跳至

首頁

尾頁

洋房

BB七個月大,打肺炎鏈球菌會太遲嗎?
有媽媽幫BB打針嗎?因聽講要BB兩個月就要打了...

洋房

no problem. only three injections are needed:
1) 7 months old
2) 8 months old
3) 1 year old

別墅

唔遲,我阿女都7個月至打.
聽講兩歲前打就要三針,兩歲後打就只係一針.不過我想早啲打,安心啲

大宅

then 8 months will only need 2 injection?

別墅

以我所知,我個女因為未夠兩歲,所以打三釘:每隔兩個月打一釘

別墅

我仔仔打完第3支..
1歲就打第4支..
以我所知 成個plan要打4支!!

洋房

阿仔半歲己承受了兩針....跟住夜晚喊得好厲害,我諗佢受了兩針刺激,我唔想佢又再受刺激,但99話想阿B打...佢話佢比錢喎..

別墅

之後聽到C政報告特首話將會列入免費疫苗之內,其實你話打後嗰幾支,政苦會唔會可以免費呢!!

大宅

打左兩支唔再打埋落去, 會唔會有咩問題呢?
就算佢唔打呢兩支, 佢都一樣要打正規果d針, 為佢健康打埋佢呀...

我阿仔半歲時要打兩針健康院既針, 同日打第3支肺鏈, 一日打3支呀....

原文章由 mapomama 於 08-10-9 23:52 發表
阿仔半歲己承受了兩針....跟住夜晚喊得好厲害,我諗佢受了兩針刺激,我唔想佢又再受刺激,但99話想阿B打...佢話佢比錢喎..

伯爵府

醒目開學勳章

一日打三支 大人都痛啦.... 我同個仔分開打, 通常係健康院打完, 隔一兩星期先再打
原文章由 Octopusma 於 08-10-17 09:39 發表
就算佢唔打呢兩支, 佢都一樣要打正規果d針, 為佢健康打埋佢呀...
我阿仔半歲時要打兩針健康院既針, 同日打第3支肺鏈, 一日打3支呀....
...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

阿仔6week時已打第一針, 所以而家已經打哂3針喇

男爵府

陪月勳章

我個b女打左3支,(現在8個月)到1歲再打1支

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 Octopusma 於 08-10-17 09:39 發表

...

打打下唔打, D疫苗既效力就少左, 咁就前功盡廢.

BB大左, 唔同初生BB咁 D 神經線未發育完成, 佢開始覺得咩叫痛, 打針時可能會係喊多左, 不過始終佢地都未識真係好痛., 講到痛都係我地父母心痛.

你唔駛一氣過打晒D針呀, 如果可以的話, 分開打係較好, 至少有敏感或發燒都知係邊支針既問題.

之前聽過有媽媽帶BB 響第3,5,7個月至打肺鏈針, 咁唔怕同健康院個時間撞埋, 我覺得仲好. 不過你既然響第2,4個月時幫BB打左針, D 針遲少少打都冇問題, 就者你打完健康院D針先, 隔1個星期至幫BB 打肺鏈啦.

洋房

我bb 就快8個月已打了3 次. 到一歲才打. 到私家醫生打. 肺炎鏈球菌和輪狀菌一定要打. D菌實在太勁. 如果bb 中招到時就大件事.

大宅

回覆 #1 BYCHEUNG 的文章

我都打左3針,要到一歲再打

首頁

尾頁

跳至