跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家諗住請工人,但唔知請賓賓定印印好,大家有咩意見?
Little Fish

大宅

咦!你最後都係想請工人唔請中點呀?
其實印同賓都好難話比邊種先係好,因為真係好睇個人本質,你去論盡家傭果到睇,有好多事例,好鬼多煩野,有經驗無經驗印或賓都有,不過而家多左人請印,可能因為好多賓要求高左,印容易話為啲。
以一般黎講,多數人話印會蠢啲易教啲,賓就要求多啲但醒啲,印會容易學講中文,但英文多數唔係好得,賓就多數講英文(但英文未必一定好),最後都真係睇彩數,但英文呢你interview時可以知囉!最後真係講彩數!

禁止訪問

複式洋房

完全相意!好難請!呢我請左差不多三個月,想請本地的,佢地好間僱主,
好多要求,好似要求佢甘齊!真慘之前都未試甘!

大宅

我是全職媽媽,而家無請工人.但 在會所和公園和出外購物固定見到一班帶孩子的外傭, 我們也會一起讓孩子玩. 除開質素差唔講 (印和賓都會有質素差的), 我的體會是: 通常賓賓做野較為 "FORMAL" , 能夠跟住僱主指示去take care細路, 但有點感覺 "公事公辦". 通常印印性格較為活潑開朗 (顚顚得得), 中意同細路玩, 細路同佢地距離好似密緊d, 但做野就 "隨心" 好多. 當然這只是少少觀察所得.

大宅

我家有一賓一印,D印比較穩定,無甘容易郁D就話唔do,D賓就比較揀工,我半年內兩個賓resign,搞到俾左好多agent 費,最後呢個賓都係好求其請,連telephone interview都無做就請,反而她唔錯,有學歷,又捱得.
Twins 媽咪

民房

回覆 #1 Tehilla 的文章

我最近請咗個印印, 都係一般, 請佢既時候話識廣東話, 嚟咗之後都唔係好識講, 識聽小小, 不過清潔OK, 煮飯就一般, 最重要係佢唔係好識同我個女玩, 經過我教佢之後, 又好D啦. 所以睇下你好唔好彩, 希望你請個好架啦,

首頁

尾頁

跳至