單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔(讀小一)今日想去BBQ,但得我地兩個燒好似吾化算,所以無去,轉左入西貢行下。碼頭見到有一家人在釣魚,亞仔話未試過釣魚想試下,我地去問人借D工具比我地玩下,釣左一陣釣吾到,跟住去雪糕車買左杯軟雪糕坐响到食,食完行一陣返屋企。其實我知亞仔覺得悶,我地無咩朋友,試過约D同學出街玩佢地又吾興一齊出來玩,所以好多時出街,踩單車,睇戲等等成日都係得我地兩個。希望可以識到D同亞仔年紀甘上下大既小朋友約出來玩,踩單車又好,行山又好,咩活動都好,希望等亞仔無甘悶。

男爵府

回覆:感覺亞仔好悶

我個都係小一,
我都覺得佢好似好悶,
平時提議去邊都好,
都會問仲有邊個去,
不過我地都好少自己去玩,
我同佢出街就祗會商場都公園玩多,
都會約埋朋友/屋企人/同學仔一齊去玩,
其實,多主動同人攪好關係,
都易啲約人出黎,
我個就算冇小朋友一齊,
祗要多個人都會玩得好開心,

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

其實你可以識吓啲同學仔家長,熟咗就可以約吓去公園玩,始終個啲係阿仔啲同學,點都易過同啲完全唔識既人玩,同安全啲。
你仔返咗學都一個學期,你可以問吓佢有冇識到好朋友,你帶佢去公園玩既時候,如果見到同學仔咪可以一齊玩,或者其他差唔多既小朋友都可以一齊玩,其實小朋友識朋友仔係好易。

大宅

引用:亞仔(讀小一)今日想去BBQ,但得我地兩個燒好

原帖由 proudofu 於 16-04-04 發表
亞仔(讀小一)今日想去BBQ,但得我地兩個燒好似吾化算,所以無去,轉左入西貢行下。碼頭見到有一家人在釣魚, ...
去公園玩,有好多小朋友,每次我小朋友都會揾公園裡嘅小朋友玩,學習同人溝通,點會悶?

我會去屋企附近嘅公園,有大人腳踏單車,我又可以做下運動,小朋友都係街坊,間中見到曾經玩過嘅小朋友

我間中都去西貢,不似你所講得咁悶,其實好取決於你點帶住佢玩,點帶住個氣氛
好似去西貢,坐下船去橋咀島沙灘玩下,回程食嘢,之後去公園玩,睇狗仔。去排擋睇下,然後食軟雪糕,咁多嘢做又點會悶
心態決定一切,時間用左,錢又洗左
媽咪先要接受家裡而家得妳同小朋友,無爸爸都可以過得好好
加油!

重有,我自己反而小約同學,費是答爸爸點解無來

男爵府

回覆:proudofu 的帖子

你住邊頭既?睇下有無機會約埋你一齊出來玩呀,我同個仔好多活動既

暑假.....咁就過咗一半啦.

大宅

回覆:感覺亞仔好悶

我住九龍呀,可pm 我呀

大宅

回覆樓主:

我個女小三,都係好悶!成日想出去玩,但內向無膽約同學仔去玩

別墅

回覆樓主:

係facebook揾一個叫風雨同路人的單親組織。入面有好多p1-p6既小朋友同佢班。而且每月有定期單親講座或户外活動。講座時有義工带小朋友玩活動。玩活動時個個小朋友都玩得好開心的。如有興趣可pm我提供資料。

複式洋房

回覆 lingwang 的帖子

你住邊區?

大宅

我個都係小一~仔
可以約出黎一齊玩!PM ME

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

請勿於版面留下PM我等有關字句,如再發現將會關閉此帖,多謝合作!

首頁

尾頁

跳至