婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

我同6299關係唔算差,但我真係好唔想成日見⋯

1. 我生完B係醫院,99黎探我,B喊到拆天想食奶,我想餵,好聲好氣請99迴避,佢唔肯,係都要入簾參觀!我本身企硬請佢先出去,但佢唔肯,B喊到拆天我迫於無奈係佢面前餵,佢望都算,仲一隻手揸落我個胸話要睇下夠唔夠奶水,我頂⋯之後話B個鼻貼實我個胸,實變豬膽鼻,之後B一路食佢一路將B個頭拉遠我個胸,B好忟又大喊,但我仲忟!我幫BB換片,姑娘之前幫佢揸左D pat pat膏,99話唔洗揸,唔洗手徒手撩走jj同pat pat d cream, 仲勁摔佢jj,我好嬲,但又要死忍⋯

2. 出院時佢堅持要黎,搶住幫B換衫,話我唔識,完全唔比我掂,之後老公去拎車,我地行後,個日落大雨,佢本身隻腳又拐拐下,落樓梯時爭D仆低,我真係嚇死即刻想搶返B,但佢唔比返我,我嬲到喊⋯

3. 新年時Bb一星期大,佢堅持我要帶B去食開年飯(酒樓),如果屋企都勉強可以,但酒樓真係唔方便,B又初生。老公幫我推左,但佢勁叫姑仔游說我地話老人家想見(其實佢自己過黎咪得囉)最後我地屈服,但個晚個個唔洗手走來掂B,酒樓餵奶換片又唔方便。99甚至左手抱B右手食飯,唔肯比B我,之後見到B成件衫都係99滴落去D餸汁。

4. 我返左娘家坐月,c6陪我,99竟然帶埋鄕下親戚上我屋企住,訓我張床,仲用埋我條毛巾!

5. 姑奶個歲半女成日搶我BB抱,又拎D玩具敲B個頭,我次次分開佢地,點知99成日將我B抱比姑奶個女抱,一個歲半B抱一個幾星期大B!仲冇大人托住!我即時阻止,拎隻手托住B條頸,點知99推開我手,話抱下有乜所謂!轉頭B女成巴打落我B塊面,阿B喊到拆天!第二日塊面仲紅緊,我真係好心痛!最恐怖既係99自爆姑奶個女有次扭計,99將自己個胸塞比BB啜,BB即刻靜左。我聽到O晒咀,好驚佢有朝一日比個胸我B啜,有時食飯佢反鎖自己同BB係房話要靜靜同佢傾偈,我真係勁驚!

6. 之前我媽煲左D燕窩比我,99話我阿媽買個D都唔知係咪假貨,叫我唔好食,話食死我!我媽會買假野害我咩?

仲有好多好多,不能盡錄,可憐C6總叫我大方D,要錫佢家人。問心我已經覺得自己做得好好,過時過節禮物一定有,每星期起碼一次帶BB返去食飯,姑奶姑仔有咩要幫手我一定會幫,但我真係需要私隱同保護我BB。

大宅

回覆:可以點⋯

如果我係你我一定會反枱
難聽d講你老公真係不知所謂,仲叫你「包容下」呀?呢d老公我真係唔要。
恕我太老實,但bb係自己十月懷胎生出黎,真係自己粒心頭肉黎架,要好好保護!

子爵府

My God! 你好慘。你奶奶好冇分寸。太過份。你好忍得。我唔會忍。因為已經太過。掂我個胸,我會發佢脾氣,喝佢出去。兩個星期人仔俾歲幾人仔抱,我會發癲咁問佢係唔係想謀殺?我好尊重老人家。但有底線⋯⋯你奶奶已經超越太多一個人嘅底缐。老公唔幫我,我會帶個女走。諗起你話佢掂你個胸已經 我通常係哩度講要對老人家好d. 始終都係你老公父母。但聽你講。我直頭想幫你鬧佢。

美菲絲    發表於 16-4-7 17:08

別墅

引用:我同6299關係唔算差,但我真係好唔想成日見

原帖由 averymom 於 16-04-07 發表

1. 我生完B係醫院,99黎探我,B喊到拆天想食奶,我想餵,好 ...
只可以
一係企硬 一係妥協
我屬於前者 就算要同6299反面 都要識保護自己
我C6同你老公有啲似 下下叫我讓老人家
但每次一讓 佢地就會得寸進尺
我C6唔識保護我同BB 唯有我呢個準媽媽自己保護自己同BB

別墅

同你c6講,如果婆婆咁對bb,佢會唔會包容到啦!!

大宅

你99d行為好過份好不可思議,你要好好保護自己,唔好下下硬吞令佢得吋進呎。佢係咪d鄕下人?d行為咁唔文明嘅?!

美菲絲    發表於 16-4-7 17:08

伯爵府

開心吸收勳章

對住呢啲痴肺99點包容呀,我睇見都火起啦

美菲絲    發表於 16-4-7 17:09

複式洋房

忍耐下..
天氣晴 :)

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

靠唔到 C6, 靠自己啦, 直頭 say no, bb 太細, 不適宜去人多地方, 至於姑 9 個女, 你問吓佢, 可唔可以俾個 2 歲半嘅細路抱佢 1 歲半女?再一巴 com 落去 ?如果佢話可以, 答返佢, 佢唔理自己小朋友係佢嘅事, 你唔得, 收線 ~

仲有, 你 99 有咩權搶你個 bb 抱而唔俾返你, 邊個係 bb 亞媽, 佢要抱就抱你 C6 啦.

人善被人欺, 而家剛剛開場咋, 整慣咗佢地, 有排你喊呀 ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

畀面勳章

樓主你都好忍得吓,淨睇你上面講嘅野已嬲到爆,做咗亞媽就要強﹗

子爵府

你eq好高,比我鬧爆加反面
下次唔好再忍啦,要保護bb

男爵府

引用:靠唔到 C6, 靠自己啦, 直頭 say no, bb 太

原帖由 ivory0915 於 16-04-07 發表

靠唔到 C6, 靠自己啦, 直頭 say no, bb 太細, 不適宜去人多 ...
“佢要抱就抱你死佬啦”

忍唔住笑左

男爵府

1. 我生完B係醫院,99黎探我,B喊到拆天想食奶,我想餵,好 ...
你99明顯得寸進尺,對住呢D人你要企硬,佢先唔咁過份。

至於你老公,你要同佢做多D思想工作。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

你 c6 同 99 都係,我絕對唔會俾我個 bb 處於危險之中,你仲唔反檯,遲早出事我話之你係天皇老祖,攪我 bb 勢係假

男爵府

看到歲半人仔抱BB,我唔係媽媽但都嚇到個心離一離。

我係你我當場發火剷人,細路唔識性,大人應該識分對錯。做出D咁既事俾人鬧抵死!話知佢地當我癲婆潑婦都好

美菲絲    發表於 16-4-7 17:34

子爵府

averymom 發表於 16-4-7 16:37

俾著我~~~
1)根本唔會係佢面前餵奶~~~叫姑娘請佢出去~~~
2)出院亦唔會由奶奶抱BB出院~~~~

3)未滿月唔會出街~~~就算我ok可以出~~~都唔會俾奶奶單手抱/抱住食飯~~~(當年我奶奶有咁對另一個新抱~~~唔係我個b我都幫口出聲話奶奶唔好食得咁辛苦~~放低bb係車到啦)

4)奶奶更加唔可以係我唔係屋企時上黎我屋企~~~(依個應該係你老公問題~~~你老公唔俾奶奶帶人入屋既話~~奶奶冇可能帶到人上你屋企~~訓你張床~~用你既野囉~~~但如果你係同奶奶住既~~咁就冇野好講啦)

5)奶奶唔會係我手到搶到bb~~~你夠膽搶~~我夠膽大叫即走~~~更加唔可能話俾咩小朋友抱我個b~~~

6)何解你奶奶會知你呀媽煲野比你呢???~~~根本唔需要同佢交待~~~~

奶奶要咁癲既~~~咁以後就少d見面啦~~~無謂搵交黎嘈~~~

至於你老公話要大方既~~~我會直接同佢講~~~我大方唔到除衫俾奶奶睇~~俾奶奶渣胸~~~張床俾人訓~~私人貼身物件俾人用~~個仔俾人當玩具~~俾人一巴巴咁打~~~更加接受唔到奶奶會個胸塞落我個BB個口到~~~

你老公係因為唔知奶奶咁多出位既行為而叫你大方~~~定一話係佢知道仲要認同你奶奶既行為覺得冇問題???

男爵府

回覆:kitcw1010 的帖子

你個bb似99個仔多過你

大宅

總之,涉及bb安全同衛生既事,一步都唔可以讓步。
另外,呢個唔係包唔包容既問題,係尊重問題。問下你老公可唔可以包容到外父或其他男性長輩睇住佢小便,仲摸佢jj?又或者你老公唔開心時啜下自己媽媽,即你99個乳頭,慰藉下?又或者你唔開心發脾氣時,一把打落佢到又得唔得?
佢得既話咪包容下囉!

美菲絲    發表於 16-4-8 04:34

男爵府

想講粗口…

男爵府

完全接受唔到!樓主反枱吧!要保護好自己同BB!

首頁
12345...6

尾頁

跳至