夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我想問你地同c6既財政點處理,係財政獨立定女人control晒呢?
我一向都覺得係女人keep住錢,比返部份個男人用係最好既,又可以check住佢地有冇奇奇怪怪.
但係原來佢唔想咁,佢話家用,屋企開支,小朋友使費佢比.我自己打工既錢自己用,但佢唔會比佢份人工我keep.佢話唔想財政冇自由.
但我真係好唔想咁.一黎我知佢鐘意買股票,成日拎晒錢去買.
同埋我覺得男人有錢就身痕...佢到而家都唔肯,其實男人係咪好唔鐘意咁?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

掉番轉頭, 叫你D錢比哂人control你又鍾唔鍾意?
我一向都覺得係女人keep住錢,比返部份個男人用係最好既 <<< 你呢個諗法係好, 但係唔可以用你既諗法套係別人身上, 既然你知佢唔想, 咁你仲迫佢做咩? 兩公婆講起錢好傷感情架, 如果你驚佢買股票個D...你同佢傾下囉, 你話而家個巿唔好, 而且D小朋友又細, 唔想有咩風險...
唔一係話有錢就身痕, 呢個唔係定律
既然佢盡左照顧家庭既責任, 你唔好迫得佢太緊要, 免得傷感情

我老公比左家用我之後, 其餘D錢佢自己keep, 不過有透明度, 即係佢既財政狀況可以比我知

[ 本文章最後由 stkyo 於 08-10-7 22:54 編輯 ]

超級版主

超級版主

男人keep番部分錢,自己用,其餘(家用)俾晒你,咁樣可能性會大d,當然究竟佢應該keep幾多,就要大家傾掂數

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

以前C6本出粮紅簿仔由我KEEP, 佢每月就轉錢比我做家用, 佢自己攞起幾千蚊做返工做駛費, 車要入油, 買物...就會簽卡. 後來我有病入左醫院住了一段長日子, 財政大權就由C6操控直至現在, 我同佢嘅理財位置現在相反, C6話依家至知完來係咁辛苦, 我現在咩都唔駛理, 要知佢嘅財政狀況亦好容易, 因為C6會將所有信用卡月結單放哂係廳個櫃筒, 毫無保留任睇, 唔知係咪想比我知佢依家有幾辛苦呢?

翡翠宮

if ur husband already pay everything= u can use ur own salary freely.
I think it's quite acceptable.
if u are worry that he still have too much money to spend, why not ask him seting a fund for kids, or even simple, pay u pocket money each month?
it's better than force him to give you all his earing.

伯爵府

其實如果距已經比晒所有家用既錢
你自己份糧就系自己洗﹐其實距都吾會好多錢古古怪怪姐。 何況﹐ 買股票算系投資﹐ 距又吾系拿去買大細﹐ 買左股票吾等於D錢會無左架窩。
何況﹐ 你覺得你拿晒財政大權距就一定吾會有外遇? 2公婆我覺得應該互相信任。既然距覺得距比晒所有家用﹐ 但自己控制返自己既財政我又吾覺得有咩吾岩。

伯爵府

乜樓主一直都覺得你 c6 會有奇奇怪怪的事發生咩, 你咁怕佢有錢身痕, 當日點解要嫁佢啫. 坦白講, 我個人從來都唔覺得應該由女人 keep 錢的, 你有咁諗法, 但係你 c6 唔想, 就要互相配合架啦. bk 都有好多媽咪係負責管錢, 但係全部都係你情我願的, 如果你夾硬要迫你 c6, 將來有咩後果就唔好怨喇.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

要雖來負責keep錢,沒有一個指標,只要兩公婆有共識就可以了,現在既然你老公唔想,你都無為堅持下去,為左錢傷感情就唔好啦。

大宅

個個人感覺唔同,呢度好多媽咪都管理老公財政,最緊要兩個人都覺得呢個安排ok就得,但你個情況似乎係老公唔多鐘意,咁就要小心處理
同埋 你係唔信佢定係除左家用外無家庭儲備令你不安?
如果只係想多d儲備可以同老公商量比多一舊錢for saving only

我以前未結婚時阿媽都提出過呢種安排,佢話我比完家用後d糧都比佢儲,我再分配日常使費比我,老實講我個人就對呢個安排有d反感,所以亦無應承

結婚後當然亦無諗過要老公咁做,己所不欲

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 08-10-8 12:03 編輯 ]

男爵府

其實最主要睇2公婆的共識law, 點解妳覺我老婆keep晒老公d$先係最好呢? 尤其妳自己都有一份收入 .

我地2公婆都有做野, 我老公負責屋企某d特定開支, 我自己亦會負責一部份. 佢久唔久會update我佢的銀行balance, 有時都會比張card去check佢的balance. 我覺得咁都ok ge.
原文章由 小艾美 於 08-10-7 22:46 發表
我想問你地同c6既財政點處理,係財政獨立定女人control晒呢?
我一向都覺得係女人keep住錢,比返部份個男人用係最好既,又可以check住佢地有冇奇奇怪怪.
但係原來佢唔想咁,佢話家用,屋企開支,小朋友使費佢比.我自己打工 ...

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

樓主,妳的諗法好自私羅,妳更係覺得比晒D錢妳KEEP住好啦,但好似我咁,我喜歡玩下錶,咁是否次次我想買隻錶,都要太太批准至可以買呢?唔好講錶啦,如果我想買D自己喜歡一件東西,是否又係要太太批准呢?男人來呀,買D野都要下下問太太,妳覺得無問題?,可能妳覺得KEEP住D錢,唔怕他去滾,這個就是理由???要沒殺晒,他想要的東西????

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

keep住晒佢d錢之後分配番比佢用,,,,呢個做法我唔係太認同,,因為實在太有壓迫感喇, 自己揾錢應該自己駛呀ma, 仲要去番小朋友年代好無癮啫,,,我之前有個朋友又係咁架,,,一路都無乜野, 我地仲讚佢男友聽話tim, 點知有一次佢男友粒聲唔出就搬走咗, 事後理由話覺得壓力好大喎
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

洋房

其實有好多夫婦都係財政分開妳c6又唔駛妳比家庭開支已經好好,唔好為呢d事唔開心,會相感情o架.(要對老公有信心)

伯爵府

其實你老公可以一個人負擔哂全屋開支, 咁已經比其他家庭好好多啦.

我和我老公之前的財政都係咁架, 不過將來bb出左世就應該唔得啦.
我又覺得問題不大喎。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

全部都係樓主嘅出發點
夫妻相處要講協調嘛
佢乜都自發地安排哂照顧哂
好顧及家人利益喇
我唔知你哋收入如何
如果老公真係非常之鬆動嘅
會唔會折衝D
開個聯名戶口每月定額儲錢入去呢
你諗吓
你擔心嘅問題而家就未出現
但係好似製造咗D爭執噃
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

侯爵府

其實係因為我c6太鐘意買股票,所以我先想管佢.
我c6係個d,有$10人工,會放$9係股票,$1keep cash既人.
我問佢咁佢扣左家用,水電既錢,係咪會用黎買股票,佢冇出聲.

我話我覺得需要keep d cash,有咩事都可以有得用.我話我想開個尸口做saving,佢唔同意.佢話如果真係有事.佢可以拎一舊錢(賣左d stock)出黎就得,唔使搞咩saving.

之後佢問尸口一個月save幾多,我話一人比5千,佢又話太多唔肯.
佢而家人工3萬,扣左家用,供樓,保險,有15000左右,咁放5千去saving...我真係唔覺得過份...佢仲有成萬去使.

子爵府

當然啦樓主~~我明白你既憂慮既~!!但係我覺得呢兩樣野都係要你情我願囉~~如果你老公唔想..你真係都唔好迫佢啦..同佢分析下利幣囉..但係如果係你拎哂o係手就真係好過份囉..!!因為你自己已經係自己使架喇..都無為個家付出..但係你老公就俾哂..咁樣就算係傻都唔肯架喇..何況你老公係正常人?換轉你老公咁樣要求你..得唔得先?將心比己囉要

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ABBC 於 08-10-9 01:15 發表
當然啦樓主~~我明白你既憂慮既~!!但係我覺得呢兩樣野都係要你情我願囉~~如果你老公唔想..你真係都唔好迫佢啦..同佢分析下利幣囉..但係如果係你拎哂o係手就真係好過份囉..!!因為你自己已經係自己使架喇..都無為個家付 ...

同意ABBC, 你老公都比左$15000家用, 你都應該都扣$15000當家庭SAVING, 咁就唔怕有急事冇錢用.

男人冇個錢响手,下下問老婆仲邊係男人黎架.

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

男人無個錢袋下好慘架!而且下下問老婆,做老公晤知會晤會感到不太好受!最重要大家商量下啦!我明你出發點係為家庭!不如大家一出糧就放部份錢入戶口,留起不用的,作備用呀!其餘可以大家商議,分開你比這些,我比這些呀!又或是,可以放入p○○l到一齊用呀!我不懂理財,所以我真係所有開支係個p○○l拿出來,我無返工,但每個月我老公都會比零用我自己save係自己戶口的!我就儲起!如果第時家庭有需要就拿出來啦!雖然老公無要求我拿出來!他都不會理我點用!家係你2個有份,慢慢傾啦!

首頁

尾頁

跳至