夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日同C9爭議, 究意手持多少現金我先至唔愁.

我真係唔識答...

因為而家只得我一個人揾錢養家 (佢失業), 又要養雙方老父母, 最重要係我年紀唔細, 學歷唔高, 想繼續打工都未必可以自己話事. 呢次金融海嘯, 唔知又衰退幾耐, 我真係好担心.

但偏偏佢就大安旨意, 係咪男人都不知天高地厚, 食飯唔知米貴?

複式洋房

你需要供楼吗?以前买保险的时候,保险Agent说过一般需要手头现金是大概收入的6年左右,我不知道对不对。但如果需要供楼就麻烦D咯。哪当然是越多越好啦

水晶宮

原文章由 shashapinkpink 於 08-10-4 08:09 發表
你需要供楼吗?以前买保险的时候,保险Agent说过一般需要手头现金是大概收入的6年左右,我不知道对不对。但如果需要供楼就麻烦D咯。哪当然是越多越好啦 ...

6年 ?
天空之城, 快樂之地

複式洋房

回覆 #1 PCCW2319 的文章

Sorry, It should be 6 months..

複式洋房

鬼唔知越多越好咩 ....

比個實際數字, 各 BK reader 又覺得有多少錢才會覺得安全?

仲有奉讙各位真係唔好靠晒老公, 現今經濟唔好, 佢地都會失業架 ...

水晶宮

原文章由 (!_!) 於 08-10-4 07:54 發表
今日同C9爭議, 究意手持多少現金我先至唔愁.

我真係唔識答...

因為而家只得我一個人揾錢養家 (佢失業), 又要養雙方老父母, 最重要係我年紀唔細, 學歷唔高, 想繼續打工都未必可以自己話事. 呢次金融海嘯, 唔知又衰 ...

既然係自己控制唔到, 就無謂諗咁緊多啦. 只要盡量做好「積谷防飢」就算啦.

你e+既情況就好比一個家庭, 女的做全職家庭煮婦, 男既係家庭收入支柱, 係經濟不明朗及年紀不輕下, 男所面對既壓力.

或者你老公唔係唔擔心,而係佢見你咁憂心, 總唔可以兩個都咁, 佢只好做開解人, 令大家好過d. 又或者情況並唔係你想像中咁差呢 ?

物質上生活故然重要, 但精神生活更加唔可以忽視. 輕鬆d啦 !

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-10-4 09:34 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

每個人價值觀都唔同,好難答,但樓主有冇諗反老公,以前的性格係點呢?唔好一預到唔順利的事,即刻張老公以前的行為,所有都推反.

複式洋房

回覆 #3 (!_!) 的文章

好难答你个实际数字,每个家庭的支出都不同,而且怎样才算吾愁?比如是我,我每月需要用2万左右,我手头有30万现金已经觉得安心。至于你话你C6失业,不知天高地厚。。他失业也是迫不得已,经济环境差也不是我们可以预料的。。做打工仔很多时候都是无奈的。。试问年头的时候,有谁会想到LenhmanBrothers会倒闭?!

子爵府

唔唸得咁多!慳得一蚊得一蚊law!近呢2-3年時勢都唔好!男人既危機意識係差D!佢唔會亂買野就由得佢,休息下先!再唔得就減少少家用,等99"鵝"下佢!好過自己"鵝"傷感情

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我同老公有共識, 如果有500萬現金我就可以退休唔做, 不過佢要繼續做. 如果有一千萬, 就兩個都唔做. 但而家連十萬都冇, 所以我地都繼續做囉. 哈哈!

男爵府

其實真係每個人唔同, 但我贊成要有最少6個月人工的儲備, 因為係for不時之需. 如果你唔洗供樓, 就容易好多, 最多有就食好d, 冇就食差d啦!

我地兩公婆雖然賺到d, 但儲埋儲埋, 我62 99一句唔該都冇, 就要我地完全奉獻, 仲慘過失業呀! 仲之就有苦自己知啦.....

男爵府

我地依家要供樓.都係盡量儲多d, 遲d要bb的話. 開支仲大..所以我同老公共識最起碼都要keep住有10萬cash係身. 生bb果時會輕鬆d..如果唔係突然要錢的話,就麻煩.

別墅

如有200萬,而bb而家咁細未要跟功課我會做落去,save多喲錢,你就好啦,
如我有咁多錢就唔c成日想搵份多喲人工的工or唔敢轉工啦

男爵府

好難答...要睇埋你自己有無樓,基金,保險,供車, 父母家用等之定額支出...仲要睇埋你地而家既生活指數,同埋雙方家庭既情況

大宅

戲言一句 : 錢梗係越多越好

正經答,我會分幾部份睇
1. 收入
如果份收入可以cover日常開支,我先會安心一半
起碼有入有出唔使坐食山崩

2. 儲備
為免手停口停真係要儲返幾個月開支,萬一無左份工或暫時搵唔到以前的人工都可以用儲備頂得一陣

3. 長遠投資
如果以上兩點都應付到,就開始為日後打算

以你的情況,一個人力量始終有限亦不必強行"咩"晒上身
我覺得列個list出黎,睇o下邊d支出係必須,邊d開支可以調整
同老公商量一o下,了解一o下點解佢覺得唔做野都ok
係咪佢以前搵得多,依家覺得搵唔到咁多就等機會

good luck

複式洋房

多謝回應.

我老公一向係大細路 (雖然實際己過中年), 但一直不擅理財. 經過多年的經驗, 他亦同意由我管錢.

就係咁, 佢一直以為我收埋唔少. 所以佢從來都唔担心會有經濟危機. 對家庭經濟情況大安旨意.

佢亦不喜歡用腦, 對於世界大事, 經濟走向都莫不關心. 只醉心於年輕人玩意 (模型, 音響, 球衣球鞋 ... )

我和他識於學生時代, 當時只會飲飲食食, 娛樂, 拍拖, 跟本不懂成年後要面對生活壓力的苦惱.. 當時天真地以為他都有點學歷 (大專程度, 在我呢D 40+ 世代萛唔太差), 都餓唔死挂.

但時而世易, 佢仲係一成不變, 唔係進入成人世界, 我覺得 "揍" 著佢好累.... 難為我99仲一直佢係王子, 成日話我高攀佢個仔.

大宅

錢有幾大真係因人而異.睇你個人對錢態度...我個人就非常喜歡錢.老公比多多我都話唔夠.我老公成日話我發錢寒....

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

原文章由 roccomami 於 08-10-8 23:04 發表
洗極都有..............................

教下點先可以洗極都有呀.我都想.....

伯爵府

現金 which can pay off mortgage

首頁

尾頁

跳至