的翻版
第三個約我只用了三個月
剛炒

子爵府

回覆 鳥嘴123 的帖子

清潔好唔得...廚房油淋淋都算
最慘係連清潔小朋友玩具high chair都懶
早兩日比我發現high chair條seat belt發毛,佢仲要屈係我媽咪餵B食blueberry整到...但果D擺到明係mold囉!之後我再揭起high chair張座墊比佢睇都一樣係發毛,佢先無野講
而最點係,我係有成日提住佢每次食完野都要抹張high chair囉...

子爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

可唔可以講吓點解當初會續約,又有咩令到你3個月後要炒佢呀?

伯爵府

橫掂你兩年後唔要佢都要比長期服務金,不如用這筆錢依家請個新。如果搭入第5年佢搏炒, 咁你仲要提早面對換工人問題。咁果時你又要比長期,又要比錢再請,損失雙倍。 至於小朋友,帶小朋友去見新工人,睇下佢哋點相處。

伯爵府

做熟了
同屋企老人家又夾到
而且我個女好大個
只係清潔做家務煮飯
餸也很少要她買的
其實只係第一年乖
做了兩年續约已開始成日駁咀, 自己煲野比自己補身(用晒我D大粒红棗元肉等)成日自己煲糖水自己食(當然又係我既食物不問自取啦)期期成千元水費, D牆身全部花唒 , 因她喜歡將地拖棍周圍擺, 話要一日拜三四次神, 叫她做野話好忙, 仲讀了兩年書, 又買電腦回來...
多不勝數,越做越多花臣, 我D朋友話我好野, 咁都忍, 比其他人一早已炒咗 , 所以唔好以為完約或廣東話叻以為執到筍貨, 仲用我地址借錢, 仲話你都搬啦, 我有還, 唔會揾你的 , 放心啦 , 你做乜咁驚!
原本捱到佢完約就不用 , 我老公超憎佢, 因成日駁咀, 但因為早兩個月搬屋 , 自己返工又忙, 她又扮可憐話屋企要錢裝修, 續完仲衰, 駁炒, 因為佢以為一簽就有長服, 後來從agent知無, 又好少少, 但都係越做越差, 仲有太多太多不滿, 上星期惹我老公把火,補番一個月錢及大假機票錢共萬元叫佢消失(我老公未試過, 亦唔捨得比錢既人)可想而知!

公爵府

darichie 發表於 16-3-21 17:00
而家工人做左差唔多4年,6月頭會到期,佢主力係湊兩個小朋友,我每季會比$1500當係bonus佢。
之前一直1516 ...

搵過個無可口非
但而家呢個candidates
我唔覺得好

子爵府

回覆 Ol0314 的帖子

我知呀,所以先有爭扎
我地呢兩個禮拜見左大約10個工人啦,係呢個36yrs嘅叫做最正常(外表、談吐)
搵工人都係睇彩數

子爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

咁我個工人無你果個咁過份
我而家個工人其實好醒目,又唔會駁咀黑面,手腳都乾淨
可惜佢清潔真係好唔得,最慘係我地知佢有能力做但選擇HEA做咁先嬲嘛
如果佢唔係愈做愈HEA,我地都費事煩會續佢約
不過可能佢都未必想同我地續約,因為上次佢早成3-4個月就問,而家仲有2個月多D就約滿佢都無問我地

子爵府

回覆 pandaforever 的帖子

你好有points, 我婦人之仁,所以成日1516
我先生都係傾向請過個新,佢話就算續多一張約,個工人 2年後都係要走(因為2年後佢都50yrs了),咁不如而家請過個
我地唯一concern係怕新工人對細B唔好無人知,因為早上時段D長老唔得閒,大B又返左學,通常只有細B同工人...如果用舊工人就唔使擔心呢樣野囉,因為佢好鐘意BB嘅

大宅

如果舊工人鐘意BB,我會搵到心水先唔要佢,慢慢搵羅!你現在新諗個個麻麻地,俾D時間再見下。萬一唔要換左新,新不如舊,你仲煩。
最緊要對BB好,你99講得啱,我會忍佢兩年,都係家務麻麻姐,咪再叫佢做。

子爵府

回覆 irene_lai616 的帖子

其實各有各道理,所以先咁難揀
坦白講,我99個工人而家逢星期一至六下午都會過來幫手清潔同燙衫,而我媽咪一個禮拜都有幾日下午過來幫手睇住兩個小朋友,接送大B放學同買餸我自己攪掂。supposed我工人係可以專注baby sitting, 有capacity做好D,但係佢反而愈做愈差,我地先至咁失望,同埋認真思考係咪要換人。
另外有一樣野我好唔鐘意,由於佢唔鐘意我媽咪,佢喺大B面前講婆婆壞話,she told my kid 'por por doesn't like you, por por is no good'
佢咁樣會傷害小朋友心靈!

子爵府

darichie 發表於 16-3-21 18:27

咁你請過個新㗎喇

大宅

你講出你自己想點啦!人就一定請新人,唔洗再諗,只是諗下邊個啱你用。

水晶宮

darichie 發表於 16-3-21 18:27

表現愈來愈差, 但你每季的 BONUS 有冇照出??

水晶宮

darichie 發表於 16-3-22 09:47
回覆 irene_lai616 的帖子

坦白講,我99個工人而家逢星期一至六下午都會過來幫手清潔同燙衫,而我媽咪一個禮拜都有幾日下午過來幫手睇住兩個小朋友,接送大B放學同買餸我自己攪掂。supposed我工人係可以專注baby sitting, 有capacity做好D,但係佢反而愈做愈差,我地先至咁失望,同埋認真思考係咪要換人。
另外有一樣野我好唔鐘意,由於佢唔鐘意我媽咪,佢喺大B面前講婆婆壞話,she told my kid 'por por doesn't like you, por por is no good'
佢咁樣會傷害小朋友心靈!

就你所寫的, 呢個工人可以換啦.
工人咁無能, 要咁多人在家幫手頂住頭家,
你仲出 每季 BONUS $1500 (即係每月多半$500),
佢唔值呢個價!
(但亦可能係因為你屋企太多幫到手的人, 工人可以 HEA 做)

仲有,
[she told my kid 'por por doesn't like you, por por is no good']
竟然咁唱衰 婆婆, 呢個工人要換.

首頁

尾頁

跳至