自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 spikenard 的帖子

正常

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+一人之下+的帖子多謝提醒,我移民好多

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆:真係好唔開心,我應該選擇離婚或系繼續忍落去

同他講清楚你覺得有問題,什麼問題,然後同他說大家冷靜幾日,你可以帶孩子去玩幾日,回來大家再討論,如果他無誠意改變,那就算吧!

大宅

回覆 mwmyway 的帖子

如果佢識甘念,我都覺得我挨得有價值了

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩

原帖由 精靈BB女 於 16-04-06 發表
經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...
就咁睇,是否有狂燥症? 以前係香港都咁對你?

大宅

唔離婚為子女 我真係呵呵 睇你描述 佢對子女又能有什麼正面貢獻呢 不過離婚利弊 就你自己當事人考慮啦

大宅

回覆 talkative 的帖子

唔移民系香港經濟壓力會仲重,依邊政府有福利小朋友讀書唔使錢,仲有牛奶金,相比之下好好啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人在異鄉,離婚要考慮好多野,如果你自己家人唔在加拿大,我會考慮清楚,有冇試過好認真冷靜地同佢講唔想再成日受佢氣?佢點答?佢似想離婚嗎?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無試下, 特登挑你老公錯處, 然後學你老公鬧你咁, 狠狠地剷返你老公一鑊, 等佢感受下你既感受......剷完佢再問下佢個心好唔好受, 睇下佢會唔會反醒囉~

珍珠宮

精靈BB女 發表於 16-4-6 10:09
回覆 mwmyway 的帖子

係啊,真係好辛苦,佢好自私,仲要講你做錯野比人閙你都抵 ...
同我c6一樣

大宅

回覆 lymchau 的帖子

試過了,唔會改了,忍到就忍,唔忍到就分開,見過醫生,排期去家庭協會

大宅

回覆 johnnykkbb 的帖子

佢脾氣態度是差,對仔女還算好好

子爵府

如果有地方住, 分開吓唔駛日日對住, 睇吓會唔會有好轉

水晶宮

咁既人做老公
自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆 uhtcl2006 的帖子

我今晚就閙佢你自己買只西瓜都爛羅去掉啦,人地有无話你,佢明明是錯都要講到你錯

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

精靈BB女 發表於 16-4-6 09:49
經常同老公為左小小事就吵,一个月都起碼兩三次,我已經好容忍,老公小氣,計較,脾氣態度差,以前系香港全 ...

移民壓力大,影響左佢心情。男人又冇咩朋友,或者都好困惑。會唔會返教會搵下支援?

侯爵府

我覺得要搵方法解決, 唔係一味死忍

試過好多方法都解決唔到的話, 分開下啦~

叫佢去佢父母屋企住一排, 分開一段時間, 覺得分開生活原來仲自在的話, 咪離婚囉~ 但如果佢仲有心去維繫這段婚姻, 再俾D時間大家啦~

伯爵府

唔識比意見,但祝福你!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+talkative+的帖子唔移民系香港經濟壓

水晶宮

你好堅強, 再用不同的方法溝通,改變下,
夫婦之間不用太過份遷就, 也要活得有自我先可以架,
不然一旦在緍姻中出現委屈求存的感覺就會好想有離婚的念頭,
當佢小小事發脾氣,當面好和平同佢講:咁小事有需要發脾氣嗎?
反過來我成日黑你臉你高興嗎? 要大反佢當佢係無理的小孩教法

佢想同你再講你就和平地同佢講, 佢唔講,就大家收聲,你不用理佢,無視佢這不合理的行為但不要冷戰,生活上要如常的照顧佢

因為你平時慣左佢, 佢唔知呢個行徑好傷大家感情,所以要講,要比佢知,
試多幾個月,因為行為習慣需要三個月去抖正的

首頁
12345...6

尾頁

跳至