自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

引用:睇見有個舖話小朋友不應返大陸,好多+JM+話

原帖由 世界小姐 於 16-03-29 發表
睇見有個舖話小朋友不應返大陸,好多 JM 話自己都唔返。我心內忽然有個問號,距離 2047 還剩 31 年,那時候 ...
我怕美國多D

世界小姐    發表於 16-3-29 13:28

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+jihai+於+16-03-29+發表好多

原帖由 feifei_baby 於 16-03-29 發表
冇回鄉證咪講冇回鄉證咯,唔使/唔想返咪唔申請咯,冇話自唔自豪㗎,講客觀事實啫,我都冇申請美國簽證,因 ...

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我希望到2047 ,大陸鍾意做假作惡既人已經

原帖由 choco_soup 於 16-03-29 發表
我希望到2047 ,大陸鍾意做假作惡既人已經死晒,到時我就敢返大陸。

大陸新一代既人比上一代好。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

水晶宮

香港由漁村變國際都市呢一百年又係大陸製造㗎?香港今日成就同大陸有咩關係?當年大陸一窮二白,香港人不斷往大陸送物資好似完全抺殺哂,一味吹噓呢三十年大陸經濟如何風光,都幾可笑又忘義。

之前無大陸幫忙日子咪又係咁過。講硬件,大陸追得快係事實,但軟件仲有排先上到國際標準。有時候唔洗下下踏到香港咁盡既。

香港依家最可恥既係一班為己利益,不斷賣港求榮,自我審查既港賊。

Bye

子爵府

引用:Quote:原帖由+auntie_big+於+16-03-29+發表

原帖由 木土土 於 16-03-29 發表
我都唔明,人地只肯唔想/唔敢返大陸,又唔影響其他人,都要被樓主呢類人去問將來點生活(個tune仲要唔覺得 ...
我都覺得係!每個人都有選擇的權利,不是嗎?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:咁怕大陸到 2047 你點算

我親身番過大陸好多次依然覺得好不安囉(拜山,拜年,喜慶)
大陸親戚都講大陸有搶劫(佢話喺街邊下邊用電話會被搶),謀殺(夜歸呃上車殺害),拐帶,本地人講既都唔好信?

公爵府

我愛小魔怪 發表於 16-3-29 11:04
唔係已經收番咩!
咪捉字蚤喇!收返你中央直接管理呀!

公爵府

我目光短淺 30年後既野我睇唔到。世事變幻無窮 咩都有可能發生。大陸可變壞亦可變好!諗咁多會壞腦。

能活好現在已好好。

世界小姐    發表於 16-3-29 13:29

水晶宮

呢個假期留港消費,去赤柱、長州、大嶼山、迪士尼、海洋公司、山頂⋯,少咗大陸團,多咗外地遊客,本土人,感覺真好
Bye

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:睇見有個舖話小朋友不應返大陸,好多 JM 話

原帖由 世界小姐 於 16-03-29 發表
睇見有個舖話小朋友不應返大陸,好多 JM 話自己都唔返。我心內忽然有個問號,距離 2047 還剩 31 年,那時候 ...
2047~~

到時仲有冇中國e個垃圾國家存在先講啦!

琥珀宮

驚得幾多,到時先算

水晶宮

meow~meow 發表於 16-3-29 11:28
呢個假期留港消費,去赤柱、長州、大嶼山、迪士尼、海洋公司、山頂⋯,少咗大陸團,多咗外地遊客,本土人, ...

就算見到d大陸觀光客,亦不覺擾民。香港本身就細又人多,適量既人流大家都舒服,小巿民生活就係要咁過,日日追經濟,製造高通脹,利得者只係少數。數字遊戲,高經濟效益又唔會加人工,低經濟增長又即時炒人,基本上小市民永遠都係雙輸局面。
Bye

子爵府

引用:到時可能係大陸人比例仲多過香港人,返唔返

原帖由 mln 於 16-03-29 發表
到時可能係大陸人比例仲多過香港人,返唔返大陸無什麼分別了。
你依句真

大宅

到時先算

男爵府

到時返大陸要申請,香港人要偷渡大陸

水晶宮

引用:其實我都驚日本,好多人去我都唔會去,有咩

原帖由 mwmyway 於 16-03-29 發表
其實我都驚日本,好多人去我都唔會去,有咩問題,你唔驚咪你去咯,個個選擇不同,做咩要歧視驚ge人

...
Agree我個人唔介意去日本大陸等地方,但我唔會帶我小朋友去,佢要去就自己大個去,我亦管唔到!邊個敢話100%無危險先,我唔覺得因為「驚」而唔去有咩問題,個人選擇啫!

大宅

其實件事好直觀

怕赤化既人, 有能力會走, 冇能力走又改變唔到心態果D, 會被社會淘汰

---------------------

今日壯年既自己, 疑似代表左香港既社會主流, 按住自己既價值觀行事
但數十年後, 老年既自己最終都會成為守舊派, 被當成阻礙社會發展既古董

呢D例子比比皆是, 睇下自己既長輩, 睇下老人院D公公婆婆, 甚至睇下早年移民左既親戚朋友, 佢地曾幾何時都係當代既"真港人", 今日睇番, 究竟係香港變左定佢地變左?

定其實"真港人"本身就係一個虛無縹緲既概念?

男爵府

2047香港是中國其中一個落後城市 , 重有乜好擔心.

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:我愛小魔怪+發表於+16-3-29+11:04+唔

原帖由 Miulo 於 16-03-29 發表
咪捉字蚤喇!收返你中央直接管理呀!
有分別咩

伯爵府

環保接龍勳章

引用:香港由漁村變國際都市呢一百年又係大陸製造

原帖由 meow~meow 於 16-03-29 發表
香港由漁村變國際都市呢一百年又係大陸製造㗎?香港今日成就同大陸有咩關係?當年大陸一窮二白,香港人不斷 ...
表面繁榮!內裏的腐敗先恐怖

首頁
23456...9

尾頁

跳至