跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女都會係1/11 join baby buddies, 返星期六上午, 之前有試過堂!

另外宜家都返緊安定邨YMCA下午playgroup, 我覺得都OK, 大約$1000返10堂, 我會睇下我個女鍾意返邊間playgroup, 然後幫佢選一間, 不過11月就要星期六返2邊, 諗起都辛苦!但係baby buddies已經等咗半年才讀到, 所以要同一時間上2間.

男爵府

我5月俾deposit等到10月可以返

我想問下返緊的媽咪, 如果不join係咪要1個月前通知才可以取回deposit呢?因為我宜家又不係好想返, 但total俾咗$1200, 不知係不係我第一堂話不再join下一個月就可以取回$600呢?

男爵府

可以, 不洗立即俾錢, 不過佢會問你究竟報不報

男爵府

想回應下Sensei

你其中最後講到"真正聽老師說話時間不多", 我非常有同感, 因為真正圍埋一齊唱歌得2次, 其餘時間都好似係玩不同的玩具, 而且我試堂係星期六更加是很多小朋友及家長, 所以我11月開始返, 但宜家諗諗下又不係好想返

[ 本文章最後由 安安太太 於 08-10-14 23:46 編輯 ]

男爵府

YMCA playgroup

星期六
13:30-15:00及15:30-17:00
我諗應該大約1-2歲
$1000-10堂, 另有三十幾元雜費(書包, 手冊, DVD-會拍攝BB上堂的相片)
大約10個人

13:30-13:45 玩下玩具等齊小朋友
13:45-14:00 點名、唱歌
14:00-14:20 做體操唱歌, 玩遊戲, 玩具(坐車仔, 波波池, 滑梯)
14:20-14:35 茶點
14:35-14:45 做手工
14:45-15:00 團體遊戲, 唱歌

男爵府

我今年4月曾經返過一堂XXgarden, 但當時話好多小朋友都有病(我不記得係甚麼病), 所以我返那一堂連埋我個女都係得2個人, 當時感覺不係咁好, 所以無join到. 然後5月就報咗Baby Buddies試堂, 當時感覺好多人, 圍埋一齊唱歌好似得2次, 其他時間都係各自玩下玩具, 不過當時諗始終係外國人導師, 又諗住俾亞女見下外國人, 咁就俾咗$500 deposit, 佢當時話7月度會有位, 到8月佢都無打電話俾我, 但當時我因為忙搬屋, 所以佢不打俾我都無所謂. 然後我又為亞女讀幼稚園的事周圍問下, 打咗去YMCA問N1班的事, 佢地就話有playgroup叫我可以試下, 咁我見又不係好貴$100一堂, 就join咗, 然後到咗8月我就打去Baby Buddies問, 佢地就話10月可以上堂, 但係YMCA又係9月尾開始上堂, 我就話輪下一個才上堂, 跟住9月尾佢又打俾我話11月1日可以上堂, 咁我又費事再推, 但係佢地學費加咗, 要我俾多$700連第一個月學費.

剛過去星期六, 亞女返第四堂YMCA, 我同我老公都覺得佢有進步, 而且見到YMCA的教學我地亦好滿意, 不會只係玩下玩具, 每堂都有不同的遊戲, 全班都係大約10人, 地方又大, 我咪打算繼續同亞女上YMCA的playgroup. 但係我不能夠上午返Baby Buddies, 下午返YMCA, 這樣太辛苦, 所以我咪諗住不上Baby Buddies囉!

做媽媽真係不容易, 咁快就要為亞女讀書而煩腦

男爵府

YMCA香港基督教女青年會安定幼兒學校
電話:24580578

我之前問想下年讀N班, 個老師就介紹我不如試下playgroup先, 當時有兩班, 但每班都只有一個位, 我就選擇咗早那一班, 家長一齊返架

男爵府

請問有沒有BB返baby buddies星期二上午班呢?

我個女會下星期二返, 但由姐姐湊去上堂, 有點擔心 mouth: , 不知有無其他同學仔呢?

男爵府

原文章由 sensei 於 08-11-6 17:59 發表

本來我打算返星期二上午班, 但佢哋話已經有14個小朋友, 到咗max. 係唔係真呀?

我個囡星期二上午去咗, 但係我工人話得5個小朋友, 我不知點解呀!

另外原本俾咗$500按金, 然後上堂前要俾$700, 共$1200按金, 到上堂日再俾了$600學費及$100註冊費

男爵府

原文章由 karenbaby 於 08-11-6 23:12 發表
先比$500按金, 有位既話而又confirm讀, 便要係上堂前比$700. 上當再比學費及註冊費.

係咪咁? 咁一開始咪差不多要2千蚊? 妳有冇問按金點退? 千二蚊要兩個月學費先扣得哂喎.

...

想退學要一個月前用書面通知, 之後才可以退回按金

男爵府

原文章由 NicoleTszChing 於 08-11-8 02:01 發表
$100唔係註冊費,係買佢o個件t-shirt~
男仔藍色,女仔黃色...係無得退,不過好似有人話可以問下佢唔買得唔得

我未俾錢之前老師話係註冊費, 佢無話件T-shirt係$100, 不過我剛剛上網頁睇過, 就寫住係School Registration Fee, (includes Polo T-shirt School Uniform).

請問你囡囡係咪返平日或是星期六呀?

男爵府

我個女讀星期二上午班, 但得5個小朋友, 我個囡19個月係最大年紀一個

男爵府

件T-shirt係短袖, 天氣轉冷, 明天返學要不著得 !

男爵府

好唔開心呀, 原來12月22至1月4日都係假期, 12月份只係返3堂, 但都要收$600, 好不扺呀!雖然知道佢地有假期不會補堂, 但都不知會放咁長假期

男爵府

所以我打算下星期就交書面通知退學, 讀埋12月份3堂就算

男爵府

我會繼續返YWCA, 已報下一期課程, 另外我囡囡會係4月1日插班讀N1下午班, 所以4月後都不洗返play group, 我個女都係3月出世!

男爵府

係呀, 講緊Baby Buddies

原文章由 brbaby2007 於 08-11-13 21:41 發表
係咪講緊e buddies........
返少堂真係好唔抵;

男爵府

YWCA係一間幼兒學校, 地方大, 配套亦比較好, 但playgroup只有星期六兩班, 除咗玩具外(當玩玩具時, 老師每堂都會幫每個小朋友拍照留念), 其餘時間都係一班小朋友一齊做手工, 唱歌, 食茶點, 學下野( 好似上堂咁, 老師會俾D野小朋友聞下, 叫小朋友估下, 然後就會教nose 係用來聞東西), 所以我覺得這班playgroup幾好!用中文授課, 學費就一千二佰幾10堂, 有書包, 手冊, 有隻光碟俾番上堂相片)

另外Baby Buddies我只係參與過試堂, 宜家返平日係婆婆和工人一齊帶, 根據她們報告, 小朋友各自各玩玩具時間比較多, 雖然話佢地有兩小時上堂時間, 但基本上頭30分鐘都係自己玩玩具(要等齊其他小朋友才開始), 然後唱下歌, 老師對小朋友的時間不係好多, 始終我自己到正式上堂無去過, 很難實際去評論。但好似12月份只係返3堂但係要收$600, 即係要$200一堂, 我就覺得好不抵, 所以決定不再join. 不過如果又住得近, 俾小朋友去玩下都好過成日留係屋企

原文章由 傻妹 於 08-11-14 10:48 發表

安安太太,

ywca係咪安定果度? 好似$100/堂同埋係中文上堂,對嗎? 你覺得同baby buddies比較邊度好d?環境、氣氛及活動項目等等

男爵府

YWCA每次係10堂, 已經編定好日子, 另外因為個playgroup都係收2歲以下, 所以就算讀緊的BB到2歲都不可以再報(可以讀佢地的N班), 其他小朋友都有機會收

原文章由 catmame 於 08-11-14 14:57 發表

我昨天都 fax 去報名, 不過老師覆我話12月個course full 左, 要排3月個班. 不過讀緊12月既同學仔會優先, 而家中心又收到好多申請form, 到時都唔知我個仔讀唔讀到. ...

首頁

尾頁

跳至