家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

1) 退休時申請公屋,退休金揸手養老

2) 現買私樓收租,退休時收回自用

我知好多JM會站在道德高地講乜野有能力就買私樓,公屋係留俾有需要既人 。但係如果對一個為公司附出大半生既人黎講,而住屋又係員工褔利的話,俾着係你會吾會享用!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:俾你會吾會申請公屋?

緊係住公屋啦
d錢留來頭資其他

991129    發表於 16-5-2 15:29

象牙宮

milkylok 發表於 16-4-16 14:17

你有冇資格先。 資產审查過得了?。

我如有資格... 100%申請。

i m unqualified....食自己。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有宿舍住,人工也不會太低吧?

可以夠資格申請公屋?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:有宿舍住,人工也不會太低吧?可以夠資格申

原帖由 大力大力 於 16-04-16 發表
有宿舍住,人工也不會太低吧?
而家住緊宿舍即係公務員啦,吾洗睇入息嫁,可直接排公務員隊攞宿舍,重有得揀1,2,3志願添

a-mi    發表於 16-4-17 09:14
做人至緊要開開心心 :-D

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-16 發表有

原帖由 puibb 於 16-04-16 發表
而家住緊宿舍即係公務員啦,吾洗睇入息嫁,可直接排公務員隊攞宿舍,重有得揀1,2,3志願添

...
這個我知,如果公務員,當然申請左先~

到時幾年後A/B計劃都得~•

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

原帖由 milkylok 於 16-04-16 發表

吾講咩道吾道德問題先,重有幾年就退休,到時收回自用時供吾供得起先?如唸住用長糧繼續供到時仍有足夠$支持生活開支,管理費,地租差响等既開支嗎?定將退休金放哂落去(但如果買私樓都未必夠)

男爵府

引用:Quote:原帖由+puibb+於+16-04-16+發表而家

原帖由 大力大力 於 16-04-16 發表
這個我知,如果公務員,當然申請左先~

到時幾年後A/B計劃都得~•
我唸main point 係而家買如過到時先買,因而家買完出租,有人幫佢供幾年先。如果而家吾買到時先買就供得辛苦d。及如果而家吾買就到時先申請公屋重好,而家有得住宿舍,宿舍大d又正d,反正公屋都一定有,今年起有額外配額比退休公務員添。

珍珠宮

你地有無仔/女? 退休時申請公屋,幾耐先有得俾你地? 其間要租屋?

伯爵府

回覆:minmin 的帖子

因為C6年資好耐,所以應該一申請好快就有公屋!有諗過買樓出租等第日退休自用,但係只係幾年就退休,到時一定未供完,C6退休後打算退休金全部攞黎還按揭,餘下既就我重有工作一路供!但我就覺得咁樣會好大壓力囉!

年紀大左我認為要多個錢旁身,好過有層自住樓所以15/16!同朋友傾,佢地會有D眼紅,話依家住宿舍已經好 so 啦,第日重想住公屋同窮人爭!講到我十惡不赦咁! 但我覺得如果公司有咁既褔利,真係買得起私樓就吾應該用?

如果做既吾係政府工,而係私人公司,退休時老闆俾間平屋你住,真係有人吾要?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:因為C6年資好耐,所以應該一申請好快就有公

因為C6年資好耐,所以應該一申請好快就有公屋!有諗過買樓出租等第日退休自用,但係只係幾年就退休,到時一 ...
比我,我會用公務員資格,趁未來兩、三年樓價不算高時(我估跌), 用公務員資格買間居屋自住!呢D 位入,我估你老公退休時,畢退休金應夠 full pay 間居屋!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果你覺得住公屋ok就1 ,住落1,覺得唔好都仲有錢揀2

大宅

"香港特別行政區政府"的收入是來自香港市民大眾所交的稅款及公共收入, 亦即是公帑, 屬於全港市民的, 當然要用得其所, 我又再次站在道德的高地, 公屋是社會珍貴資源, 必須要分配給社會上的弱勢社群, 而不是給市民賺錢或意圖世襲代代相傳
上述的說明是我對於大方向的見解, 並不是用於針對 “個別”情況, 我相信在我們的社會上大部份市民都有良知的, 亦會有足夠的智慧在判斷事情正確或錯誤

男爵府

引用:因為C6年資好耐,所以應該一申請好快就有公

因為C6年資好耐,所以應該一申請好快就有公屋!有諗過買樓出租等第日退休自用,但係只係幾年就退休,到時一 ...
吾洗理人點講,香港大把公務員退休住公屋,你又吾係偷吾係搶,年年交足稅又有咁既福利有咩問題?至緊要你自己覺得住公屋ok ,吾好睇低自己就得,同埋年紀吾細又就退休,攞公屋正常不過!退休後留返d$裝修得好d,得閒去下旅行好過。同埋而家d新公屋超正!我做義工時去過牛頭角下村,好乾淨。

男爵府

引用:Quote:原帖由+milkylok+於+16-04-16+發表因

原帖由 ac321 於 16-04-16 發表
比我,我會用公務員資格,趁未來兩、三年樓價不算高時(我估跌), 用公務員資格買間居屋自住!呢D 位入,我 ...
或綠置居,平d添

男爵府

引用:\"香港特別行政區政府\"的收入是來自香港市民

原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表
"香港特別行政區政府"的收入是來自香港市民大眾所交的稅款及公共收入, 亦即是公帑, 屬於全港市民的, 當然要 ...
咁政府要檢討下點解公務員咁高人工,尤其紀律部隊個d,可以有公屋呢,重要吾冼跟大隊排。公務員朋友2公婆加理6萬幾人工係香港住公屋,跟住係外國買樓,假又多,一得閒就飛去

大宅

回覆 puibb 的帖子

升斗市民, 又不是公務員, 只有靠自己
其他人點做, 我無話可說

不過我深信"天道酬勤"

伯爵府

引用:\"香港特別行政區政府\"的收入是來自香港市民

原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表
"香港特別行政區政府"的收入是來自香港市民大眾所交的稅款及公共收入, 亦即是公帑, 屬於全港市民的, 當然要 ...
就係你地呢D道德高人令我15/16 ! 其實我都有交稅既,吾好覺得我係同弱勢社群爭資源 。而且呢個係員工褔利,入職時列明可以享用!而且呢個褔利係有限制既,用得呢個褔利既都吾係高級公務員!

而家係討論應吾應該享用!用,退休時過得輕鬆D, 吾用,退休後繼續供樓!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表\"

就係你地呢D道德高人令我15/16 ! 其實我都有交稅既,吾好覺得我係同弱勢社群爭資源 。而且呢個係員工褔利 ...
平常心吧~

比着我都申請公屋先~

買基金真係好傷

大宅

回覆 milkylok 的帖子

點樣平衡享用社會資源和合乎道德水平, 人人的尺度都不一樣, 恕我無法為個別事件評論
至於閣下如果決定, 閣下自行決定, 我亦表示尊重(或許不同意), 但請不要諉過於人

每件事本來就有正反, 包容不同意見,亙相尊重是香港的核心價值

首頁
12345...7

尾頁

跳至