跳至

首頁

尾頁

大宅

各位屯門既媽咪, 我想問吓你地幫bb報咗名讀n1未呀?? 同埋你哋會報讀邊間學校呀?? 我想睇吓阿囡第時有幾多個朋友仔一齊讀書呀!!
我問咗幾間學校都話11月1日先至可以攞報名表喎!

大宅

我都打算報讀呢兩間, 據我所知讀n1係無學卷喎, 要讀k1以上先至有呀!

原文章由 dongan 於 08-10-8 20:55 發表
我心目中都係呢兩間,但新一代無學卷都幾甘!

大宅

你可以11月1日直接去學校喥攞form即場填埋交番比學校, 或者嗰日開始上網down load份form填完寄番學校都得!

原文章由 pretty_hill 於 08-10-28 13:48 發表
我想問呢,青山st.peter係咪要11月1日去拎form??詳情係點??

大宅

依家網上d form係舊呀, 我哋唔啱用架!!
我打咗電話去問, 佢哋話明天 (31/10)下午5:00後就可以上網down load明年入讀既form, 仲話會安排係11月8日開始interview喎!

原文章由 pretty_hill 於 08-10-29 10:44 發表
但而家已經有得download form啦wor~~
我想你地係會讀幼稚園定努兒中心??

[ 本文章最後由 yatyat07 於 08-10-31 11:20 編輯 ]

大宅

download咗啦! 仲交埋表添, 呢個星期六下午去interview呀!

原文章由 maggieymh 於 08-11-5 14:19 發表
想問下,你地down唔download到d form呀??我download唔到呀

大宅

哈佬軒軒媽, 好耐無見啦, 你哋呢個星期六都去st. peter喥面試呀!
我同一一就約咗下午3:00 interview 到時睇吓可唔可以相遇呀!

原文章由 jm305 於 08-11-6 14:44 發表
我都係8/11去in喎,不過好似22/11都有得in架.
我2:30 p.m.你地呢?

大宅

你唔好抱住咁大期望呀, 因為我個friend同你一樣, 到頭來佢哋講咗大堆理由話你既申請唔合資格, 只係得幾佰蚊資助咋!!
因為呢間係牟利幼兒園嚟呀!

原文章由 maggieymh 於 08-11-10 09:01 發表
我會報全日班呀 $4xxx呀
佢雖然冇學卷,不過可以申請學費減免 (但只限全日班)好多家長可能都唔知嫁 如果俾我申請到全免就正la ...

大宅

請問讀屯門啟思半日班要幾錢一個月學費呀??

原文章由 ivylai530 於 08-11-10 10:42 發表
你地兩星期有信通知??? 我都係星期六in左, 但佢話要12月中先會知呀.. 咁我地係咪即係唔收呀?????

另外我地尋日in左啟思, 有小小喜出望外呀,之前我地一路首選聖彼得, 但啟思比我同dada感覺上好過聖 ...

大宅

我上個星期六同阿囡去咗st.peter喥in咗啦, 臨走個老師話11月22日之後就會寄信嚟通知收唔收阿囡, 但係見到你哋安排咗11月26日先in, 我都唔係好明點解會咁, 或者你打個電話去學校喥問吓呀!!

原文章由 Gloriac1215 於 08-11-10 15:04 發表
想問下, 我報聖彼德要11月26號先in......咁死啦, d人一早in哂, 咁我地實無機啦, 仲已經話上午班無哂位......咩唔係in哂d人先決定架咩......乜咁架

大宅

青山聖彼得學校出咗收生結果啦! 大家可能在今天會收到信或者你哋打電話去問吓啦!

大宅

我星期一下午打咗電話去問已經知道收咗我個囡啦, 信就昨晚已經收到lu!

原文章由 dongan 於 08-11-25 22:45 發表

咁你收倒未呀?

[ 本文章最後由 yatyat07 於 08-11-26 09:19 編輯 ]

大宅

你幫鈿鈿報咗邊間呀!

原文章由 Gloriac1215 於 08-11-25 21:18 發表
我收到信啦, 估唔到我22號先in, 今日就收到信,
鈿鈿讀下午班 (我地選擇下午班, 可能機會大好多掛),
不過我地都等緊第2間學校既消息, 所以未知入唔入讀st.peter好.
你地小朋友又點情況呀!

...

大宅

Gloriac,
無呀我只係同一一報咗st.Peter咋, 因為近我屋企同埋學費無咁貴, 而且日頭幫我照顧一一的ee都想一一讀st.Peter因為方便帶佢返學 (我哋住埋同一個屋苑), 所以我無報到其他學校呀!

原文章由 Gloriac1215 於 08-11-26 12:19 發表
我同阿囡報左愛琴啟思, 如果啟思收, 我就去啟思唔去st.peter架啦, 因為我同老公都鍾意啟思多d.
咁你同一一除左st.peter之外仲有報邊間呀?

大宅

pekkle

一一報讀下午班呀! 因為人無咁多, 老師對學生既比例少過上午班, 咁老師可以多d心機同時間照顧學生, 班房又無咁迫, 空間都多少少感染病菌既機會都少d!! 同埋一一日間係比一個ee照顧, 佢朝朝7點半就同我一齊出門口, 所以我唔怕佢因為返下午班而養成遲睡遲醒既習慣!

原文章由 pekkle1120 於 08-11-26 12:28 發表
一一係咪讀上午班呀?

大宅

pekkle,

一一朝早七點半起身, 跟住上午十點左右會瞓個零鐘, 跟住下午四點左右又會瞓個零鐘, 晚上十點就會瞓! 所以返下午班對一一嚟講完全無問題!

其實澄澄都開始大個女啦, 瞓晏覺既時間應該會越來越短, 同埋一年後先讀書, 澄澄可能會改變瞓晏覺既時間呢! 其實我個人覺得返上/下午班都無所謂, 最重要係睇吓照顧bb既人就唔就到d時間, 同埋通常bb放學後都會返屋企食d嘢同瞓番一陣呀 (一一個表姐都係返下午班, 通常放學後五點零就會瞓番一個鐘左右充吓電), 所以我報咗下午班囉!!

[ 本文章最後由 yatyat07 於 08-11-27 10:50 編輯 ]

大宅

各位媽咪,

我問過st.peter既陳老師, 呢間學校係唔需要比留位費呀! 全部都係等09年6月佢哋出咗書簿費單之後, 就會通知已收咗入讀既學生去交學費, 依家佢哋只會收番寄咗出去既通知書內既回條, 所以所有waiting list既bb都要等到09年6月睇吓有無bb唔嚟交學費先知有無位可以補上呀!
另外waiting既輪候方法係, 以你入申請表既時間作前後次序, 佢哋係11月1日上午9時開始收申請表, 咁你要睇番你哋幾時同幾點入form, 以知道你輪候位置, 如果你係好遲先入form的話, 咁你分分鐘前面會有好多bb係喥waiting緊, 咁真係要有另一個準備先至得啦!
希望以上既資料可以幫到大家啦!!

大宅

dongan,
你個囝囝幾時入form呀?? 有無機會waiting到呢??

原文章由 dongan 於 08-11-27 13:21 發表

yatyat

唔該晒您呀!唔怪得之前見個miss有mark時間喺下角 la !

大宅

係入form既日期同時間, 唔關interview時間事!

原文章由 dongan 於 08-11-27 19:54 發表

yatyat,

我想問清楚係遞表時間呀?還是interview時間呀?如果遞表就九點三四個字,interview就十一點(不過十點幾就到咗),即刻帶左入班房!唉!都唔知有無機會! ...

大宅

我住富健花園呀!
咁你係咪11月1日9點十五分左右入form呀? 如果係就博一博囉! 不過要到明年6月先知有無得讀好似危險d, 如果萬一有咩差池到時先至搵學校就麻煩d, 所以我建議你現在先搵等幾間學校作準備, 免得到時囝囝無學返呀!!
原文章由 dongan 於 08-11-28 13:52 發表

咦!咁可能有機會woo!或者可以同你bb做同學仔!
係呢!yatyat你住邊架?我住龍門居架!

大宅

Pekkle,

希望一一有機會同澄澄做同學仔啦!!

原文章由 pekkle1120 於 08-11-28 15:21 發表
dongan,
你唔係報上午班咩?

不過我澄澄就可以同一一做同學...
如果我諗清楚, 比澄澄番下午班的話...

首頁

尾頁

跳至