跳至

首頁

尾頁

別墅

請各位已經知道自己照到係囝或囡的媽咪,詳細講講有咩特徵呀!
咁我地咪可以綜合到囝同囡分別咯...

別墅

例如您肚臍有無毛毛啊..聲線有無變沉啊...有無生暗瘡啊...
皮膚有無靚到呀?皮膚有無差到啊....頭髮有咩轉變(例如油左或乾左呀?)等等..

大宅

肚臍有毛!我仲要成個肚都係毛呀!我好似猩猩咁呀而家!
狂爆瘡, 皮膚差左好多, 毛孔變大, 做勁FACIAL都係咁…
仲有塊面同頭髮好油呀!
好多朋友話我似陀仔, 唔知呢?

別墅

我睇番自己d朋友呢, 生囡果d全部肥得好快, 個肚大得好快... 駝到尾果陣身型大左幾個碼... 反而生囝果d呢, 個個都keep住個身好瘦, 個肚都唔係好大.

我媽就話佢駝我果陣成日好為食, 今餐未食就諗定下餐, 但駝我細佬果陣就唔覺肚餓喎. 佢見我成日咁大食, 個肚又大得快, 估我實生囡~~ 嘻嘻, 唔知真唔真呢?

別墅

我就冇嘜暗瘡, 個肚好似大得好快咁

大宅

其實係無樣睇架. 我之前係第二個post 都講過了.

第一, oscar話我八成係仔, 塊面無蒼, 個身都無蒼, 同以前一樣咁滑的塊面
個肚比同期的人大, 一般人以為我已經陀緊四五個月. 不是你們說的生女才肚大

第二, 我有兩個朋友, 陀個時塊面好似比人打腫到豬頭咁, 又生粒粒, 咪又係生女.

第三, 我阿嫂陀仔時, 個肚係圓的, 人地初初以為佢係生女, 因為一般人話生女係圓肚, 仔係尖肚. 最後佢生左個仔

所以都不要單靠外表去估啦, 還是叠埋心水等醫生証實好過.

男爵府

D 人好似話無咩關係. 即生唔生暗蒼......個d.

但之前聽好多朋友講 如果你係第2胎 就睇你第2胎同第1胎陀時有無唔同. 如果差不多就多數一樣 如果好唔同 就多數唔同性別.

原文章由 ChrisAlfred 於 08-10-2 14:17 發表
其實係無樣睇架. 我之前係第二個post 都講過了.

第一, oscar話我八成係仔, 塊面無蒼, 個身都無蒼, 同以前一樣咁滑的塊面
個肚比同期的人大, 一般人以為我已經陀緊四五個月. 不是你們說的生女才肚大

第二, 我有兩個 ...

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我覺得講唔埋架
我陀仔面皮膚好靚
個身後面睇有腰
前面肚勁大
重得好快
冇生毛

而家爛面呀
連心口背脊都爆倉
我聽日可能會知啦
睇吓係咪囡啦分別咁大

男爵府

我只係聽過話陀仔嘅响後面睇唔覺你似大肚婆, 但係陀女嘅响後面一睇就知你大肚... 唔知係咪真嘅呢~~

我都好想知自己果個係仔定女..

我自己由一開始就又食得又瞓得, 肚又有毛喎.. (不過唔係好長), 個肚都大架.. (但係不嬲都係肥底).. 有個friend話估我陀女 (佢老婆陀個女時都係咁.. 好大食).. 但係我老公嘅家族好多仔架喎.. 真係估佢唔倒..

別墅

其實我心情好差架而家...我知咁講實比人講我好過份..話晒都係自己的骨肉....但我真係好恨囝架...但今早去照左OSCAR....醫生話67成係囡.....因為照到有三條線似係陰部啊....所以我情緒好低落咯.....
好似個心碎左咁.醫生一講我好想喊出黎....我老公又唔出聲...好似好唔開心...大家無講野幾分鐘....因為其實佢都想生仔.....
但我都知已成定局架啦.....但我心情真係好差..我知會影響BB...但可以點?
各位媽咪!請您們不要鬧我...因為...我妹妹,家姐和亞嫂全部都係生仔...5個仔...我都想係囝.....我真係需要D時間去平靜..食野都無胃口....我知我咁真係好過份...好古老的思想..
有無媽咪照到係囡都咁既感覺?

別墅

我的徵收就係肚臍上有少少毛毛,生濕疹,無生暗瘡(生左一粒),皮膚好乾..但又唔覺皮膚靚左好多喎..我而家6-7成係囡

別墅

我本身好鍾意囡囡,所以知道第一個係女0既時候,都唔知幾開心。
雖然依家仍未知係仔定係女,不過都無所謂,因為我已經有咗一個寶貝女。
其實囡仲好,佢會好識氹妳,而且仲好跟爸爸,令爸爸好鬼開心。

別墅

真係咁架?但係您係咪始終都想有一個囝一個囡就當然係完美啦..
其實生囡有咩好處架?因為我屋企所以姨生同侄仔都係全男班...所以唔知囡囡有咩優點....請您可以告知我嗎?
我想我要努力學習怎樣喜歡我的BB.....

原文章由 yin725 於 08-10-3 16:00 發表
我本身好鍾意囡囡,所以知道第一個係女0既時候,都唔知幾開心。
雖然依家仍未知係仔定係女,不過都無所謂,因為我已經有咗一個寶貝女。
其實囡仲好,佢會好識氹妳,而且仲好跟爸爸,令爸爸好鬼開心。 ...

大宅

原文章由 可愛小寶貝 於 08-10-3 15:42 發表
其實我心情好差架而家...我知咁講實比人講我好過份..話晒都係自己的骨肉....但我真係好恨囝架...但今早去照左OSCAR....醫生話67成係囡.....因為照到有三條線似係陰部啊....所以我情緒好低落咯.....
好似個心碎左咁. ...

你全家都生男孫, 你生個女孫, 會唔會仲"經"貴 d , 多人錫呀 一般都係咁架, d 人抱掛左仔, 就想抱女孫, 你都想你個女多人錫架嘛, 寧願佢多 人錫, 好過滿足自己生仔生女的願望囉.

別墅

回覆 #3 可愛小寶貝 的文章

我上一胎都係囡囡, 當時情況同你一樣, OSCAR....醫生話8成係囡,因為照到有三條線似係陰部,我當時情緒同你一樣好低落咯,醫生一講我都係好想喊出黎.
因為我老公係圍村人, 我老公阿嫂生咗個囡, 當時好大壓力,足足唔開心咗好耐, 宜家第二胎照到又係囡囡, 但今胎無上次敢唔開心, 宜家我大女14個月都好氹妳, 整定...再生多個倍大B, 宜家都無分別, 但我依然係好想要個囝囝...

男爵府

我都覺得係啦.. 就係得你有一個囡.... 就"經"貴好多啦! 我同事個屋企, 個個都生仔, 佢一生個囡出來, 佢奶奶都不知幾開心, 錫晒個孫女呀.. 唔好諗得咁負面啦, 開開心心,生個靚囡囡出來, 等你d親戚羡慕你仲好啦!!

原文章由 ChrisAlfred 於 08-10-3 16:19 發表

你全家都生男孫, 你生個女孫, 會唔會仲"經"貴 d , 多人錫呀 一般都係咁架, d 人抱掛左仔, 就想抱女孫, 你都想你個女多人錫架嘛, 寧願佢多 人錫, 好過滿足自己生仔生女的願望囉. ...

[ 本文章最後由 chole16 於 08-10-3 17:01 編輯 ]

別墅

其實, 每個bb都係上天賜既禮物, 無論係囝係囡, 佢為父母帶黎既歡樂都係無盡的, 講真, 好多人想生都未必有, 你問生囡有咩好處, 會唔會對個bb唔公平, 你想要咩好處先? bb在你肚裡可能會feel到你唔鍾意佢架, 你要努力去喜歡佢呢~~

不過我相信, 當佢出左世後, 會成為你家族的掌上明珠, 大家都會好錫佢, 連你地兩公婆都一樣~~

我都係第一胎, 而我好想要囡囡, 因為覺得囡囡得意同乖好多....

原文章由 可愛小寶貝 於 08-10-3 16:12 發表
真係咁架?但係您係咪始終都想有一個囝一個囡就當然係完美啦..
其實生囡有咩好處架?因為我屋企所以姨生同侄仔都係全男班...所以唔知囡囡有咩優點....請您可以告知我嗎?
我想我要努力學習怎樣喜歡我的BB.....

...

複式洋房

我去年曾經小產,10wk才發現它自5wk起就沒有再長了,要做刮宮手術拿走它。

所以今次發現其實bb有心跳已經是上天的欣賜(我沒有信教的,哈哈!),何況是可以給予bb生命,真係好感動架。所以仔女都係上天整定,要好好珍惜啊!

可能只係上天給您們的一個小考驗吧!

原文章由 可愛小寶貝 於 08-10-3 15:42 發表

大宅

想生仔...

我好緊張,因為下個wk先去照Oscar可能知係仔定女..
我老公係潮州人,老爺已有6個女孫,之前我好想生仔和我本身想生仔先,但當我有咗之後我就覺得生仔生女都無所謂,有BB巳很難得了...最重要健康!
好彩老公無比壓力我,話生女仔好似好玩d..因為女女識爸爸他一定開心到振....不過如果上天賜個仔仔比我,我真係會開心到喊囉!! 哈哈哈..

大宅

係呀,之前的人講得好好,囝囡都係上天錫比我地每一個人最好的禮物!

你應該咁諗,如果第一胎係囡囡,咁就即係個囡囡好錫你,先出世幫你手照顧跟住落黎的細佬、細妹,所以呢!你應該開心呀!

我都係傳統的女人,我覺得要生兩至三個BB先有一家人的感覺,依家係我第一胎,我無比任何壓力自己,我兩個家姐都係生三個囡囡,我唔擔心,身在HK,生女反而係一種幸福呢!

原文章由 eidye 於 08-10-3 19:36 發表
我好緊張,因為下個wk先去照Oscar可能知係仔定女..
我老公係潮州人,老爺已有6個女孫,之前我好想生仔和我本身想生仔先,但當我有咗之後我就覺得生仔生女都無所謂,有BB巳很難得了...最重要健康!
好彩老公無比壓力我,話生 ...

首頁

尾頁

跳至