自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

好 老 師 跳 樓 死

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20081004&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=11680868

總話教改無問題!?

珍珠宮

好媽媽勳章

好後生.....可惜

別墅

吓?! 唔係下嗎? 又關飯焦事?
佢下左台好耐喇喎!
小學教改都告一段落,
依家係輪到中學教改.
一個人死有好多原因.....
下下都歸究某D人, 好似唔係咁公平......

我都係小學老師, 我覺得小學情況已經比早幾年好好多,
而且, 老師壓力大, 講真唔完全關教改事,
係D校長問題.....

我在不同學校工作過,
應付教改的政策,
不同校長有不同做法,
能力較高的校長可以令老師工作有效率而不會壓力大,
能力較低的校長可以令老師工作沒有效率而壓力好大,
所以, 真正的問題是香港幾家教育大機構的校長人選和培訓問題.

校長認為應付不了,
咪賴教育當局LOR.
但大家諗下,
香港教育在殖民地時代, 已經滯後先進國家好多年,
如果唔教改, 最終係邊個的損失?
作為教師雖然做得辛苦, 但我覺得教改其實係好應該的!

況且, 今次呢位老師為何輕生,
暫時都未知係乜事,
點可以咁快下結論係因為工作呢?
原文章由 mthui7 於 08-10-4 09:45 發表
好 老 師 跳 樓 死

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20081004&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=11680868

總話教改無問題!?

男爵府

有同感, 呢位老師年輕樣貌美, 讀飽書, 穩定收入, 家人愛錫都唔滿足, 歸咎佢太幸福, 太易得到...反而唔珍惜, 希望家長以此為鑑, 小朋友要鞭策吓, 至可以成大器.

原文章由 宏媽 於 08-10-4 10:24 發表
佢下左台好耐喇喎!
小學教改都告一段落,
依家係輪到中學教改.

而 ...

水晶宮

有同感.
如果咁好條件,都要輕生,香港好多失業人士,失戀人士,失學人士,又點自處呢?
當然,好多內幕外人唔知,但最終,選擇權係佢自己手中.自強不息最緊要.

原文章由 keroroee 於 08-10-4 13:27 發表
有同感, 呢位老師年輕樣貌美, 讀飽書, 穩定收入, 家人愛錫都唔滿足, 歸咎佢太幸福, 太易得到...反而唔珍惜, 希望家長以此為鑑, 小朋友要鞭策吓, 至可以成大器.

...

伯爵府

好媽媽勳章

但大家諗下,
香港教育在殖民地時代, 已經滯後先進國家好多年,
如果唔教改, 最終係邊個的損失?
作為教師雖然做得辛苦, 但我覺得教改其實係好應該的!

..

非常同意
其實好多人唔係好知道教改係乜野
只係聽好多講點唔好點唔好, 就覺得真係唔好
我雖非教育界人, 但對於課程發展, 工作上都要認識
其實, 以前好多科的課程都好有問題
只係一味強調知識的背誦, 忘了真正人係需要"學會學習"
學會各種溝通能力, 批判思考能力, 協作能力等等
不求甚解, 就係我地呢代三字頭人讀書時的問題
教改, 其實係為左配合世界教育發展的趨勢
並非係為改而改架
我都相信, 現在小朋友讀書所獲得的思考機會
一定比我地以前讀書多囉

大宅

原文章由 方方媽媽 於 08-10-4 13:51 發表
有同感.
如果咁好條件,都要輕生,香港好多失業人士,失戀人士,失學人士,又點自處呢?
當然,好多內幕外人唔知,但最終,選擇權係佢自己手中.自強不息最緊要.

...

同意!其實許多行業都有壓力。不過凡事有許多面。

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

宏媽都好中肯,
我都認為教改係有必要的,
問題只係校長是否帶領得好,
分工是否適當。
不過輕生都是極不應該的,
應想想父母,就不會斷然了結自己生命!!!

男爵府

咁後生, 個樣都唔錯. 真係可惜
不過會唔會另有內情架

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢下左台好耐喇喎!
小學教改都告一段落,
依家係輪到中學教改.

而 ...

agreed!! 放過佢啦!mouth:

大宅

agreed too
原文章由 lypoon 於 08-10-4 17:56 發表

agreed!! 放過佢啦!mouth:

侯爵府

愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

別墅

原文章由 mthui7 於 08-10-4 09:45 發表
好 老 師 跳 樓 死

總話教改無問題!?

其實點解你會覺得係教改令呢個做了三年的老師自殺呢?

你覺得教改有咩問題呢?

點解個問題會大到令教師自殺呢?

難道你覺得那些教師非禮學生, 和學生性行為, 叫學生墮胎都係教改的問題?

我未必覺得唔關教改事, 但係我想聽你講多D你的睇法?

男爵府

佢下左台好耐喇喎!
小學教改都告一段落,
依家係輪到中學教改.

而 ...

講得啱
我睇到標題時已經唔明點解d人覺得一個老師自殺一定係關工作壓力事
行行都有壓力la
咁警察自殺係咪就要賴d刁蠻市民丫?

講真, 為人師表, 一個成熟的成人
點解遇挫折就自殺?
仲要返自己教果間小學自殺?!

雖然死者已矣, 令人悲傷
但始終我覺得佢咁做係不負責的行為

一來, 點去教育下一代? 佢的學生會點諗?
有挫折就學佢一樣自殺?

二來, 點解夠膽跳落去, 卻唔夠膽改寫自己一生, 冇勇氣面對人生低潮?

三, 父母供書教學, 養到咁大, 都仲未比佢享兒女福, 就搵d咁的事來回敬父母? 於心何忍?

佢的確好後生, 只係同我差唔多大
我亦剛剛出社會做事了, 反而好期待自己開始有另一個人生
咁就結束自己生命, 太可惜

人人都想像老師係神聖的.... 卻發生咁多事

anyway
miss Leung, may you rest in peace
村姑 亞Bee

大宅

其實都唔應該係學校入面死~~~~
咁樣會影響到d學生

首頁

尾頁

跳至