單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

同小孩父親因第三者問題係上年8月正式離婚,我們有個3歲小孩已讀k1,小孩父親背景(有已買下公屋,有車離婚後再轉過新車,有工作並且是現金交收起碼3萬以上收入,但入息未必查到,佢搵朋友公司整左份有15000既人工入息(唔知真定假架啦))剛上年10月與小三結婚及在2016年1月生了小孩,咁不嬲佢由9月開始每月俾緊9000贍養費給我小孩,而我就無拎佢贍養費。我同佢關係亦都好差,有咩問題事無大小佢只係通過小三係電話wtsapp同我講,我想問下如果佢遲俾同想減贍養費我可以點,因照顧小朋友問題我已無返工,係未分開前我有返工既月薪大概15000以上。已經嘈左好多次贍養費問題同小孩個假期問題,佢成日話覺得9000已經俾好多,我應該點做?謝謝你地回答我先🙏🏻🙏🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻🙇🏻

禁止訪問

回覆:MsAlic 的帖子

洋房

回覆 kinkis 的帖子

我知唔係少,不過我以前未分開都係扲家用9000,另外佢都係有請工人,佢入息係30000以上,有時當然唔只咁少不過我費打,只係未必check到

洋房

回覆 kinkis 的帖子

我就唔想因為咁去扲綜援,我又唔係做唔到嘢,只係小朋友重細唔放心俾工人自己睇住

侯爵府

引用:同小孩父親因第三者問題係上年8月正式離婚

原帖由 MsAlic 於 16-03-31 發表

同小孩父親因第三者問題係上年8月正式離婚,我們有個3歲小孩 ...
9000好多咩,而家D物價甘貴
法例上他糸吾可以因为生左B,而吾俾錢你,因为你小朋友系在小B出生前己存在,法官吾通會鼓勵你去拎綜緩咩,無可能,更甚你現在仲要無野做,他玩野,你入紙加埋自己份錢!同他玩罗
不过,除非,他有負債,但他亦要有合理解釋比個官!
所以吾好比D衰男人拋到

洋房

回覆 babytszkin 的帖子

係咪要等佢遲俾幾多先可以入紙架?會唔會因為入紙所以減架?我自己個份我又無諗過呀。唉,我廢時再搞自己個份,當初都係自己話唔要自己個份令願俾哂個小朋友,重可以加返架咩?遲d排到上公屋我都煩d開支唔知點算,同佢又成日郁d就話唔俾呀個d,真係好煩,不過佢暫時係得個講字,因為小三話咁我地都已經有個小朋友開支大左,同佢地成日覺得9000一個小朋友用得幾多姐,我真係覺得好煩

侯爵府

引用:回覆 babytszkin 的帖子係咪要等佢遲俾幾多

回覆 babytszkin 的帖子
哦,如果他得把口,但無減D錢,又準時比,就費是上庭,因打起上黎,好多野要查,都幾煩架,
入紙幾時都得,去湾仔家事法庭,比600幾蚊就可以自辯排期開庭!
你吾好比甘大壓力自己,件事都未發生!他真系減你,你先在惊都未遲,
不过你留意啦,如上庭要審查过往一年户口幾録,三個月信用卡紀録,
得閒就用寫低自己,
同小朋友的支出,特別糸9000蚊支出左系邊樹,因一上庭呢D全部都要呈上法庭的

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:41
哦,如果他得把口,但無減D錢,又準時比,就費是上庭,因打起上黎,好多野要查,都幾煩架,
入紙幾時都得, ...
未減佢又,不過小三同我講得我估佢都好快去搞,同遲就之前佢有試過我又覺得一次半次咪由佢囉,謝謝你呀。不過我想問下通當佢要遲幾多先可以去告佢?

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:41 哦

未減佢又,不過小三同我講得我估佢都好快去搞,同遲就之前佢有試過我又覺得一次半次咪由佢囉,謝謝你呀。不 ...
一日己經,可以告

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:41 哦

未減佢又,不過小三同我講得我估佢都好快去搞,同遲就之前佢有試過我又覺得一次半次咪由佢囉,謝謝你呀。不 ...
個C8婆甘衰
鄧你好激氣

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:48
一日己經,可以告
一日?個官會唔會覺得我太誇XD 告就重新即刻check過哂d入息?

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:48 一

一日?個官會唔會覺得我太誇XD 告就重新即刻check過哂d入息?
當年我問过律師,如果我X無系判令指定日子前入数,我又收不到合理解釋,
他話超一日己可以

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:50
個C8婆甘衰
鄧你好激氣
真係好嬲,不過都無辦法,我都想同佢地完全無接觸,但要同佢老豆傾小朋友d咩都要經過佢講,佢老豆而且唔會理,咩都係不過我由覺得小朋友好應該同佢爸爸相處下,真係好Q煩

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:48 一

系,入息雙方都要呈交

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:54
當年我問过律師,如果我X無系判令指定日子前入数,我又收不到合理解釋,
他話超一日己可以
但佢話一早同我講左下個月俾唔到既話係咪唔俾住都得?

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:50 個

真係好嬲,不過都無辦法,我都想同佢地完全無接觸,但要同佢老豆傾小朋友d咩都要經過佢講,佢老豆而且唔會 ...
我明你苦處,我都系靠我X的,不过你個條茂利,真糸好福街罗,推件小三同你講数
比着我真系同她死过,

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:54 當

呢D睇你啦,我同我D朋友就從來吾會比DX甘做,大佬丫,吾比住個細路吾通食樹皮咩

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 16-3-31 23:54 當

上到庭,呢個吾系理由,判令寫明按月比

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:59
我明你苦處,我都系靠我X的,不过你個條茂利,真糸好福街罗,推件小三同你講数
比着我真系同她死过 ...
嘈又嘈過,成日再嘈都好煩。同佢嘈佢又係講個d係佢老公叫佢同我講喱d無聊嘢。反正我只係唔好影響小朋友就得啦我覺得,不過好多謝你呀,唔係我都唔知同邊個講好,又廢事屋企人知道又係得個燥字

洋房

babytszkin 發表於 16-3-31 23:59
比着我真系同她死过 ...
小三話係佢即係小朋友爸爸話:我都唔係好想同你吵,但佢叫我同你講,如果我唔講甘就唔哂覆。係咪根本唔洗提佢俾,如果佢一遲就去入紙就得?

首頁

尾頁

跳至