懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家28weeks, 早一個月發現乳葷起了一兩粒肉, 小小突起, 顏色同四周一樣, 我都沒有理會. 但最近發現兩個乳葷都有, 每邊有幾粒, 把它抓開, 嘗試弄走它, 但有血流出!

你地有無人都有呀?我應該理吾理它呢?

大宅

2023年兔年勳章

原文章由 bagman 於 08-10-5 21:53 發表
而家28weeks, 早一個月發現乳葷起了一兩粒肉, 小小突起, 顏色同四周一樣, 我都沒有理會. 但最近發現兩個乳葷都有, 每邊有幾粒, 把它抓開, 嘗試弄走它, 但有血流出!

你地有無人都有呀?我應該理吾理它呢? ...

我唔知係咪同你一樣

我係好似甩皮咁,甩左小小肉,但我無整到佢流血,都已經成個月有多,佢都無埋口,但又無甩哂,仲係連住,我都好困惑,又唔知點問醫生好??

大宅

回覆 #2 midorimama 的文章

你而家幾多個week呀? 我都係無甩哂,都係連住, 又吾知問吾問醫生好, 好尷尬麻

大宅

2023年兔年勳章

我依家37週了,我諗住到生完,在醫院餵人奶果時問姑娘,好似無咁尷尬...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

我問過醫生,佢話係脂肪粒,我問可以點整走佢,佢剩係話佢無害,由佢0咼,整佢做乜…… 可能佢出面太多人等,好求其咁就叫我走……… 我都想知點可以整走佢 真係好肉酸

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都有呀, 好似瘡咁架.... 不過我無打算理佢

洋房

i have same issue! both my nipple and 乳葷 have 濕疹 so not only there is some spots, but also will have some discharge and very ichy!!!

i have asked doctor and he said it will not affect the breast feeding but i am very worried that my "milk" may be infected!

anyone has the same problem?

子爵府

我都有,有時手痕抓甩,會出血
我都唔敢同醫生講,好尷尬
生完會唔會冇左架...

男爵府

我就無肉粒,不過乳頭好痕,痕到頂唔順要"R"佢,之後有日去檢查同醫生講佢比左支藥膏我,好尷尬因為我果日係男醫生,不過我真你痕到頂唔順痕到已經脫皮。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

原文章由 joeywongmy 於 08-10-7 22:23 發表
我都係呀
不過我問左醫生勒
醫生都同我check過
佢話係正常(好多人都有)
我問佢會唔會影響餵人奶
佢話唔會囉
大家放心啦

咁係吾係即係吾洗理會, 由得d肉粒留係度呢?

吾知幾時先可以去除?

大宅

原文章由 bagman 於 08-10-7 22:31 發表

咁係吾係即係吾洗理會, 由得d肉粒留係度呢?

吾知幾時先可以去除?

其實乳暈旁邊有一粒粒既肉,大可能係荷爾蒙分秘過激既現象,有部分媽媽分娩後都會有這情況發生,不用太擔心!
芳姐建議你盡量避免因會有機會擴散至另一邊乳房,好易惹細菌架!其實分娩之後,情況會漸漸回復正常,希望幫到你啦!

陪月芳姐
子王國已刪除閣下頭像,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

伯爵府

e... 我都係咁喎, 我以為係初乳咋, 會自自然然分泌d白色粒粒出黎, 我都試過抓走d粒粒, 但係之後又會再分泌出黎...

複式洋房

唔該哂芳姐講得咁詳細.........

我都遇到這個令人頗尷尬, 開頭未知自己pregnant, 又唔咁同人講, 但又好痕, 又脫皮兼有時有分泌&少量血, 又唔敢睇醫生........總之就好耐都未好番, 直至我發現pregnant, 跟住睇產科醫生, 佢幫我檢查乳房, 我順便同佢講, 佢即時答我係荷爾蒙影響, 不過唔係每個準媽咪都會有架, 但有都唔駛擔心, 佢有比藥我搽, 不過e生話唔痕盡量唔好搽, 我一直都冇搽, 不過已經好番好多.........

原文章由 芳姐 於 08-10-15 18:15 發表

其實乳暈旁邊有一粒粒既肉,大可能係荷爾蒙分秘過激既現象,有部分媽媽分娩後都會有這情況發生,不用太擔心!
芳姐建議你盡量避免抓它,因會有機會擴散至另一邊乳房,好易惹細菌架!其實分娩之後,情況會漸漸回復正常,希望幫到你啦!
...

首頁

尾頁

跳至