少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女讀K2,由K1學始已經唔會點同我地講佢喺學校發生的事,有時喺家長GROUP見到D事問佢,都要問好耐佢先講少少,家長日老師又話佢喺學校好乖,各方面都無問題,但點解會咁呢?有無辦法改善

子爵府

你問佢, 佢都唔答?

大宅

係啦,好似昨天放學返屋企同婆婆講話有個同學將貼紙塞落佢耳仔,話有D痛,我哋夜晚返嚟問佢係邊個同學,要問咗好耐先講,咁問佢有無同老師講,佢話有,再問佢跟住老師點做?佢又唔講....

連續問好多次都係咁,爸媽軟硬兼施都試過,最多可能講少少,跟住又唔講

水晶宮

回覆:4歲女唔肯分享學校發生的事

其實小朋友得4歲, 表達力未必好, 講唔到在校做过d咩都唔出奇。試下用d公仔, 同佢一同做role play, 咁樣可能會易d知佢在學校有咩事發生。

大宅

我女k1,返黎只會講好野,衰野係唔會講,次次都係同學仔口中知道,但同學仔都1樣好野講,衰野唔講,所以我地班家長自己開個群組分享下仔女既野。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔一直都係咁。我地去游水班,好多小朋友都係咁。

男爵府

其實要整理返一件事出來, 再起人起面前講返唔係易事, 可能唔係唔肯講, 而係唔知道要點講呢.....

侯爵府

我個女由K1 到K3..都無講過佢學校任何野。。問都唔會講。邊個同佢frd都唔會講。。呢個係佢性格。。我就由佢。。只要佢係返學開心就夠。。到我仔,一樣,咩都唔會講,兩姐弟一樣性格。。

男爵府

lazywife 發表於 16-3-30 18:18
我個女由K1 到K3..都無講過佢學校任何野。。問都唔會講。邊個同佢frd都唔會講。。呢個係佢性格。。我就由佢 ...
其實仲有一個可能性, 就係好多父母都會從小朋友講嘅嘢中捉佢做得唔好嘅嘢, 講學校嘢就更常見, 結果小朋友為咗自保, 就梗係唔願講學校嘢啦。

大宅

畀面勳章

我個仔都唔會講, 之前有試過問, 佢都唔係點講, 之後我都冇問佢了, 佢想講自然會講, 唔想講我都唔會追問, 只要佢自願返學就算了。

子爵府

回覆樓主:

我女細細個講野已好叻,但幼稚園嗰幾年真係冇講學校野,到小一,就成日講學校點點點,我覺得係因為佢幼稚園唔開心!

子爵府

j914k403 發表於 16-3-24 01:52
個女讀K2,由K1學始已經唔會點同我地講佢喺學校發生的事,有時喺家長GROUP見到D事問佢,都要問好耐佢先講少 ...

其實佢唔講就由佢。。佢可能都唔知點表達。。我囡k1,初初都唔識講,咩都話唔知唔記得,我就唔問了,但現在唔問佢,佢又會自己講返d野出來。。。

大宅

我仔好鐘意同我分享學校事情, 每晚講完故仔, 都要傾計先肯瞓。你試吓先講吓你當天發生的事情, 再引導小朋友講, 我仔習慣成自然, 而家6歲半了, 佢好鐘意同我分享每天發生的事情

複式洋房

要耐心點問,小朋友係要慢慢,逐少逐少咁講出件事

唔好咁擔心, 比時間培育啦

首頁

尾頁

跳至