親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

两大两小(四歲及五歲男仔)

三月二十九曰两点机去,到新加坡已六点半
四月四曰三点几机返,因为delay 九個字,成四点几才飞,八点几才到香港!

因遲買机票,冇国泰平机票,又唔想小朋友太辛苦,要坐凌晨机,只能坐jetstar。
基本上都OK,最唔好的地方是因为廉航,在香港要坐巴士行樓梯上机,返香港果晩有D雨,好彩唔大!如果落大雨就有D烦!!!

大宅

回覆:七曰六夜 新山legoland新加坡遊

第一晚成六点机才落机,想左好耐是否立即再坐車去新山定係住一晚新加坡,最後包車louis講話应該九点左右就可到新山酒店,所以就真接再包車去新山住jen hotel, 因为legoland hotel 已滿!
另外,在机場找jason 買門票,他是實體票,不用限死某日,唔錯!但佢D回覆真係慢!又話出发前一曰会教我如何在机場交收,追左几次他可回覆,真係有D担心!最後好特別,他要我地出发前影幅相俾佢方便佢找我們,又叫我們落机後whatapp 或电佢!真係有D烦!!!最後,靠louis 的司机阿新幫我在机場找Jason, 顺利交收!

車程约一個鐘,過关唔多車,包車真方便,不用落車,正!!!

去到jen hotel, bell boy幫手攞行李,我地就上一樓check in. 因早前已email hotel request upgrade 去海景房,所以就可以顺住左海景房!

大宅

但出事位在行李,九点几上房,成十点几行李才到,要追两次才到!!!!而且电視remote 又冇电,轉唔到台,又要 call 人換电!!!
雖然两張床可搬动合掽,但床太易动,俾阿推來推去!
張sofa 好大可做單人床!
最後,一大一小各訓一床,有D迫!!

另外,浴室的企缸與浴缸冇分隔,D水出晒去,好濕!!!

大宅

第二曰Jen hotel 早歺好正,两個小朋友都免費!更加 good!!!!

食玩就坐shuttle 去legoland,十分鐘就到!

我地玩两曰,先玩water park 再玩 theme park. Jen hotel shuttle 司机賣one day combo飞俾我地,教我地去legoland upgrade to two day combo, 大人平十蚊馬币,小朋友平五蚊馬币!

大宅

BK Milk勳章

我地七月出發都是七日呢…想問你包車幾錢?同jen酒店早餐小朋友點解吾使俾錢?我上網訂的話有早同冇早餐差二百到,是否真是甘正?值吾值二百?

大宅

首先去water park, 男女更衣屋外,有locker 大的四十馬币,细的二十馬币!用指纹或自訂密码开,好方便!
人唔多,不用排隊,各樣嘢都可以任玩!玩左半曰就在園内吃午歺,唔貴!

下午去玩theme park, 唔多人,多数唔駛点排隊,好多嘢適合四、五歲的小朋友玩,玩到六点就坐六点半shuttle 回酒店,在酒店附近的海边食晚歺,好正好feel.

大宅

當晩曽考慮去睇螢火虫同食海鲜,但因为小朋友唔太好海鮮,而且睇完螢火虫都返酒店都成十点,太夜了,所以放棄了!

大宅

第三曰,早歺後check out, 寄放行李後坐shuttle 再去legoland theme park. 都係唔係太多人,不用点排隊,但天气太熱,要入下D有冷气的地方玩下lego, 大人亦可坐下!

但有個观察:好多香港的妈媽在室内玩 Lego 的地方叫D仔女走,唔好浪费時間去玩其他嘢!

另外,雖然冇住legoland hotel , 但我地都去左legoland hotel lobby 玩。

五点半坐shuttle 回Jen,在附近吃晚飯,约包車七点去新加坡 swissotel the Stamford.

八点左右就到酒店,因为早前已sent email request upgrade. 酒店由classic room upgrade to sea view 54 樓房,可以望到摩天輪,金沙同garden by the bay. 個view 冇得顶!!!!

複式洋房

引用:两大两小(四歲及五歲男仔)三月二十九曰两点

原帖由 chowtin 於 16-04-05 發表
两大两小(四歲及五歲男仔)

三月二十九曰两点机去,到新加坡已六点半
How to request hotel upgrade the room ?

男爵府

回覆 chowtin 的帖子

請問你兩間酒店都request ugrade, 要加$嗎?

大宅

引用:我地七月出發都是七日呢…想問你包車幾錢

原帖由 fungtaitai 於 16-04-05 發表
我地七月出發都是七日呢…想問你包車幾錢?同jen酒店早餐小朋友點解吾使俾錢?我上網訂的話有早同冇早餐差二 ...
問左酒店五歲或以下,早歺免费!
另外,你在何处Book酒店?

大宅

引用:Quote:原帖由 chowtin 於 16-04-05 發表两

原帖由 Risakowong 於 16-04-06 發表
How to request hotel upgrade the room ?
sent email to hotel for request first! but it is subject to availability.

大宅

引用:回覆 chowtin 的帖子請問你兩間酒店都reque

原帖由 yan-323 於 16-04-06 發表
回覆 chowtin 的帖子

請問你兩間酒店都request ugrade, 要加$嗎?
no need

bosch    發表於 16-4-9 04:47

大宅

swissotel the Stamford 房唔细,双床是Queen Size,两大两小訓得好好,而且床尾的椅可放於双床中間,防止小朋友跌落床!

但酒店是上一代的五星级酒店,装修有D舊了,浴室只有浴缸!

而且早歺亦是好正,五歳或以下免費!但酒店大,人多有時吃早歺也要排隊!

大宅

但swissotel the Stamford的位置極,在cityhall mrt及大商場raffles city 上,附近連住其他大商場,shopping食嘢都一流,行去景点都唔遠!!!
Raffles city basement 有好多嘢食,仲有大超市。行去新達城,仲有間極大的超市!

大宅

第四曰(星期五)去左Zoo,坐的士十几蚊坡纸,抵過坐限時限刻的SAEX巴士或要轉來轉去的MRT和巴士!坐的士半小時已到Zoo。
雖然是平曰,Zoo都好多人,好多学生,好彩已買左飞,不用排隊!

之前上google check過,星六及曰Zoo很多人!所以才安排平曰去!

Zoo好大,好多动物,喂食時間及表演,我地由十一点玩到成五点半才走。ZOo更有個兒童水上乐園,記住要带泳衣!

而且園内亦有歺庁可吃午饭,不錯!

大宅

但離开Zoo就有D烦,初時怕坐的士有很多人有排排!但去到的士站唔多人,好快就有車!

但新加坡的士有很多不同時段及地点旳费用,下午六点後入市区要三蚊电子道路费及25%附加费!所以贵左,要廿几蚊!

在新加坡坐的士几次,多數华人司机,懂广東話,而且新加坡好嚴,冇乜黑的!只要記住各项附加费時段及地点就OK!不過,新加坡唔同公司的的士收费有D唔同!有Benz或七人車的士,收贵D!車外有寫價錢。

男爵府

請問如留2日1夜新山,玩一日theme park 和一日water park, 玩完無得冲涼帶住行理即刻出新加坡, 邊個park放在第二日玩會方便d?

大宅

引用:請問如留2日1夜新山,玩一日theme park 和

原帖由 lokjoan 於 16-04-06 發表
請問如留2日1夜新山,玩一日theme park 和一日water park, 玩完無得冲涼帶住行理即刻出新加坡, 邊個park放 ...
建议water park做第一曰好D!可以返酒店大洗嗎!

大宅

坐的士由ZOO回酒店,司机介绍我地去酒店附近的瑞記食海南雞飯(在raffles hotel 旁),唔錯!

首頁
12345...12

尾頁

跳至