論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人巳做了年半多,越來越差。

例如:

* 放假好遲先返。我住在天后區,對她來說,是非常之近。
* 我又淮她和亞b一起睡午睡
* 我不時會幫手做家務,亞b沖涼要兩個人,每日我負責燒亞b的午餐,晚餐和姐姐的晚餐。
* 每個月姐姐有兩天假,我要求佢如果7:am 走就7:pm返 ,12個鍾。
*每月人工 $4000,如有公象假期,可以放就放,放唔到就補$。

最近一次,是在1/10印尼新年,她要求放假,一早就走了(7:30),我以為她會約7:30pm返來,其後她8:15pm先返,我就問佢,你唔是7:30pm要返來,她就說sorry後去沖涼,沖完涼後,她向我的老公話,放假唔是24小時,還非常之介意要早返,到第日早上我見佢,即刻取出僱用條例來看,我就即致電給agents,他們向我與姐姐講解,但姐姐仍介意假期要早返,agents向我說: 如她那麼計較,你不和她再簽約了,如果你幫她簽約,她還以為自己做得非常之好,你才和她簽約。

*中間她還有很多要求要出街,開bank, 換電話,去取物件等等。
*還有她未滿約,又話家中的麻麻大病,要求要返印尼一次,這次一一我都答應。

如果是你,你們會怎樣做。

大宅

唔好再話佢,忍埋幾個月換人吧!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 咩咩豬 於 08-10-3 12:28 發表
唔好再話佢,忍埋幾個月換人吧!

24 hours rest on her rest day is a real truth. I have learnt that on maids' rest days we cannot force her to come at a fixed hour and work after coming back. It's all according to her own wish..

But if the maid is behaving like yours (eg coming back late and arguing with you about the ordinance), it simply gives us a bad impression and I won't renew the contract with her.

Remember, the real truth is that there are so many maids in the industry who are willing come back on time on their rest days and willing to work after returning home even without the need to request.

洋房

我告訴你我工人都是在年半就玩嘢, 原因好簡單, 因為她想找另一份工.

黑面, 講合約, 以前肯做的, 現在駁嘴, 拒絕, 無禮貌, 好似另一個人. 我也打算唔會續約, 否則你沒有好日子過. 每個月$4,000已是証明你一向待她很好. 工人全街都是, 無必要為咗佢放棄自己的原則.

同病相憐的媽媽上.

大宅

佢喺你屋企做野,就要守家規~~佢係有權休息24小時(根據法例),但佢可以7點幾返唻後自行休息,唔代表佢一定要喺街度流連~~我諗佢一定係有朋友教唆有關法例問題!

見工時同工人講明今次合約唔返鄉下及唔可以用我屋企地址做任何用途,佢無端端又想試探我口吻問我同一d問題,我當然全say no~~

所以我覺得,見工時咩都講得清清楚楚,唔好做做下要求多多,大家好來好去,無謂日對夜對互相黑面
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

珍珠宮

問題係.....

1) 遲返 - 講明左係幾點就幾點, 遲就要炳or罸, 遲一個鍾, 下次遲一個鐘才走, 你有冇執正黎做?

2) 睡午覺 - 細路就話睡午覺, 關工人咩事? 你比佢睡, 唔等於你好人, 只係你唔識教工人~

3) 家務, 煮飯 - 你仲做埋, 真係搞笑~

4) 每個月姐姐有兩天假 - 每個月係4天, 為何只有2天?

5) 人工$4000 - 好地地, 比咁多, 比得出就唔好怨天怨地!

*中間她還有很多要求要出街,開bank, 換電話,去取物件等等。*還有她未滿約,又話家中的麻麻大病,要求要返印尼一次,這次一一我都答應。<---你自己攞黎~ 唔好話工人住, 自我檢討下先啦!

珍珠宮

原文章由 Siuchoi 於 08-10-3 14:08 發表
*中間她還有很多要求要出街,開bank, 換電話,去取物件等等。*還有她未滿約,又話家中的麻麻大病,要求要返印尼一次,這次一一我都答應。<---你自己攞黎~ 唔好話工人住, 自我檢討下先啦!...

我一向都反對僱主對工人太苛......
但今次我同意Siuchoi 所講, 你要自我檢討一下先.....
因你俾佢嘅「額外」嘢係好隨意, 令佢覺得並唔係「額外」, 而係應得, 照單全收之外, 連appreciation都冇.....
如是者一段時間, 就搞到今時今日咁.....
積習難返, 炒咗佢啦!

大宅

攪到我都有少少驚添
第一次請工人,覺得佢幾正架,乜都自動自覺做,仲抺到間屋好"立立令"係有時將d野推去我媽咪度囉,其他都冇乜lu

我比佢一個月四日假,但佢好少放,話想搵多d錢
兩個幾月只係放過一次假,九點出去,九點半返
咁人地比$116,我就比$130,因為佢要執兩間屋,諗住我好你好就算
一年兩個week 大假,我話如果做得好,可以有bonus 比多一個week佢,即做得好就三個week假,但唔好既就實冇

你地講到咁可怕既,年半之後佢就會變架喇?吓~好難頂者~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

我都覺得太寬鬆會令工人變懶散.

珍珠宮

畀面勳章

絶對認同。
原文章由 honglee 於 08-10-3 23:14 發表
我都覺得太寬鬆會令工人變懶散.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主對工人太好, 好到係龐壞咗佢!
(1) $4000人工包唔包埋個2日假錢呢?
(2) 午睡, 我會視乎工人夜晚會唔會揍埋bb, 若果要我都會比佢瞓一陣, 但若果唔要, 我係絕對唔會比佢瞓既!
(3) 工作時間, 點解可以要求外出做私事, 開bank, 換電話,去取物件, dd請休息日做
(4) 煮飯方面, 我會教工人點煮, 但唔會自己煮
點都好, 工人而家樣樣計較, 唔可以同佢續約, 你都係換個新工人, 而樓主都要學做一個僱主~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 HippoStore 於 08-10-3 23:12 發表
攪到我都有少少驚添
第一次請工人,覺得佢幾正架,乜都自動自覺做,仲抺到間屋好"立立令"係有時將d野推去我媽咪度囉,其他都冇乜lu

兩個幾月只係放過一次假,九點出去,九點 ...

你叫佢做兩間屋已經犯法囉.....

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 HippoStore 於 08-10-3 23:12 發表
攪到我都有少少驚添

兩個幾月只係放過一次假,九點出去,九點 ...

你都要小心d, 因為你已經犯咗法, 工人只可以係合約上既地址工作, 你而家要佢抹2間屋, 講真比多d錢都無用, 工人反肚豬肚就係屎.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至