跳至

首頁

尾頁

大宅

小方呢排係屋企無時停..99揍佢好辛苦.
於是我係屋企附近既一間kindergarden叫做boxhill international搵左個一星期返三日既playgroup俾佢(monday, wed, friday)一次一個鍾. 平日由鍾點姐姐帶佢去.不過,boxhill都有 星期六playgroup,c6話要我帶佢返(same playgroup), 等我知佢學到D mud wor. 計埋一個星期返足4 日學.

之但係c6話一個星期返4日, 好似唔係太好wor...你地有無人係咁嫁??

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔辛苦唔辛苦 ! 比小方發洩一下精力都好架!

男爵府

雖然話返 4日 playgroup 聽落好似好多咁,其實每次都係一個鍾啫,應該ok嘅!!
如果可以嘅話,我都想比 Chloe 平日可以返下 playgroup 學下野....可惜我要返工,唔可以帶佢返 weekday playgroup!!!

男爵府

畀面勳章

第二個唔知, 不過小方應該冇問題。

唯一我認為concern既係時間, 如果平日番既係下晝, 星期六會唔會係上晝呢? 時間有冇同佢既瞓覺時間有conflict呢? 如果同平日番既時間一樣, 我都覺得冇問題, 你自己同佢番一日, 小方會特別開心同期望星期六o個堂, 因為有媽咪陪。你亦可以了解小方既發展情況, 順便同老師溝通一下。

原文章由 yuenru 於 08-10-2 12:17 發表
於是我係屋企附近既一間kindergarden叫做boxhill international搵左個一星期返三日既playgroup俾佢(monday, wed, friday)一次一個鍾. 平日由鍾點姐姐帶佢去.不過,boxhill都有 ...

大宅

我覺得唔會好辛苦, isaac 都係番 monday & friday + saturday, c6 唔想佢成日在家自己一個玩, 平日又99同佢去, saturday 我同佢番, ok wor

男爵府

應該無問題掛 僖僖由9個月大左右開始一個禮拜番2日(憑星期一,六)每次一個鐘, 到15個月大開始返一二四六(都係四日, 不過分開三間唔同地方, 多數係上午班), weekday姐姐帶, 星期六我自己帶,星期二,四仲要係返兩個鐘, 我見佢都ok,最多返到屋企會瞓下晏覺, 其實如果同佢午睡時間無衝突, 我諗都ok....豬b開始大個, 比佢番多的發泄下的精力都好架, 好好過佢成日係屋企對住個工人無無聊聊又一日...

大宅

多謝各位ee既意見.

loching, 我平日都要返工, 而且好夜先放工, 所以我都無機會同佢上playgroup.99話唔識英文, 而且佢想利用小方返學時間去買下餸. 我都係靠我個鍾點ee ja. (本地人)

daladala, 平日同週末既schedule 同佢既sleeping schedule 無conflict, 所以都ok. 至於你話可以了解小方既發展情況, 順便同老師溝通一下, 好idea wor.

我同學校傾過, 可以先試一個月, 睇下佢點先wor.

大宅

小方媽媽~

我覺得無問題bor, 返1小時playgroup可以當係去公園咁. 比機會小方出外同小朋友一齊玩玩咁. Boxhill都出名喎, 又近妳家, 我住大圍無咩playgroup及國際幼稚園架.

原來咁多位媽媽都會平日比仔女去返playgroup 妳地平日去邊到上playgroup? 鐫廷而家好臭脾四, 可能到左trouble one我都考慮平日比佢上一次playgroup, 等佢比d老師炮制下

大宅

唔會,小朋友有得玩唔知幾開心
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

對於曳豬小方黎講, 返學一定開心過一個人响屋企!

我樂樂由識爬開始已經無時停, 所以我嘅策略係同佢返 playgroup, 可以係遊樂中學習, 依家除咗返 Eng Adv 之外, Sat morning 仲 join 咗家姐以前間幼兒園嘅另一個 playgroup. 到11月中夠 1.5 歲, 我幫佢報咗間....佢自己返嘅 BB 班, 到時我可以抖一抖啦

原文章由 yuenru 於 08-10-2 12:17 發表

於是我係屋企附近既一間kindergarden叫做boxhill international搵左個一星期返三日既playgroup俾佢(monday, wed, friday)一次一個鍾. 平日由鍾點姐姐帶佢去.不過,boxhill都有 星期六playgroup,c6話要我帶佢返(same playgroup), 等我知佢學到D mud wor. 計埋一個星期返足4 日學.

之但係c6話一個星期返4日, 好似唔係太好wor...你地有無人係咁嫁??

大宅

fishmum~

想請問一下Eng Adv係邊到?
妳join邊間幼兒園開辦既playgroup ?

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章

OK喎!! 而家聰仔2 times/week番playgroup, 我都打算紅加到3-4times/week, 因為佢同小方一樣都係無時停, 精力過剩, 重暢慘過看"牛"呀!!!

於是我係屋企附近既一間kindergarden叫做boxhill international搵左個一星期返三日既playgroup俾佢(monday, wed, friday)一次一個鍾. 平日由鍾點姐姐帶佢去.不過,boxhill都有 ...

別墅

yuenru,

你咁快開始boxhill個playgroup啦﹖我想我等到囝囝歲半先開始﹐都會係一三五個 playgroup。我個囝又係盡力過盛﹐所以想開始比佢參加little gym﹐夠多地方比佢顛﹐哈哈﹗

大宅

yuenru,
I think that's goods r...siu fong should be boring during weekday if she's not going out....
go to school 3 times during weekdays...she can just enjoy the time play with other kids and those teachers...i expect those people are professional to play with BB / kids..
One more class during weekend....so that you or your c6 can enjoy the fun time with her....that's what i looking for...

yuet yuet pig now go to 1,3,5 class...1h15m...with 99..(sometime i will take half day off to go with her)...we also wanna to attend a weekend class....so that papa can enjoy the school time with her...but didn't find a Sat one yet.....

別墅

如果係近近地都好呀. 起碼小方唔駛咁頻撲, 仲有多d小朋友一齊學社交. 99又有d私人時間.

大宅

其實我都想幫肥淇報多一兩個playgroup,不過呢排屋企裝修我都好多o野搞,所以就唔得閑睇。

小方媽,

你俾小方返啦,我覺得無問題,最大問題係 ,而且返o下學同人相處o下都係好事,我屋企裝修肥淇會去我個friend到大半日,有個哥哥(2歲一個月)同佢玩o下,依o家行路都行得好D定D。

大宅

lilymom, 你終於上返網啦! 你搬完屋末呀?
其實boxhill playgroup 話收歲半嫁, 我當初打電話去問佢地,校長話ok wor. 我而家weekend同佢返,小方都可以投入.weekday class 好似無mud人join, 我尋日打去sign up, 佢話星期一就返得. 希望可以同小方做同學仔啦.

tinajapan, english adventure is in Tsing Yi.
http://www.english-adventures.com/
其實沙田區都有唔少playgroup, 大部分收1.5歲, 你可以開始報. 有問題call 我啦.

yatyat21, thanks ar. I heard that yat yat goes to school 3 days a weekas well. just curious, why you don`t sign up the weekend class for thesame school that she goes to now?
原文章由 lillymom 於 2008/10/2 22:26 發表
yuenru,

你咁快開始boxhill個playgroup啦﹖我想我等到囝囝歲半先開始﹐都會係一三五個 playgroup。我個囝又係盡力過盛﹐所以想開始比佢參加little gym﹐夠多地方比佢顛﹐哈哈﹗ ...

大宅

有得返學去學下野好呀!!!

long long 日日係99屋企同表哥表姐一齊,
好處當然係有人陪唔駛咁孤獨,
不過就學晒表哥表姐嘅扭計野, 好煩!!

如果可以, 我都想俾long long返學!!

大宅

yuenru,
cos the weekend class is always full and have to wait....
Was plan to join Enlish Ad. weekend class last months...but it was full again...
But it's ok.....cos I will start my maturnity leave early...so i can bring yuet yuet pig to school next month...

原文章由 yuenru 於 08-10-3 10:26 發表
lilymom, 你終於上返網啦! 你搬完屋末呀?
其實boxhill playgroup 話收歲半嫁, 我當初打電話去問佢地,校長話ok wor. 我而家weekend同佢返,小方都可以投入.weekday class 好似無mud人join, 我尋日打去sign up, 佢話星 ...

別墅

yuenru,
係啊﹐我“返來了”。 已經搬好啦﹐但屋外仲係好似地盤咁﹐日日要同班承建商和裝修師傅爭電梯﹐又沙塵滾滾﹐好麻煩。睇來仲有幾個月先叫係似番個屋苑﹐唉﹗
係啦﹐你幾時得閒帶小方過來會所兒童室玩啊﹐通常都無乜小朋友玩﹐多數係我家兩隻生蕃霸晒﹐因為實在係好少人已經入住。
boxhill 個 playgroup﹐等我睇下幾時報先﹐係下午幾點開始啊﹖原來沙田個little gym因為加租已經closed了﹐如果想去﹐就要到TST個間﹐好鬼遠啊﹗

首頁

尾頁

跳至