自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

引用:身邊越來越少歷史愛好者,特别係年青一代,+

原帖由 meow~meow 於 16-04-11 發表
身邊越來越少歷史愛好者,特别係年青一代, 唔知係因教科書問題or 遇唔到好既教歷史老師,昨日難得坐 在coffe ...
我c6好鐘意搵討論歷史
如果中學識佢,我會好高分

大宅

引用:我好鍾意中國歷史

原帖由 meimei11 於 16-04-11 發表
我好鍾意中國歷史
我又係好鍾意中國歷史

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pinky-peach+於+16-04-11+發

原帖由 Dwmn 於 16-04-11 發表
匈牙利唔係匈奴後代 唔係唔係唔係呀
有次個匈牙利鬼佬講佢地祖先係匈奴仲打贏過中國,我問佢邊 ...
其實歷史太遙遠,好多野都唔能夠尋根究底,正如人類是否真係起源自非洲,都無人可以100%肯定,而且講緊幾十至幾百年,講緊係慢慢咁移居,非一下子,其實遷到老遠真係唔奇

水晶宮

BaoYue_BaoKun 發表於 16-4-11 20:29
最愛 展 昭

Bye

水晶宮

Dwmn 發表於 16-4-11 22:26
匈牙利唔係匈奴後代 唔係唔係唔係呀
有次個匈牙利鬼佬講佢地祖先係匈奴仲打贏過中國,我問佢邊 ...
北魏以後, 一小支匈奴進入遼東半島,融入靠近高句麗的宇文鮮卑部落。後來宇文氏篡西魏建立的北周政權。之後楊堅篡奪北周政權,建立隋朝,並統一中原。匈奴也在這期間融入各民族之中。五胡亂華南北朝時代成為匈奴在中國歷史舞臺上的最後一場演出。

4世紀時,另一支稱為匈人的遊牧民族由中亞進入歐洲北方。他們進入斯基泰人的地域,擊敗阿蘭人,使得當地的遊牧民族移居入歐洲,造成蠻族入侵。之後,這個民族也侵入東羅馬帝國西羅馬帝國最終定居於今天的匈牙利地區。
歷史學家一般相信,匈人與北匈奴之間存在關連,可能原是北匈奴轄下的民族。

匈奴有分南匈奴同北匈奴

Bye

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

babyf 發表於 16-4-11 17:36
我喜歡有中史背景的歷史故事,但讀中史記年份是我的弱項。讀書時,我會為歷史故事繪畫少女漫畫自娛。
現在 ...
我都係睇{尼羅河女兒}愛上埃及文化,睇希臘神話愛上希臘
Bye

珍珠宮

引用:Quote:babyf 發表於 16-4-11 17:36 我喜歡

原帖由 meow~meow 於 16-04-12 發表
我都係睇{尼羅河女兒}愛上埃及文化,睇希臘神話愛上希臘
我都有睇尼羅河女兒 ,先知埃及啲皇室關係立立亂。

大宅

回覆:有冇人好喜歡讀歷史

我同我個仔都鐘意

子爵府

回覆:有冇人好喜歡讀歷史? 身邊越來越...

我以前鍾意西史多過中史,因為年年中史上堂只係勁抄筆記,老師照讀課本,考試又係背書題。但西史活潑好多,又係外國野,比較有新鮮感。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:身邊越來越少歷史愛好者,特别係年青一代,

原帖由 meow~meow 於 16-04-11 發表
身邊越來越少歷史愛好者,特别係年青一代, 唔知係因教科書問題or 遇唔到好既教歷史老師,昨日難得坐 在coffe ...
可能我聽得大仔講多。我會對歷史有點興趣。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

claudia 發表於 16-4-12 12:08
我鍾意中史, 旅行愛逛古蹟.
same, 所以我喜歡歐遊
Bye

翡翠宮

引用:Quote:Dwmn 發表於 16-4-11 22:26 匈牙利唔

原帖由 meow~meow 於 16-04-12 發表
北魏以後, 一小支匈奴進入遼東半島,融入靠近高句麗的宇文鮮卑部落。後來宇文氏篡西魏建立的北周政權。之後 ...
匈奴係到後來先遷徙,以南北(西) 之分。但我覺得匈奴、匈人、匈牙利人係三回事,由匈奴遷徙到匈人坐大隔咗成三個世紀,點可以咁肯定 ? 光靠史書記載就湊湊合合,咁不如話天主等如真主?反正聖經、可蘭經同其他聖載都記述有相同歷史事件 法國好多學家做呢樣research 都無斷言過,中國嘅何震亞同其他大學教授都無支持匈奴直接等如匈牙利人…

但中國古代的匈奴和歐洲的匈人是否有血緣關係或係同一民族尚無定論。近年來使用去氧核糖核酸等測試手段也未能回答這一問題。認為這兩個民族系出同源的最主要証據是北匈奴西遷(91年西遷至西域,151年由西域再度西遷)後從此於歷史上消失再無踏足中原,和二百八十年後在歐洲俄羅斯伏爾加河東岸突然在歷史上出現的兇悍遊牧民族匈人在時間上吻合[a]。但匈人和匈奴的種族、語系,至今仍未能考証,現代考古學只透過歐亞草原和中國北方出土的文物,了解此二(或一)古民族的歷史。

近代主流歷史學家一般認為來自中亞的匈人,與中原以北的匈奴人,是一些喜歡以馬征戰與結盟的混合遊牧民族(或蠻族),但只是民族集團(Ethnogenesis)而非同種族群。日本學者杉山正明認為,匈奴是由多民族與多人種混合結盟所形成的國家,絕對不是民族或人種的稱呼。

覺得係三樣野…
計DNA 都似突厥啦,不過兩個唔同歷史斷層。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 meow~meow 於 16-04-11 發表

原帖由 zipzip23 於 16-04-11 發表
我諗起奇皇后
Me too

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我比較鍾意研究清朝D專稱來源, 例如包衣奴才
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

超級特務 發表於 16-4-12 15:18
我比較鍾意研究清朝D專稱來源, 例如包衣奴才
我唔識喎⋯,咩叫包衣奴才
Bye

水晶宮

Dwmn 發表於 16-4-12 15:15
匈奴係到後來先遷徙,以南北(西) 之分。但我覺得匈奴、匈人、匈牙利人係三回事,由匈奴遷徙到匈人坐大隔咗 ...
咁複雜⋯
突厥係土耳其啦掛⋯
Btw, 之前有人話日本係源於中原,人類係始於非洲⋯
Bye

水晶宮

可樂寶貝 發表於 16-4-11 14:18
我初中都好鐘意讀中史,會特登揀課外書睇
高中就揀世史讀,最驚係讀日本,啲名難記到呢,串少一個字都錯:di ...
日本姓氏由來好奇特,講起又係一匹布
Bye

水晶宮

Minor 發表於 16-4-11 14:20
我老公好鍾意…所以仔女D中史溫習我都交比佢,但最討厭係…每次D古裝戲我有唔明問佢時、佢就長篇大論咁講 ...
我都係咁對老公
Bye

水晶宮

鴨鴨比 發表於 16-4-11 14:34

呢派研究香港歷史,係Facebook 識左班志同道合,仲識埋盧瑋鑾教授,同佢傾計如沐春風,獲益良多
有冇link?
Bye

首頁
23456...10

尾頁

跳至