在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔就快三歲,細仔未夠半歲
我要返工 平日靠姐姐預備早餐
但我見佢成日只係俾jam/花生醬/朱古力醬etc搽面包 今朝我見花生醬溝jam添 甜都甜死

想請教大家在職媽 在有限時間下 可以俾咩小朋友食?
thank you

子爵府

我自己整麵包
有時會買蛋糕

工人都會整 Pancake
或整吞拿魚或碎蛋三文治

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

麥皮,三文治都可以好多花款(芝士,火腿,蛋),唔一定擦JAM,煮下ABC字母粉,買下蛋糕仔又得

大宅

引用:我自己整麵包有時會買蛋糕工人都會整 Panca

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-30 發表
我自己整麵包
有時會買蛋糕
我之前仲陀緊時都有自己搓曼頭 冰左佢地再翻蒸 但細仔出世後真係無咁嘅時間

我放産假時有教過姐姐要多啲花款 一唔睇佢就打回原型

大宅

引用:麥皮,三文治都可以好多花款(芝士,火腿,蛋),

原帖由 theclacheng 於 16-03-30 發表
麥皮,三文治都可以好多花款(芝士,火腿,蛋),唔一定擦JAM,煮下ABC字母粉,買下蛋糕仔又得 ...
麥皮我都有俾 加蜜糖乾果 但姐姐硬係唔俾
abc粉都係好主意 你會加咩配料湯底?

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

CHALL 發表於 16-3-30 10:03
麥皮我都有俾 加蜜糖乾果 但姐姐硬係唔俾
abc粉都係好主意 你會加咩配料湯底?

比D蕃茄肉碎已經好夠味,有時星期六日放假熬定魚湯放係雪櫃,好正架

子爵府

CHALL 發表於 16-3-30 10:01
我之前仲陀緊時都有自己搓曼頭 冰左佢地再翻蒸 但細仔出世後真係無咁嘅時間

我放産假時有教過 ...
我明白, 我都係等全世界瞓晒夜麻麻自己一個係廚房整咋

在職媽媽... 無辦法啦, 惟有死頂
靠工人好難有 expectation

男爵府

回覆:鳥嘴123 的帖子

自己整咗個兩星期早餐list,輪住食,一定係要熱喇喇嗰啲,唔可以係餅乾麵包。例如,cheese & mushroom omelet,蕃薯粥,抄米粉,烚薯仔熟雞蛋,香蕉pancake。

你一定要整個list俾他follow。否則她們會懶。

翡翠宮

放佐jam就唔使放花生醬喇,早餐都係食下麵包同麥片,粉面之類嘅

男爵府

鳥嘴123 發表於 16-3-30 09:37
我自己整麵包
有時會買蛋糕

請問如果整 pancake, 除擦牛油加糖䊢外,還可以加咩?

大宅

引用:Quote:CHALL 發表於 16-3-30 10:03 麥皮我

原帖由 theclacheng 於 16-03-30 發表
比D蕃茄肉碎已經好夠味,有時星期六日放假熬定魚湯放係雪櫃,好正架
thank you
可以整定叫佢翻熱

大宅

引用:Quote:CHALL 發表於 16-3-30 10:01 我之前

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-30 發表
我明白, 我都係等全世界瞓晒夜麻麻自己一個係廚房整咋

在職媽媽... 無辦法啦, 惟有死頂
係 唯有自己夜晚整定...

大宅

引用:自己整咗個兩星期早餐list,輪住食,一定係

原帖由 farm712 於 16-03-30 發表
自己整咗個兩星期早餐list,輪住食,一定係要熱喇喇嗰啲,唔可以係餅乾麵包。例如,cheese & mushroom omel ...
整個menu都係好主意
痴向雪櫃要佢跟足 thank you

大宅

引用:放佐jam就唔使放花生醬喇,早餐都係食下麵

原帖由 wahiuma 於 16-03-30 發表
放佐jam就唔使放花生醬喇,早餐都係食下麵包同麥片,粉面之類嘅
我一見到花生醬溝jam都嚇親 咁重口味 我唔會俾小朋友食咁濃味囉

大宅

引用:Quote:鳥嘴123 發表於 16-3-30 09:37 我自

原帖由 kittyartemis 於 16-03-30 發表
請問如果整 pancake, 除擦牛油加糖䊢外,還可以加咩?
可以鮮果粒呀 蜜糖都得
我平日星期日有多啲時間 粉漿都自己溝

子爵府

kittyartemis 發表於 16-3-30 13:55
可以加水果,例如香蕉丶士多啤梨或者搽 jam 都得

男爵府

鳥嘴123 發表於 16-3-30 15:22
可以加水果,例如香蕉丶士多啤梨或者搽 jam 都得

加水果好提議!thx!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買定三文治/包之類比佢當早餐

大宅

回覆:小朋友早餐

我尋晚最終都有搓曼頭 加乾果 同埋有啲加花生粉+朱古力粒
阿仔食得好開心

男爵府

CHALL 發表於 16-3-31 08:19
我尋晚最終都有搓曼頭 加乾果 同埋有啲加花生粉+朱古力粒
阿仔食得好開心

請問係晚上搓定,然後朝早至蒸嗎?

首頁

尾頁

跳至