懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年三月初得知自己懷孕,需是意外,但也很開心,....好景不常4月4日卻小產了.....
需然他未成胎兒,但也是我的一塊肉,其他媽媽要不要未成胎兒的BB我不知道,但我想要回他...為何現今社會不能把未成胎兒的BB还給父母安葬呢....????

政府尊重生命,不鼓勵市民隨意隋胎,但為何作小產的BB返不被尊重了,就連父母想取回BB都唔得?????他也是人命啊!!!他在離開我身體前也是有生命的.....

此外,小產媽媽在流產過程中也同樣是失去很多血,也是同樣需要調理身體的,但產假卻差那麼遠?(小產的只有4-7天),實在不足以調理好身體....難道順產的就需要調理,而小產的就不需要嗎?
你們可知道,小產媽媽身體及心靈上都需要得到足夠的調適,才能好好繼續工作....

針...針不(吉)到肉不知痛.....懇請各界人士關注一下小產媽媽...
1.希望政府能尊重生命,需bb未能成胎,但他也是生命,望能交回bb給父母,進行安葬....
2.希望能關注小產媽媽的(產假)..以及小產媽媽的喪子之痛....

最後,想請問有沒有能協助關注小產媽媽的婦女團體??

子爵府

回覆 小草兒 的帖子

我在13周失去寶寶.. 醫生開了一星期假, 但我知道要坐小月, 所以再叫醫生寫多一星期, 另外自己再請多幾日AL, 前後兩個多星期.
無記錯既話, 醫學上用24W 黎做分界線, 24周前出生都叫胎, 唔係嬰兒, 無產假的. 當然小X都需要休息, 但理論上無足月所需既體力咁大, 所以無產假呢樣野. 要放都係叫醫生寫假紙~~

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

複式洋房

我只希望多些人能關注小產媽媽的休養需要....
以及從懷孕一刻開始,[他]就是有生命的.無論什麼情況下離開母體,也應給父母一個能取回BB的選擇權......

大宅

引用:今年三月初得知自己懷孕,需是意外,但也很開

原帖由 小草兒 於 16-04-11 發表
今年三月初得知自己懷孕,需是意外,但也很開心,....好景不常4月4日卻小產了.....
需然他未成胎兒,但也是我的 ...
抱抱樓主。 你天使心腸,顧己及人。 小天使會好快再黎搵你架。

你嘅建議我好贊成。 改推動政策改變不易,加油!

珍珠宮

回覆:小產媽媽

祝你早日康復,小天使早日回到你身邊

別墅

請問醫院說什麼原因不可取回未成胎的BB?

別墅

回覆:小產媽媽

小草,與你同感!支持你!因為我也有相同的經歷

複式洋房

醫生說:「因BB未成形,不能叫做胎兒,也沒有先例可取回未成形的BB,所以一般都要拿去做化驗」

當時聽到真的很傷心,人死了也要家人認屍啦...為何未成形的BB不能當生命的看待????還要拿去化驗????他也是我的骨肉呀???短短的生命,也有我肚裡活了一個月呀???

複式洋房

回覆 EC19 的帖子

醫生說:「因BB未成形,不能叫做胎兒,也沒有先例可取回未成形的BB,所以一般都要拿去做化驗」

當時聽到真的很傷心,人死了也要家人認屍啦...為何未成形的BB不能當生命的看待????還要拿去化驗????他也是我的骨肉呀???短短的生命,也有我肚裡活了一個月呀???

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我都小產過兩次,明白大家心情,共勉之!

男爵府

樓主 ,

我明白你心情 , 我連續小產左三次先生得出女女. 三次都係在屯門醫院塞藥引產的. 全都未過 10 周.

但屯院的做法係在醫院塞藥後就出院 , 番屋企自行排胎. 所以三次我都係親眼睇到排出黎的胎. 醫院唔強迫我交番去的 , 冇得交咪當你去廁所疴左囉. 反正佢收番個胎都唔係驗 d 乜野. 我第一次小產就傻下傻下交番個組織番去醫院. 到覆診時 , 根本都冇提及化驗死胎結果的事. 每日每間醫院都咁多人小產 , 鬼得閒同你詳細驗咩. 屯院普通的抽血都驗唔到乜野. 係我三次連續小產 , 先寫紙我去睇遺傳科. 但遺傳科驗埋血 , 都話我同老公冇問題. ( 其實我地成功生左大仔的 , 係追第二胎先小產三次 )

我自己在第二次小產後 , 去私家驗不孕 , 都完全冇問題. 結果咪又係第三次小產收場.......我覺得高齡就係容易小產的. 我自己 , 同身邊的同事朋友 , 好多都經歷過小產. 不過人地通常係小產一次啫 , 係我咁黑仔連小三次......

明白你心情的. 祝你身心早日康復 , bb 好快平安番黎.

男爵府

引用:今年三月初得知自己懷孕,需是意外,但也很開

原帖由 小草兒 於 16-04-11 發表
需然他未成胎兒,但也是我的 ...
我第一胎五個幾月先流產,己經係人仔啦,我記得我問過醫生,佢話醫院唔會當bb 係其他醫療癈物咁掉左,會火化。jm, 我都孚明你心情,當時我都有好似你咁唸,但唸深一層,其實埋葬香港可以埋係邊? 小產太痛,真係埋左媽媽日夜去睇佢,其實對媽媽心理健康影響好大。當時醫院同bb 包好被仔同我影相,又用腳仔打左個印俾我留念,但講真,我到三年後既今日都唔敢拎出來睇。 而家唸起都仲會流淚。

首頁

尾頁

跳至