親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我哋一家三口3月6日去, 3月11日返, 個仔去時爭2星期就5歲, 所有行程為佢而設, 好難忘, 好開心, 小小分享

我哋決定在三月初去, 啱啱好係旅游淡季, 機票, 酒店都相對平, 幾經格價之下, 最終決定如下:

機票
坐國泰, 大人小童同價, 只係小童稅項略減, 二大一小共$5289 (我訂票後兩個星期, 國泰馬上推出減價, 三個人平了800....激死)

酒店
1. St. Regis Hotel Singapore: 經Booking.com預訂, 連稅包早約2200 (可以稍後付款和免費取消)

2. Legoland Hotel: 經永安旅遊網上預訂, 連稅包早共$2270 (兩晚)

3. The Fullerton Hotel Singapore: 同樣經永安旅遊網上預訂,連稅包早共$3435 (兩晚)

永安網頁和手機預訂一般都比其他酒店網要便宜20%以上, 好似我訂的Fullerton, 在其他酒店網訂, 兩晚都在$5000以上, 而且很多都沒有包早餐 (因為新加坡酒店的早餐都偏貴, 五星酒店的自助早餐都在40坡幣以上, 另外17%稅項和服務費), 唯一要考慮的是, 永安網上最便宜的房價一般都要馬上確認付款, 不得取消, 彈性自然較小。

包車
在baby kingdom 作了資料搜集後, 決定找很多媽媽推薦的Louis Goh
1. 新加坡-->Legoland Hotel: 80坡幣
2. Legoland Hotel --> 新蔡記 --> Legoland Hotel: 70坡幣 (勁貴, 無下次)

3. Legoland Hotel --> 新加坡: 80坡幣

用後感:先後接觸過兩位司機,都有禮準時, 主要以普通話溝通, 但識講簡單廣東話。全部採用七人車, 寬敞乾淨。

行程安排

DAY 1 香港 --> 新加坡 --> St Regis Hotel --> 晚餐 --> Night Safari

Day 2 St Regis Hotel --> Legoland Hotel --> Legoland Theme Park(園內午餐) --> 新蔡記 --> Legoland Hotel

DAY 3 Legoland Water Park --> Legoland Theme Park(園內午餐) --> 晚餐

DAY 4 Legoland Hotel --> The Fullerton Hotel --> Maxwell Food Centre --> Sentosa --> 無招牌海鮮

DAY 5 Jurong Bird Park(園內午餐) --> 商場購物 --> 老巴殺(晚餐) --> 酒店游泳

DAY 6 新加坡 --> 香港

玩後感

1. 本來想第一日落機後直奔Legoland, 但諗到三個半小時機程+過海關+一個多小時車程, 大人小朋友都太攰, 而且到達樂園時可能接近7點, 當日就完全花係交通上, 感覺有點浪費, 所以思前想後, 決定先住新加坡一晚。最後發現決定非常正確, 大人小朋友都免卻咗旅程第一日就過度勞累既情況, 第二日一早去Legoland, 時間上會比較好用。

2. 住Legoland兩晚:都係正確決定, 因為有Theme Park 同 Water Park, 一日肯定唔夠, 兩日時間比較充裕, 我個仔可以返酒店午睡。我同老公都認同帶朋友去旅行最怕就係追趕行程, 特別係到主題樂園, 小朋友可能想返轉頭再玩, 加上兩個樂園都係6點就關門, 所以預留充裕既時間留係園區非常重要。話說回來, 如果單係Theme Park, 要玩麗所有遊戲, 大概4個鐘頭就夠, 主要因為完全唔使排隊;Water Park 3個鐘頭就夠。

3. Night Safari: 絕對無聊, 中伏百分百, 詳情在DAY 1 的網誌有說明。

4. Jurong Bird Park: 大愛, 鍾意雀鳥既人必去, 近距離接觸各種鳥類, 置身野外一樣

5. Sentosa: 去咗大半日, 時間太匆忙, 只去了S.E.A 和Skyline Luge, 下次必須留一日, 或者係島上住一晚

6. 交通安排:出入幾乎全用的士, 塞車情況唔嚴重, 只要避開繁忙時間(上午7至9:30 / 下午5至7:30) 就可, 由於新加坡面積不大, 一般都係10分鐘車程, 車資都係10元坡幣左右

7. 氣候:26度至32度左右, 午後經常會落一場大暴雨, 維持1個鐘左右就會停, 然後又出太陽, 日落後比較涼快

8. 必備品:手提風扇、蚊怕水、太陽眼鏡、太陽帽、水、毛巾、防曬霜, 雨傘

9. 整體觀感:新加坡+Legoland的確十分適合小朋友去, 尤其7歲以下, 小朋友一定十分享受

行程安排必須以輕鬆為主, 一天最多去兩個景點, 吃飯時間都要預留多小小, 等大大細細都可以利用午餐時間回下氣。最重要既係, 去旅遊, 錢洗咗就是為咗買開心, 身在外地, 經常會發生預期之外既事情, 特別是帶小朋友去, 意料之外既事更多, 所以遇上意外, 應該盡量寬心, 輕鬆應對。

詳情請抽空睇下我既BLOG

Day 1

http://k314321.pixnet.net/blog/post/197121733

Day 2

http://k314321.pixnet.net/blog/post/197316043

Day 3

http://k314321.pixnet.net/blog/post/197889268

Day 4

http://k314321.pixnet.net/blog/post/198016792

Day 5-6

http://k314321.pixnet.net/blog/post/198749380

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 醒目開學勳章

Nice blog, thanks for sharing

大宅

jessiechen 發表於 16-4-1 11:10
我哋一家三口3月6日去, 3月11日返, 個仔去時爭2星期就5歲, 所有行程為佢而設, 好難忘, 好開心, 小小分享

...
請問你們一家三口, 呢個TRIP 機票酒店連使費用咗大約幾錢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享, 已經bookmark 左你個blog.

大宅

好媽媽勳章

回覆:2016年3月 新加坡+Legoland 六日五夜親子遊

今年9月會去新加坡,睇完你啲分享,好有用呀!好詳細!

快樂可人兒
:-DResults:

子爵府

引用:Quote:jessiechen+發表於+16-4-1+11:10+我

原帖由 禮媽媽 於 16-04-01 發表
請問你們一家三口, 呢個TRIP 機票酒店連使費用咗大約幾錢?
夾埋2萬2左右,淡季去真係平好多,我哋去咗6日,全程住靚酒店,坐國泰,我覺得好唔錯

子爵府

引用:今年9月會去新加坡,睇完你啲分享,好有用

原帖由 ir9974 於 16-04-01 發表
今年9月會去新加坡,睇完你啲分享,好有用呀!好詳細!
多謝你咁有耐性睇我啲廢話,希望你玩得開心

子爵府

引用:多謝分享,+已經bookmark+左你個blog.+

原帖由 bosch 於 16-04-01 發表
多謝分享, 已經bookmark 左你個blog.
多謝欣賞

男爵府

BK Milk勳章

回覆:2016年3月 新加坡+Legoland 六日五夜親子遊

Thank you

大宅

多謝分享
黎緊6月帶兩個小朋友去,希望玩得開心

子爵府

引用:多謝分享黎緊6月帶兩個小朋友去,希望玩得

原帖由 meimeitse 於 16-04-02 發表
多謝分享
黎緊6月帶兩個小朋友去,希望玩得開心
玩得開心啲,6月會再熱多小小,注意防曬

別墅

thanks for sharing, 我都bookmark 左你個blog, 好有用, 我7月一家三口去

男爵府

引用:+本帖最後由+jessiechen+於+16-4-1+11:18+

原帖由 jessiechen 於 16-04-01 發表

我哋一家三口3月6日去, 3月11日返, 個仔去時爭2星期就5歲, ...
請問legoland hotel 係經apps訂?我揀6月平日都要17xx 一晚!點唔到你咁平

男爵府

引用:thanks for sharing, 我都bookmark 左你個b

原帖由 emilyxduck 於 16-04-02 發表
thanks for sharing, 我都bookmark 左你個blog, 好有用, 我7月一家三口去
你暑假边日去,我2個人15/7早上到新加玻,跟住包車入legoland,如日子一樣可以一齊包車,平啲嘛。

子爵府

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+16-04-01+發表

原帖由 kmyi0_0 於 16-04-02 發表
請問legoland hotel 係經apps訂?我揀6月平日都要17xx 一晚!點唔到你咁平
我用網上訂,應該同app一樣價錢

子爵府

引用:thanks+for+sharing,+我都bookmark+左你個b

原帖由 emilyxduck 於 16-04-02 發表
多謝收看,玩得開心啲,7月應該貴小小,始終暑假

男爵府

thank you very much.

大宅

thanks for sharing

大宅

酒店機票已經book,我6月去,想知當地洗費。Tks

子爵府

引用:酒店機票已經book,我6月去,想知當地洗費。

原帖由 yedda_lam 於 16-04-04 發表
酒店機票已經book,我6月去,想知當地洗費。Tks
坡幣同馬幣都跌咗好多,馬來西亞消費好平,新加坡只要唔去五星酒店吃,其實一般街頭餐廳吃都好平,的士同香港差不多價錢

我哋去咗6日5夜,唔計機票、酒店、門票,消費大約7000咋,唔多,當然我哋無乜購物,主要都係食、交通

首頁

尾頁

跳至