興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

塊菜田會由現在至到年尾,現在適合種以下植物嗎?

- 薯仔、番薯、薑、紅菜頭,是不是直接放果實入泥就可以?
- 菜心、\"現\" 菜,現在合時嗎?直接下種子入泥?

另外,要下肥嗎?那些肥會比較好?要多久下一次?

第一次種野,有什麼要特別注意,希望各位提點下,謝謝!

珍珠宮

畀面勳章

已進入夏季

薯仔、紅菜頭 不適合, 過左秋天先種啦
番薯、薑、可以種

菜心 可趁仍未炎夏趕種一水, 先培苗, 有4片真葉移苗分開種
莧菜 可灑播, 密D無問題, 大少少可揀較大的拔吃, 留細的繼續長大

大宅

引用:已進入夏季薯仔、紅菜頭+不適合,+過左秋天

原帖由 dincat 於 16-04-01 發表
已進入夏季

薯仔、紅菜頭 不適合, 過左秋天先種啦
明白,謝謝!

蕃茄、粟米、通菜現在適合種嗎?有什麼要特別注意?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

蕃茄唔得喇,開始多水,啲根好易爛,粟米就唔肯定,之前2年都係換冬季前一水種,收完就種冬季嘢,但上星期見有人開始種。
通菜一定得,呢種菜越多水越啱

男爵府

引用:Quote:原帖由 dincat 於 16-04-01 發表已進

原帖由 lhingw 於 16-04-01 發表
明白,謝謝!

蕃茄、粟米、通菜現在適合種嗎?有什麼要特別注意?
番茄唔得,通菜得。
粟米現在種仲勉強趕到,再遲唔得,因為如果佢出花粉時撞正大雨,授唔到粉,會變空心粟米。

我早兩個星期都種咗通菜。粟米我自己春同秋都種過,個人覺得9月(秋天)種的粟米最靚

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

引用:Quote:原帖由+lhingw+於+16-04-01+發表明白

原帖由 mercy_mama 於 16-04-01 發表
番茄唔得,通菜得。
粟米現在種仲勉強趕到,再遲唔得,因為如果佢出花粉時撞正大雨,授唔到粉,會變空心粟 ...
謝謝你!請問粟米、通菜是不是種子直接落泥?蘿白現在適合種嗎?

大宅

引用:蕃茄唔得喇,開始多水,啲根好易爛,粟米就

原帖由 Lovely媽咪 於 16-04-01 發表
蕃茄唔得喇,開始多水,啲根好易爛,粟米就唔肯定,之前2年都係換冬季前一水種,收完就種冬季嘢,但上星期 ...
明白,謝謝你!

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 16-04-01 發表

原帖由 lhingw 於 16-04-01 發表
謝謝你!請問粟米、通菜是不是種子直接落泥?蘿白現在適合種嗎?
粟米,通菜可以直接落。
不過,我為咗可以增取時間同可以喺田排得齊整D,我用嗰D 4x4的發苗盤先發咗苗先種。

蘿蔔係天冷種好D,9月打後啦

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

首頁

尾頁

跳至