自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆:時常向老公女兒發脾氣, 點樣可以控制自己情緒

我癲起上黎個仔鬧我係痴線媽媽

男爵府

dazzlelulu 發表於 16-4-8 22:39
發乜脾氣?分析到原因才能解決。

我係“整潔控”, 出外工作可能唔係家人,而且工作上要求有客觀準則,整 ...
你講得好好, 正正是我的問題, 但請工人又怕產生另一個問題, 而家唯有同自己講, 降死【家居清潔、飲食要求 ...... 】我不斷提醒自己, 自己好幸福了, 有個好老公, 有個乖女兒 ................ 不好咁多要求啦 ......... 人生短短 冷靜 慢活 平靜 !!!!! 好彩有 BK 可以向你們參考 !!!! 多謝各位JM

侯爵府

陪月勳章

Lily2003 發表於 16-4-8 22:15
因為full time housewife, 成日都無理發皮氣, 點算 !!!! 老公又太遷就, 任我發皮氣, 任由我駡 !

...
向 C6 請假﹐叫佢睇囡﹐
你自己去行下街、搵朋友食餐飯﹐
你屈得耐無處宣洩姐。

大宅

回覆:時常向老公女兒發脾氣, 點樣可以控制自己情緒 ???

有冇知己朋友可以傾訴下?有時成日困在家太悶,心情一定會唔好。得閒同四大長老去飲菜丶做下運動丶或上BK同班JM傾下會好D嘅。

抱抱BB

大宅

打錯:飲茶

抱抱BB

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

好有同感

日頭返一份工, 夜晚又要開工做家務, 再加上自己身體唔好, 又成日失眠, 我都覺得自己要爆了

我仔果日都話我, 媽媽一冇電就發癲......其實我聽到都好唔開心, 因為我想我仔有個開心健康0既媽媽, 而唔係會發癲0既阿媽

都唔知可以點, 個人好攰呀!

.........................................

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Lily2003 發表於 16-4-8 22:15
因為full time housewife, 成日都無理發皮氣, 點算 !!!! 老公又太遷就, 任我發皮氣, 任由我駡 !

...
你宜家知自己既缺點,再諗下老公同個女都有做得唔好既時候,亙相體諒

水晶宮

不時有JM話做野做到好大壓力,情緒都出現問題,其他JM都會勸佢辭職,
其實,做FTM都係一份職業,比起其他職業,一週最少有一天休息,做FTM更辛苦.
如果你真係唔適應,可能要"轉工"啦.

珍珠宮

回覆:時常向老公女兒發脾氣, 點樣可以控制自己情緒

要接觸下外面世界,可能你覺得小朋友困住左你令你抖唔到氣,壓力大就會㩒唔住發脾氣,其實做ftm都要搵野舒壓下

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Lily2003 的帖子

我曾經試過九唔搭八發神經大鬧個女(阿女當時約7-8歲), 阿女一向好懂事, 當時只係自己坐埋一邊唔出聲.

我發完癲之後, 望住個女, 真係覺得好慚愧, 佢見我平靜番落嚟, 仲拍我背脊, 問我O唔OK? 我真係想'磡'頭埋牆呀

嗰次之後, 我寫咗一些唔准乜乜乜, 唔准物物物嘅標語, 貼咗喺廳嘅當眼處. 第一, 以示我嘅歉意. 第二, 以作警惕 .

當然, 結果我梗係又有發神經, 但我個女會先望一望我, 再望一望張標語......., 得得得, 收到啦

別墅

睇中醫調理身體,大人同小朋友如果成日發脾氣係可以用中藥去調理

大宅

請姐姐幫到你,一個好姐姐,助你一家和順,信我,
好多朋友都係甘,嘆應該一早請,全家HAPPY曬

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

回覆 Lily2003 的帖子

做義工

子爵府

sarahwong420 發表於 16-4-8 23:03
唔幫忙打機都算,我C6 幫我掠衫,嚇得我全部拆返出來重做,全部摷ge 叫他開盆水俾bb沖涼,居然開 ...

比我都激死我老公差唔多……諗野既思維唔係一般人可以理解到

要買個bb沖涼盤,佢答我有啦~唔洗買
原本係娘家坐月 我搬到過去先知個盤太細,bb得三個月大坐落去岩岩好咋
叫佢買個大沖涼盤,去到影張相whatsapp問我呢個得唔得 我話個盤同屋企果個差唔多大細,要買大d
佢死話大好多架……同我爭論左一大論之後答我,唔記得屋企本身個盤係有幾大 我真係比佢激到彈起

子爵府

回覆樓主:

樓主我都係對住老公就脾氣好差
成日發完脾氣自己又內疚係咁講對唔住
問題係...識我既同事朋友都不約而同話我份人好脾氣同eq高,但我一對住老公就控制唔到變左0 eq

首頁

尾頁

跳至