論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我們沒有另外比工人食物錢,屋企有咩野食都可以食,
但工人星期日出去玩完回來後,自己煮面食,究竟雇主包唔包佢星期日的食物錢?
(仲未計佢自己成日用我的錢買整星期日出去玩的食物錢)

大宅

回覆:星期日工人放假,工人的食物洗費係雇主出定工人出?

工人放假僱主是不用供應食物的。但如果佢快手煮個即食麵就算啦

水晶宮

回覆:星期日工人放假,工人的食物洗費係雇主出定工人出

唔外帶,佢stay home or 早返,我無所謂比佢食

珍珠宮

引用:我們沒有另外比工人食物錢,屋企有咩野食都

原帖由 judy_0811 於 16-04-10 發表
我們沒有另外比工人食物錢,屋企有咩野食都可以食,
但工人星期日出去玩完回來後,自己煮面食,究竟雇主包唔包 ...
上次工人病咗,之前3度係星期日,姐姐話早d返,我ok, 仲話叫佢煮野食。你好吾like佢咪出聲講明

男爵府

回覆:星期日工人放假,工人的食物洗費係雇主出定工人出?

我有同工人講 出門口前可以食早餐先出
反正麵包都買左係度

伯爵府

係屋企食就無所謂, 反正有限錢。 但拎出去益朋友, 就唔得囉

大宅

我會買定幾個麵包比佢做早餐, 夜晚如果早返煮面都無問題, 但就唔比佢煮定一大盆食物出街

伯爵府

僱主只需提供姐姐 [工作日] 的食物,
其他曰子包唔包自行決定,
唔包都無犯法。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

佢拎係啲買送錢去買放假食物你都唔出聲?咁佢認為你唔介意,所以索性放假返嚟食得唔飽再煮你啲麵。
其實,放假係唔使包工人三餐,除非你唔介意,否則你快啲同佢三口六面講清楚。

主 賜 平 安

大宅

賓賓放假的食物和洗費佢自己負責,不會讓帶家裹的食物出去,除非是我指明送給她的。
不過如果賓賓是新到港第一個月未出糧,我通常會給她$300作假期洗費。

首頁

尾頁

跳至