懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽既bb因為腎大,出世後要keep住檢查??

請問你地既bb出世後做左乜野checking??同埋係幾大做架呢??

大宅

??

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我識一個媽咪,佢個囝出世又係腎大,好似話都KEEP住CHECK同食藥,而家身體重好好TIM,唔駛再食藥,完全正常返

大宅

好媽媽勳章

我個bb就係咁...依家4個月,啱啱係上個禮拜入左醫院做左膀胱造影和核子掃描檢查....醫生check左個病因,話佢唔使即刻做手術,不過要keep住做檢查和食藥.
醫生話你bb又係腎大啊?

大宅

原文章由 QtieBB 於 08-10-4 22:37 發表
我個bb就係咁...依家4個月,啱啱係上個禮拜入左醫院做左膀胱造影和核子掃描檢查....醫生check左個病因,話佢唔使即刻做手術,不過要keep住做檢查和食藥.
醫生話你bb又係腎大啊? ...

係呀,我陀住bb三十幾wks時就check到,出世後照過u/s話大左d,但當時醫生話暫時無野要做,叫我bb半歲先再同佢照!

bb而家就黎3個月,最近睇另一醫生,佢就叫我應該每月同bb驗尿,又叫我考慮早d做膀胱造影,睇下有無尿液倒流!

我想請教你:
1.膀胱造影係點做架呢??係咪要插尿喉(咁咪好痛??)&跟住照x-ray or 放d放射性liquid入去睇下有無尿液倒流?
2.核子掃描檢查又係咩黎?用黎check乜野?同埋點做法呢?
3.你bb要食藥係咪因為佢有尿道炎呢?
4.咁佢出世至4個月期間,醫生有無同佢keep住驗尿呢?仲有無同佢做其他checking?
5.你bb睇邊個醫生呢?ok嗎?可否pm details給我?

因為兩個醫生好似處理方法有d吾同,同埋我對於要做既checking有點不明白,而家吾知點好,所以我想問下有經驗既媽媽!many tks!

大宅

好媽媽勳章

我係仁安生小b既,我既產科醫生一早知我小b既腎有問題,所以佢幫我搵左個兒科醫生,以便小b出世後可以即刻跟隹.其實小B出左世72小時之後照超聲波發現佢腎大左之後,兒科醫生已經建議我再做檢查,佢寫左封轉介信俾我去瑪嘉烈既腎科醫生(三聚青胺事件後大家都知佢既腎科係幾好既),同埋建議我地幫小B做膀胱造影檢查去察明個病因.(唔知你既兒科醫生有無咁做呢?)

1.膀胱造影係點做架呢??係咪要插尿喉(咁咪好痛??)&跟住照x-ray or 放d放射性liquid入去睇下有無尿液倒流?
---> 係要插尿喉架,醫生和姑娘係房內搞,唔俾我入去睇,但我知係痛架.跟住用部機觀察bb尿尿時既情況,個部機係有d輻射.具體我唔係好知,因為我唔敢睇,叫左我媽咪去...sorry!
2.核子掃描檢查又係咩黎?用黎check乜野?同埋點做法呢?
--->核子掃描係bb手度打粒豆豆入血管內,個d係有d輻射架,然後用另外一種機照....睇下係輸尿管是否有塞或窄.因為係照超聲波時醫生覺我我bb似係輸尿管窄,而唔係尿液倒流,所以要我做埋呢個檢查.
3.你bb要食藥係咪因為佢有尿道炎呢?
--->佢出世後第5日已經要食藥,係抗生素,防止佢尿道炎既.
4.咁佢出世至4個月期間,醫生有無同佢keep住驗尿呢?仲有無同佢做其他checking?
--->無check住驗尿.佢出世第2個禮拜我已經send左封轉介信俾醫院,然後醫院排期第2個月去醫院見醫生,再排期第3個月照超聲波睇病情發展.再係第4個月做以上兩項檢查.知道結果後,已經再約過兩個月後做多次核子檢查,睇下發展如何.覆診期幫我安排至今年12月.我覺得都叫check得幾密下,不過就無話要驗尿.
5.你bb睇邊個醫生呢?ok嗎?可否pm details給我?
瑪嘉烈無指定醫生架.同埋有好多醫生睇過佢,腎科又有,兒科又有,泌尿科又有.

希望可以解答到你既問題啦,有咩問題可以再問我架.

原文章由 pino 於 08-10-4 23:29 發表

係呀,我陀住bb三十幾wks時就check到,出世後照過u/s話大左d,但當時醫生話暫時無野要做,叫我bb半歲先再同佢照!

bb而家就黎3個月,最近睇另一醫生,佢就叫我應該每月同bb驗尿,又叫我考慮早d做膀胱造影,睇下有無尿液倒 ...

別墅

有無媽媽既bb因為腎大,出世後要keep住檢查?? ...

我細仔都係未出世已check到2個腎大咗啲, 出世後就安排到威爾斯兒科跟進, 1.膀胱造影 2.核子掃描檢查 ..做完都無問題後, 抗生素食到大約一歲停藥(因從未有尿道炎及無尿液倒流), 兩歲時再check Ultra sound, 2個腎已回復正常size, 醫生話可以唔駛番去覆診.

其實要留意BB會吾會無端端發燒, 因為可能係尿道炎引起!

大宅

tks QtieBB & ChrisCN!!

其實去政府醫院follow都好喎,因為應該都要keep住check一段時期!!但我個兒科醫生又無提過..........如果真係想去政府醫院follow,係咪可以叫兒科醫生幫我寫紙呢??

你地既bb無尿道炎都要食住藥?我以為真係有尿道炎先要食!!但係長期食住抗生素會吾會對bb吾好呢?

QtieBB,
咁你有無問醫生,d輻射對bb會有幾大影響呢??
我第一個醫生只係在bb出世時照u/s,之後就直接叫我半年後先再同佢照,中間無話要做咩checking!到最近呢個醫生,佢就叫我要定期同佢驗尿,同埋叫我考慮提早同bb照u/s,再睇下要吾要造影囉!!兩個既做法都吾同,攪到我都擔心埋!!最初仲以為無乜事,等到半歲先再check都得,點知原來咁樣好似有問題!!!

別墅

原文章由 pino 於 08-10-8 19:24 發表

其實去政府醫院follow都好喎,因為應該都要keep住check一段時期!!但我個兒科醫生又無提過..........如果真係想去政府醫院follow,係咪可以叫兒科醫生幫我寫紙呢??

你地既bb無尿道炎都要食住 ...

應該可以叫兒科醫生寫紙轉介, 試吓無妨!

我有問過醫生, 佢話果啲係預防BB尿道炎, 同平時食果啲唔同喎. 如果BB係有尿液倒流既問題,响尿道炎時,細菌可以由尿道走上腎臟而發炎, 腎臟如果有破損,咁就手尾長, 所以我無偷懶, 細仔食足一年藥!

係政府醫院follow幾好架, 所有Checking 都安排好, 只係無得即時知結果, 要覆診果日問醫生先知.

大宅

好媽媽勳章

我諗你叫佢寫信俾你係無問題既.
食藥係預防尿道炎,尿道炎可引致發燒,你知啦,小朋友發燒可大可小架麻,凡係食藥都唔好啦,再總好過身體發炎,發燒麻.
你個問題問得好,之後我都諗起想問下醫生,下禮拜去覆診時問下先.
或者你BB既情況唔係嚴重,所以醫生無叫你即刻跟進哩,唔好咁緊張,嚇親自己啦.我已經PM左我個兒科醫生資料俾你,你再睇多個,睇下佢俾你咩建議你.
祝大家既BB都健健康康 !

原文章由 pino 於 08-10-8 19:24 發表

你地既bb無尿道炎都要食住 ...

大宅

QtieBB & ChrisCN,

吾該哂你地,但我又想請問下呀.......

1.你地bb做完膀胱造影&核子掃描檢查呢兩樣野後,結論係點解會引致腎大問題??

2.就住呢個結果,醫生話有乜可以做(除左食抗生素預防尿道炎),而令個腎變番細呢?係咪由得個腎自己變番細?

3.你地既bb既腎同腎盂,其實分別check到有幾大??我個b既腎係44.9cm,腎盂係5.3mm!

many tks!

別墅

原文章由 pino 於 08-10-9 23:02 發表

1.你地bb做完膀胱造影&核子掃描檢查呢兩樣野後,結論係點解會引致腎大問題??

2.就住呢個結果,醫生話有乜可以做(除左食抗生素預防尿道炎),而令個腎變番細呢? ...

我bb check 完後話輸尿管無塞或窄, 亦無尿液倒流既現象, 可能係天生既問題, 所以慢慢啱番個size. 至於大咗幾多就唔知, 啲醫生淨係話大咗小小.

大宅

原文章由 ChrisCN 於 08-10-10 00:31 發表

我bb check 完後話輸尿管無塞或窄, 亦無尿液倒流既現象, 可能係天生既問題, 所以慢慢啱番個size. 至於大咗幾多就唔知, 啲醫生淨係話大咗小小.

tks ChrisCN!

別墅

我個b都係照到個腎大架!瑪嘉烈既醫生同我自己既c+都係同我講好多仔仔都有咁既情況,唔洗咁擔心,e+仲係個肚到做唔到d咩,要等亞b出左世先send去兒科.我自己仲以為好少事,點知睇完你地講先知要食咁耐藥,仲有同佢照咁多野,仲有機會要做手術,之前仲唔識擔心,呢2日睇完呢個post之後就開始失眠啦 係唔係自己食錯左d咩?攪到亞b咁呢?

大宅

原文章由 CoPy_mA 於 08-10-12 12:05 發表
我個b都係照到個腎大架!瑪嘉烈既醫生同我自己既c+都係同我講好多仔仔都有咁既情況,唔洗咁擔心,e+仲係個肚到做唔到d咩,要等亞b出左世先send去兒科.我自己仲以為好少事,點知睇完你地講先知要食咁耐藥,仲有同佢照咁多野 ...

咁你又吾好怪自己,我相信吾關你食錯野事既(我陀住佢時食野都好小心)!正如醫生講,好多仔仔都有咁既情況嘛!!

原本我都無太大擔心,因為第一個醫生話可以半年後先再check up,咁我諗即係吾太大問題!!但點知另一個醫生又吾同講法,攪到我而家就有些擔心啦!!

大宅

好媽媽勳章

1 e生話係先天發育問題.
2 最好就係bb自己fix返,最後都唔得既,可以做手術.
3. bb出世時個腎有1.7cm大,後來係瑪嘉烈再做,e生就無話我知幾大啦.
咩係腎盂?

原文章由 pino 於 08-10-9 23:02 發表

2.就住呢個結果,醫生話有乜可以做(除左食抗生素預防尿道炎),而令個腎變番細呢? ...

大宅

原文章由 QtieBB 於 08-10-20 17:32 發表
1 e生話係先天發育問題.
2 最好就係bb自己fix返,最後都唔得既,可以做手術.
3. bb出世時個腎有1.7cm大,後來係瑪嘉烈再做,e生就無話我知幾大啦.
咩係腎盂?

...

原來我之前打錯左,我個b既左腎應該係4.9cm!!不過,我同你講既數字吾知係咪refer緊吾同既野?因為我個b既右腎(正常)都有3.9cm!!

腎盂好似係個腎中間果部份!!

大宅

好媽媽勳章

你既數值係咪bb出世時照架?因為我只係知道小b剛出世時照超聲波既數,2個幾月後再照既就唔知啦,我諗bb大過左數字點都會大d既.

原文章由 pino 於 08-10-21 13:03 發表

原來我之前打錯左,我個b既左腎應該係4.9cm!!不過,我同你講既數字吾知係咪refer緊吾同既野?因為我個b既右腎(正常)都有3.9cm!!

腎盂好似係個腎中間果部份!! ...

大宅

原文章由 QtieBB 於 08-10-21 13:47 發表
你既數值係咪bb出世時照架?因為我只係知道小b剛出世時照超聲波既數,2個幾月後再照既就唔知啦,我諗bb大過左數字點都會大d既.

佢都係出世時照架!

大宅

好媽媽勳章

係呀?咁我就唔知啦,E生淨係話大左,漲左.
你搵左胡E生睇左未啊?

原文章由 pino 於 08-10-21 14:03 發表

佢都係出世時照架!

首頁

尾頁

跳至