嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女唔食我煲的粥, 爸爸話因為太硬, 而且水還水, 粥還粥, 唔綿, 我阿媽煲d 粥個女會食, 但她用超過一個小時來煲, 我無可能咁做, 你哋有無方法?

複式洋房

thanks

大宅

原帖由 25503558 於 08-11-13 10:02 發表
我聽好多人講可用電飯煲煲粥, 好方便, 只是把材料, 水及米一同放在煲內便可以了.

係呀..我都係用電飯煲煲..very good.. 我用係舊式果隻唔係西施煲喎...姐姐話通常煲一個鐘攪掂 !

男爵府

原帖由 NokNam 於 08-10-17 15:39 發表
我bb 七個月大, 而家每日食2餐粥 (= 日x城賣嘅一個瓦煲仔嘅份量)

我都係用真空杯方法, d 粥又棉又快, 煲法如下:
1. 洗米(1/4 量杯), 之後浸30分鐘左右
2. 用真空杯(我用三x牌, 500ml 幾十蚊果隻) 滾熱個杯, 將已變 ...

NokNam
想問下點滾熱個杯? 因真空杯可以放係爐頭上嗎?

禁止訪問

大宅

點解大家唔試下用真空煲呢?好方便呀

禁止訪問

洋房

原文章由 eniale 於 08-11-8 23:23 發表
我daddy話唔好, 因為有化學塗層~!
所以我用不锈鋼煲~!

唔該晒!

大宅

我daddy話唔好, 因為有化學塗層~!
所以我用不锈鋼煲~!

原文章由 樹媽 於 08-11-6 17:14 發表
可唔可以用易潔煲煲粥仔比bb食?
我聽過媽媽話唔好,想confirm一下.

洋房

可唔可以用易潔煲煲粥仔比bb食?
我聽過媽媽話唔好,想confirm一下.

大宅

我想再買多個都買唔到. 當年係青衣城買嘅. 超低!

原文章由 boise 於 08-10-23 00:50 發表
請問你個真空杯三X牌是在那裡買?
几十蚊咁平??

男爵府

請問你個真空杯三X牌是在那裡買?
几十蚊咁平??

原文章由 NokNam 於 08-10-17 15:39 發表
我bb 七個月大, 而家每日食2餐粥 (= 日x城賣嘅一個瓦煲仔嘅份量)

2. 用真空杯(我用三x牌, 500ml 幾十蚊果隻) 滾熱個杯, 將已變 ...

男爵府

想問 d 菜蓉肉蓉係咪未煮熟先攪碎, 跟住放入粥一齊煲?
定係煮熟左先攪碎??

原文章由 kawaimrsyu 於 08-10-8 13:06 發表
用真空瓶局兩個幾鐘,倒出黎用匙壓爛,再加菜蓉和肉容滾熟就食得!我日日都係咁煲比阿B食嫁!慳火,慳時間~好多BK既媽咪都係咁煲嫁喇!唔駛特登買個飯煲或者瓦煲煲粥嫁喇~ ...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我之前係youtube看過有個台湾电視節目,介绍超快的方法,我試過真係幾ok架!
佢話:你想煲粥前,洗好米,唔使留米水,即放入冰格。雪一小時到,(呢個鍾頭你做乜都得啦)
到你要煲粥的時侯,先煲滚水,即可由雪櫃攞d米放入滚水,較一會到d水再滾就蓋蓋息火。
我計過唔計雪一小時,靜煲唔使10分鍾,環保得來又快煲到明火靚粥

大宅

我想問各位mami有無買過調理杯煲餬仔/粥/爛飯?
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

2. 用真空杯(我用三x牌, 500ml 幾十蚊果隻) 滾熱個杯, 將已變白嘅米放入杯內, 加熱水至3/5 杯, 焗2小時左右
3. 將已發開的米倒入瓦煲仔內, 視乎稀杰程度加水 (我囝囝鐘意食杰d, 我只會加dd水)
4. 煲滾(大概幾分鐘)放材料, 慢火一路煲一路搞, 大槪煲10分鐘左右
5. 熄火, 焗一焗即成

其實開火時間大概只係10幾分鐘, 已經有好棉嘅粥.

如果無時間, 早一晚浸定d 米, 第2日都係用10幾分鐘就搞掂.

子爵府

牛年勳章

Well, the rice starts cooking in cold water ~ that's already some 10 mins before it gets boiling hot and turn it down to "慢火20零分鐘" - so the whole cooking time is easily 30-40 mins ga, the rice is soft/棉. For 6-month-old, I think I used to 慢火30-40零分鐘 (definitely not more than 1 hour!) to get it more 棉.

Sometimes I find that even I have boiled the rice for 個幾鐘 the rice is still not 棉 because I can't get the right heat and the right amount of water. The rice do not become 棉 by using high heat for long hours ~ it is just very difficult to explain. With more trial and error, you will get the hang of it la!

原文章由 莎利 於 08-10-10 14:08 發表
almaly,
"慢火20零分鐘"就可以架喇? D米仲係未棉哂同爛哂架喎... 我煲左個幾鐘我B六個月啱啱開始食可能未慣都lur哂D米出黎呀, 我諗可能仲要再煲耐D啊!mouth:

...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 莎利 於 08-10-10 14:08 發表
almaly,
"慢火20零分鐘"就可以架喇? D米仲係未棉哂同爛哂架喎... 我煲左個幾鐘我B六個月啱啱開始食可能未慣都lur哂D米出黎呀, 我諗可能仲要再煲耐D啊!mouth:

...

6個月係食好稀既粥仔咋...

我而家煲粥係半個鐘左右, 洗米後將D米倒落滾水度,慢火煲到差唔多時, 用個湯殼壓爛D飯, 再倒埋D肉入去煮到上碟就得.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mwh 於 08-10-15 15:53 發表

如果局過夜會唔會"叔", 駛唔駛放落雪櫃?? thanks

唔駛放入雪櫃ga, 我煲左粥仔都有個幾月都從來無試過"叔"左.

如果初初煲粥仔就"焗"過夜會好啲, 因為一定開哂花, 同埋朝早煲粥仔既時間會好用啲.

別墅

原文章由 mwh 於 08-10-15 15:53 發表

如果局過夜會唔會"叔", 駛唔駛放落雪櫃?? thanks

又唔駛局過夜咁耐,朝早餵完阿b食奶先局都夠時間啦~

首頁

尾頁

跳至