親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

去完五日,好多經歷可能對其他Jm 有用, 想分享....

人數: 包括四大人+一老友記+一小童(未足四歲)

機票: Scoot 早機去, 淩晨機返. 有加來回40kg 寄倉行李額, 約Hk$7800.
Review: 787夢幻客機, 夠大部, 飛得好定,兩程隻耳仔都無辛苦, 好乾淨, 3座位一排, d 中間座椅把手可收起,啱兩大一小坐, 不過無電視, 廉航黎講應該算係好野!同機見好多小朋友添...

包車: 用呢度Jm 介紹嘅Sean,SGD80 一程, 來回都用佢.
第一程: Changi airport > Legoland Hotel Toyota 7-seater MPV 司機準時友善, 11:45am上車, 1pm到埗. 無塞車
第二程: Legoland Hotel > Ritz Carlton Millenia SG
Honda 7-seater MPV, 司機準時11:30am出現, 又係無塞車, 1pm已到hotel.
Review: whatsapp 中文溝通, 兩個司機資料出發前一晩會交待, 落車時直接俾司機車費。呢個過關方法應該係最方便舒服, 坐住車,有冷氣,唔使搬行李, 上車落車, 過Malay同Sing 兩個海關.

(待續....)

大宅

回覆:cathy_ng719 的帖子

Legoland: 住了兩晚, 4大1老1小booked 左兩間普通房. 分兩個地方訂
1st room: adventure themed room (1大1老), $2336 for 2 nights, 30/3-1/4, via hotels.com after 10% discount code applied. 21 days in advance free cancellation
2nd room: kingdom themed room, (3大1小)MYR1400 @2.0141 =hk$2820 for 2 nights, via 官網.
On top items booked together with the hotel room via 官網:
一晚Buffet dinner 大人 MYR95/位, 老人家同小朋友 收MYR 50/位, 共MYR480 = hkd967.
2 days 2-park combo tickets (1-day價錢自動upgrade做2-day):
三大人 + 一小孩 (MYR202 x3 after 10% off for adults tickets via online booking) + MYR180 for child, 收MYR786.
另外 現場counter 買左一大人+一老人 = MYR225 + MYR180 = MYR405.
加左MYR53 flexible booking fee 可以最遲入住3日前免費取消全張官網訂單.
Review:
1. 講$嘅話都係hotels.com 用discount code 訂抵過官網成$500咁多
2. 有小朋友/老人家擔心出發前身體狀況, 我就當然建議官網訂房加flexible booking fee可以buy多d時間until 出發三日前免費取消
3. 成人2-day combo票原來跟官網訂會有10%off, 即MYR225 x 0.9 = MYR202. 喺check in counter 買就收MYR225/張.小孩同老人家飛就無分別,都係MYR180/張.
4. 阿仔話至鍾意water park, 2nd 係Hotel, 3rd 先至係 Theme Park.
5. Water park - 超好玩, lazy river, 大水. 桶, 有 advanced 版同 beginner 版嘅 slides, 有大量小朋友救生衣提供。
6. Hotel - check in hall 已經好 impressed, 有Lego 玩, 小朋友除鞋周圍跑, 房間好濶落. 有小朋友專用嘅洗手盆, 牙膏牙刷同拖鞋, 有一包welcome chocolate cookies,有一盒Lego 可以喺房度砌. 另外免費每日四枝水.
7. Theme park - 玩左第一日下午同第二日上午, 30/3-31/3,揸車,揸船,坐legoland 飛機, 騎Lego馬, 坐車揸gun打怪獸, 打過山車, 濕身艇, 無嘢要排多過10分鐘, 好啱小朋友玩, 好多影相位, 不過天氣好熱,要袋定酒店俾嗰4枝水, 因為入面無飲水器,要去餐廳買。
8. Legoland D shops 收坡紙, 但係會找番馬幣俾你, 如果出去食海鮮, 搭的士同埋喺supermarket 買野, 咁就唱定馬幣用.
9. 最後我個人覺得第一次去Legoland 玩, 住Legoland Hotel 係最好, 玩完真係好攰, 又熱,成身痴立立,1分鐘唔使已到hotel lift上房冲涼, 第一晩玩完乜都唔使plan就落樓下食buffet, 好多選擇, 價錢同質素成正比.

男爵府

回覆:復活節星馬樂園遊記分享

請問buffet 係經官網訂?酒店去hello kitty 近唔近?係咪只係撘的士?Legoland 門票係官網訂房時買埋定係自己出面買?

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

引用:請問buffet 係經官網訂?酒店去hello kitty

原帖由 kmyi0_0 於 16-04-05 發表
請問buffet 係經官網訂?酒店去hello kitty 近唔近?係咪只係撘的士?Legoland 門票係官網訂房時買埋定係自 ...
Legoland 去 Kitty 坐的士20馬幣,約十分鐘到。

大宅

legoland buffet 幾錢呀?
點訂?

walk in 同價?

大宅

引用:Quote:原帖由+kmyi0_0+於+16-04-05+發表請

原帖由 威大嬸 於 16-04-05 發表
Legoland 去 Kitty 坐的士20馬幣,約十分鐘到。
係呀!Legoland hotel 門口有大量企理藍色的士, bell services boy 會幫忙. Pay by meter 咪錶, 要7-人車就要on top 加Rm15. 例如咪錶最後係Rm20, 就要俾Rm35司機喇!

wcpcelia    發表於 16-4-5 15:23

大宅

引用:legoland+buffet+幾錢呀?點訂?walk+in+同價

原帖由 rabbitpigpig 於 16-04-05 發表
點訂?
Legoland hotel 官網 book 房時訂埋buffet dinner, 比 walk-in 平25%.

Original price: MYR128 成人, MYR68 小童/長者

Special price: MYR 95 成人, MYR 50 小童/長者

我一家人4大1小1長者.....
我係官網訂房時痴住預先訂埋buffet dinner 3大1小.
另外check in 時再同佢講加買 dinner for 1大1長者(因為另一間房唔係官網訂). 最後我成家人酒店張buffet dinner 單都係計哂special price 俾我.

我估special price 係所有住客都enjoy 到. Anyway, 你可以drop 個email 去confirm 個dinner 價錢.

大宅

引用:Quote:原帖由 rabbitpigpig 於 16-04-05 發

原帖由 cathy_ng719 於 16-04-05 發表
Legoland hotel 官網 book 房時訂埋buffet dinner, 比 walk-in 平25%.

Original price: MYR128 成人, MYR ...
我不是在官網訂房的,咁咪唔可以訂埋buffet先囉???

等我send email問下先。。。

BTW, 好無食? 有咩食架?

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:legoland+buffet+幾錢呀?點訂?walk+in+同價

原帖由 rabbitpigpig 於 16-04-05 發表
點訂?
我係walk-in去

日本の平安を祈ります

大宅

引用:Quote:原帖由 rabbitpigpig 於 16-04-05 發

原帖由 kk80400 於 16-04-05 發表
我係walk-in去
我暑假去呀,我怕walk in 無位。。。

5大1小1長者1B....先黎無位,就大獲!!

大宅

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-05+發表我

咁你最好 Email 去 Legoland reservation,一是 re-confirm 間房, provide 你個agency booking number
二是 叫 reservation 幫手book 定 餐dinner.

Check in counter 好忙, d front desk 嘅customer services 唔係5星級, 到時先講可能好lei hea...反而 reservation 覆 email inquiry 寫得好清楚.

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-05+發表我

我覺得果度食唔食都罷,我食咗個dinner buffet 對食物冇乜要求嘅我,都唔想食,

只係去legoland 玩到攰,唸住放低野樓下就食

但係第2日lunch到,legoland 門口外面果條美食街,果堂泰國野仲好食,又平,你可以睇下jm遊記,都有人介紹,3個飯,4杯野都係104MR
不過如果真係想去LEGOLAND 食DINNER BUFFET的話, 就好似樓主講, BOOK定先囉, 有壞GA

日本の平安を祈ります

大宅

原帖由 kk80400 於 16-04-05 發表
唔該晒。。。。。

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

大宅

回覆:fionlei88 的帖子

新山Legoland 兩晚dinner for 4大1小1長者:
第一晚 - buffet dinner @ hotel MYR480 = HKD966
第二晚 - seafood dinner @ 新蔡記 MYR243 + MYR50 x2 trips 7-人 taxi = MYR343 = HKD690
Review:
1. Legoland hotel buffet dinner - 適合懶人, 或者搭完飛機+包車已經太攰,或者有小朋友同長者. 以大人MYR95(hkd 190)/小孩長者MYR50位嘅價錢, 以普遍香港酒店自助餐水準來比較, 絕對不要有期望. D食物唔會有壽司,凍蝦,生蠔嗰d. 但係有好多熱盆, 最貴有琵琶蝦, 燒牛肉,蒸魚. 至好食係d 串燒沙爹牛豬雞羊, 即做印度 Naan bread 點 curry chicken, 印尼rendung 牛肉, 同埋碗咸蝦味魚蛋湯河. 餐廳有小丑扭汽球送俾小朋友, 枱面有crayons俾小朋友colouring, 回本食物應該係無限量串燒沙爹, 因為去星加坡老巴剎食一盆12串什錦沙爹串燒都要SGD30 (Hkd175)
2. 新蔡記海鮮 - CP值高, 適合一班人, 因為d餸分量係正常多, 多人食可叫多d. 我哋叫成枱餸,食哂好飽....有娘惹豆腐 (超好味), 麥片蝦(一碟有十隻,又平又好味,不過新加坡無招牌呢味更好味), 叫化雞(其實係易入口版肉骨茶浸原隻雞, d雞肉超林,小朋友都咬到, d 湯當然大人們一人分一碗飲哂), 潮州咸酸菜蒸原條鱸魚(正常嘢, 叫做有d魚肉俾小朋友食),馬拉盞炒四季豆, 炒麵(夠wok氣,正常嘢), 仲有order 2 x 白飯, 2 x tiger beer, 1 x 椰青。地方同油麻地廟街小菜館相若,有室內位算企理, taxi 10分鐘車程, 超抵!

大宅

回覆:cathy_ng719 的帖子

開始講新加坡

新加坡Uber: 因為有5大1小,我哋搭過一程只有四個MRT站由Ritz Carlton Promenade 站去 Chintown 站嘅地鐵,5個大人共sgd9.50. 同搭uber差唔多, 所以之後全程搭 uber XL 7人車, 唔使排的士條隊. Door to door, 好方便! 以下係d實際車資俾大家作參考:
1. Apr 1: Ritz Carlton > Chinatown - Sgd9.5 by MRT
2. Apr 2: Ritz Carlton > Singapore Zoo - Sgd37.44 by Uber Honda stream
3. Apr 2: Zoo > Luge@Sentosa - Sgd47.17 by Uber Toyota wish
4. Apr 2: Sentosa > Lau Pat Sa 老巴剎 - Sgd21.41 by Uber Honda Stream (夜晚fare 要1.3x 才有車)
5. Apr 2: Lau Pat Sa > Ritz Carlton sgd6.8 + sgd4 (extra charge at night) x 2 = sgd21.6 by 2架 regular taxi (夜晚wifi egg 無電, call 唔到 uber 焗住搭的士)
6. Apr 3: Ritz Carlton > USS@Sentosa - Sgd23.27 by Uber Toyota Estima
7. Apr 3: Sentosa > Gardens by the bay - sgd19.62 by Uber Honda Stream
8. Apr 3: Satay by the bay > Ritz Carlton - Sgd17.51 by Uber Toyota wish (夜晚fare要1.5x先有車)
9. Apr 4: Ritz Carlton > Changi Airport - sgd28.46 by Uber Honda Stream

珍珠宮

cathy_ng719 發表於 16-4-5 22:13
開始講新加坡

新加坡Uber: 因為有5大1小,我哋搭過一程只有四個MRT站由Ritz Carlton Promenade 站去 Chint ...

都想請問一下

我搭咗幾次的士, 但係有時佢會收我附加費

唔知係唔係BB車佢地會額外收費呢?? 我見佢都會收多我$4坡紙到
日本の平安を祈ります

大宅

引用:Quote:cathy_ng719+發表於+16-4-5+22:13+開

原帖由 kk80400 於 16-04-06 發表
都想請問一下

我搭咗幾次的士, 但係有時佢會收我附加費
應該唔關bb車事, 因為我無帶bb車都加收我$4. 應該係夜晚6pm後嘅surcharge. 我夜晚由老巴剎返Ritz Carlton,咪錶大字寫6.8, 下面細字打4. 係50% of 咪錶價after rounding. 即係6pm前就收Sgd6.8, 6pm後加surcharge要俾sgd10.8.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+kk80400+於+16-04-06+發表都

原帖由 cathy_ng719 於 16-04-06 發表
應該唔關bb車事, 因為我無帶bb車都加收我$4. 應該係夜晚6pm後嘅surcharge. 我夜晚由老巴剎返Ritz Carlton, ...
哦 唔該哂 我而家先知謝謝

日本の平安を祈ります

首頁
12345...7

尾頁

跳至