跳至

首頁

尾頁

大宅

Recently, CIC changed the printer to print the PR card causing 3-6 months to have the PR card after landed. For those applied in year 2014, all need to re-submit the photos as the size changed. I landed in last Nov, and just received the PR card 2 weeks ago. It took me 4 months to have the PR card. I heard some even 6 months...

複式洋房

多謝你info 。2015 年年頭申請。 我PR card相係2015年3月影架。 cic都叫我再影過。唔知收到相要幾耐先出PR card?其實我5月會返去。但未收到pr card . 依家都煩緊點入境。因為如果用 護照。但 PR 係唔適用申請eTA.但又唔知PR card 出唔出得切。 ,-.-

大宅

引用:多謝你info+。2015+年年頭申請。+我PR+card

原帖由 GaCeNG 於 16-04-03 發表
多謝你info 。2015 年年頭申請。 我PR card相係2015年3月影架。 cic都叫我再影過。唔知收到相要幾耐先出PR ...
我上年10月尾land, 2月中收通知再交相,3月中收到張card.

複式洋房

回覆 Tracychg15 的帖子

Thank you Tracy. 我老公尋日幫我交左。希望5月頭會收到喇。BTW祝你生活一切順利哦

大宅

CIC真係好怪...

我一家四口上年10月尾land, 2星期後回港,諗住pr card寄去我加拿大親戚度之後再轉交比我地.

2月頭只收到我同個女的pr card. 一星期後又再收到CIC來信通知話我老公要re-submit photo,話size唔正確. ((明明我地之前係一齊影証件相.點會我同個女出到card而我老公要再影過相??))
anyway,上星期親戚通知話收到老公張pr card了. 但現在尚欠我個仔張card.

老公前晚打去cic hotline問阿仔張pr card個status. 等了成2x分鐘,終於...
有個口音似阿差的男人好敷衍答話佢地無system check.
我地話已過哂web site上面寫的processing time (已over 5個月).
佢話幫我地唔到,叫我地唯有"等". 跟住仲不停吹我地收線.
angry die me,個死人hotline完全幫唔到手,仲浪費哂我d長途電話費.

都唔明cic點搞,明明一家四口一齊land一齊申請pr card, 但居然可以分開幾次出pr card.
我黎緊6月成家飛去定居啦,阿仔張card都唔知去了哪...點算...

別墅

回覆:haverabbit 的帖子

所謂唔啱size, 可能係相片內的人頭位置或size 出現問題

大宅

uki 發表於 16-4-4 11:08
所謂唔啱size, 可能係相片內的人頭位置或size 出現問題
I only know they totally suck . As eTA already effective though still have tolerance. All PR must have PR card to enter to canada.

首頁

尾頁

跳至