基督家庭

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

其實你要講的都講咗,看的人明白的就會理解,不明白的再說也是不明白。既然你都已經報咗警. 等裁判吧。要是他真的犯了罪. 不只地上的法官要審判他. 將來天上的基督也要審判他。你何須再懷怒呢?這裡的主內弟兄姊妹都會為你和兒子祈禱,放下吧,神說要我們饒恕,不是七個七次,乃是七十個七次。若我們不饒恕人,我們天上的父也不會饒恕我們。何必落入罪的捆綁裡呢?
願主賜你平安喜樂。賜你樂意饒恕人的靈。阿們!
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

原文章由 idy739199 於 08-10-15 18:57 發表
我死了,大家唔使做罪人
個男人和牧師不會再有事
問題解決了

我本來都覺得對你感到有點歉意,明白到你單親,要獨自承擔這樣的委屈,的確很難受。

但當我去搜尋一下你所說的教會資料時,看到﹕
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008100900387

我見到你在一段短短的文章中,明顯地故意不斷重覆提及犯案人的兒子名字7次之多,我看到很生氣,今早醒來都一直想著這個,我想說,你要的公義法庭已為你伸冤,犯事人已經得到法律制裁,犯事人妻子也可能已經在現階段中也處於痛苦的境況中,也一樣帶著兒子獨自承擔後果。你公開犯事人的名字,亦已在法律以外,額外的再給他摑了幾巴,你還要更多人去掌摑他嗎?弟兄姊妹唔想再去摑,就係衰人?

而你到處公開教會和牧者的罪行,你已做到成功報復(我看到你不停故意公開小朋友的名字,認為你的確係報復),而你認為那些沒有完全站在你一邊痛罵教會和那個男人的弟兄姊妹都不是好人,我想說,他們大概都是看到你想要的不是大家的評論,而是 "報復心",令人感到很不安的報復心,所以才好言相勸。

你在法律以外對犯案人等的教訓不是已經夠晒了嗎?還想要怎樣?

為了報復,你連一個4歲的小孩也不放過,你叫弟兄姊妹還要替你伸什麼伸冤呢?你不是已經讓犯案人判刑了嗎?你認為還不足夠?

即使報紙傳媒,除非是重犯或特殊個案,都不會隨便把犯事人名字公開。而這件案子,相對起來,也不是極其嚴重。

為了報復大人,你而加連他的小孩都不放過,咁你已經做到,請收手吧,否則,你的仇恨和報復就等於報復在自己身上,意思係你可能因為咁內心一直不得安寧,甚至會產生情緒病。而你兒子,你真的為他的心理健康著想,便更要先放下你的仇恨,讓他原諒那個男人,他才會得到真正的康復,我的兒子就是這樣的好過來。否則,孩子的問題會因你的仇恨而加重。看多多心理醫生也很難根治。

犯事人、你的教會和那個有問題的牧師,甚至那個小孩子以及他媽媽,已經得到法律或你給予他們應得或不應得的嚴重教訓了,不是嗎,公開教訓,比起坐牢更讓人無地自容。既然已經做了,那你就放下你的仇恨,不要再繼續傷害自己和別人了。

請好好對待自己和你的兒子......

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-10-16 06:48 編輯 ]

大宅

[quote]原文章由 叮鈴 於 08-10-16 06:45 發表

我已CUT NAME,改不到
算吧!我放棄了.已沒所謂,是不是教徒,回不回教會已不重要,

[ 本文章最後由 idy739199 於 08-10-16 13:32 編輯 ]

大宅

別指責她了,她知道不對了。

難道我們不能以基督的愛接納她嗎?

複式洋房

anntx3,你沒有看見嗎﹖我們一眾基督徒都在用愛心和忍耐在引導她明白。好讓她不再在憤怒和落入罪的捆綁。不然﹐我們大可以認同她﹐鼓勵她不用寬恕﹐繼續憎恨和報復﹗
得力在乎平靜安穩﹗

男爵府

你有無攪錯呀! 竟然覺得佢番教會會害人. 你唔做就佢反然想推佢離開神.

將心比心啦, 件事發生0向你身上啦.

原文章由 tam888 於 08-10-14 00:51 發表
單親媽媽,離婚和照顧8歲的兒子,這不是一件容易的事!
您希望從教會的人得到你失去的“戀愛"。你希望你兒子能從教堂得到失去的“父愛"。

但你要知:
教會的"愛"不等於"戀愛"
教會的"愛"不等於 "父愛"

我想你一定找錯地方 ...

男爵府

原文章由 anntx3 於 08-10-14 11:42 發表
各位媽咪
不如我們一起為她祈禱。

愛世人的主,
求主醫治她受傷的心,使她重回以前平安的生活,不再給憤怒綑綁,獲得自由。
又求主能醫治那打人的男人,相信他的家人也常活於暴力之中,求主憐憫!
也求主讓教會懂得處理這些衝突,使 ...

男爵府

放過自己, 放過囝囝, 始終你的忿怒情緒會有點影響到囝囝, 呢個醫生唔好就睇第二個, 都係醫生, 呢間教會唔好就去第二間, 你信係信主, 唔係信教會, 唔係信牧師, 因為教會裏每一個都係人.

件事就由法庭去解決啦, 明白你都係因為憤怒教會掌權的人無站在公理方面才打左男人個名(教會名當然要打啦, 唔好害其他人ma), 如果佢地一早懂得處理, 例如從你覺度去安慰你同你兒子, 等你地好番D, 先在站係那男人的家人立場同你傾同你Sorry, 你可能已經原諒左佢同消左案. 但係佢地無咁做, 只會無理咁指責你, 然後才同你講男人Say sorry你消案, 你點都唔好受.

你要為你囝囝着想, 開道下佢, 講下聖經故事, 你忿怒都唔好比囝囝知, 同埋你都要為自己同仔仔祈禱去原諒人地放過自己, 但係不代表要再見面及消案, 只係叫你放手比法庭, 如果唔係囝囝傷口更難好, 在主裏成長的小朋友係有福的, 去第二間教會0羅. 不過先調節好囝囝, 佢好需要你架.

一個例子, 我細個時番教會都有好唔開心經歷, 所以我係無反定一間教會, 到有左小朋友才要自己番定一間, 因為都係為左小朋友好.

又另一個例子, 我BB時父母已經離婚, 婆婆照顧我, 媽媽好憎我, 見親都無理打我, 婆婆死左佢搬番來然後要讀緊中四的我搬走, 書都無得讀, 我成績好好架, 係好似現時所講資優班架, 後來再同爸爸住, 之後, 因為我讀T.I.要做project 夜番, 無幫手做家務(一0向都有幫手架), 就出事啦, 無人體諒我辛苦在學校做project挨杯麵, 所以諗住書都唔讀出來做野比錢佢地唔使煩, 結果佢地兩公婆有爭執, 唔關我事, 但佢老婆燒埋我, 所以爸爸要我搬走. 我無怒他們, 已經原諒, 但唔代表要有來往. 你明白嗎?

父母無得選擇, 教會有呀, 希望你都明白.

但係神一直無離開我, 我真係好感謝佢, 經過咁多, 我更感到神在我身邊, 一直陪着我, 愛護我.

[ 本文章最後由 moondream3003 於 08-10-16 17:45 編輯 ]

大宅

原文章由 moondream3003 於 08-10-16 17:09 發表
你有無攪錯呀! 竟然覺得佢番教會會害人. 你唔做就佢反然想推佢離開神.

將心比心啦, 件事發生0向你身上啦.

算吧,不回教會便沒事,是不是教徒不重要
我同教會d人講,他們只說不要計較,再講是因為我不原諒
算吧,我不是一個OR不足夠聖潔的基督徒!!

我不應該回教會
我接受不到我個仔俾人打到一邊臉腫,一星期不能上課,差d要見心理醫生.我做不到你們甘大方.各位聖潔的基督徒!!

[ 本文章最後由 idy739199 於 08-10-16 19:02 編輯 ]

大宅

我接受不到我個仔俾人打到一邊臉腫,一星期不能上課,差d要見心理醫生.跟住因此報案再要回教會公開道歉,我做不到你們甘大方.

男爵府

環保接龍勳章

聖經說,你的日子如何,你的力量也必如何。
好好思量一下吧..
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

我唔係叫你大方, 係想你同囝囝唔好咁辛苦. 唔好諗佢地, 放開D, 比法庭決定啦, 放手交比神啦.

原文章由 idy739199 於 08-10-16 19:52 發表
我接受不到我個仔俾人打到一邊臉腫,一星期不能上課,差d要見心理醫生.跟住因此報案再要回教會公開道歉,我做不到你們甘大方.

大宅

原文章由 idy739199 於 08-10-16 19:52 發表

idy 739199:
你要加油呀﹐我有為你同你小朋友祈禱,我唔係一個好虔誠既基督徒,曾經亦因為返開既教會有教友做咗啲我認為唔好既事令我難以接受,而離開咗神亦都離開咗教會,後來輾轉發現,如果每個教友都係完美既話,根本唔使返教會啦,就係因為我哋唔係完美既人,所以先要返教會,一齊去領悟神既道理,同埋依照神既安排去享受富足既人生,今日你個仔俾人打,作為媽媽我好明你既心情,如果我囡囡俾人打我可能會一時衝動同打佢既人博命添,你都只係按情理告上法庭啫,但我真係唔想見到你為咗呢件事咁困擾,同時呢件事亦令我好好反思自己若係你又會點,我同你一樣會憤怒一段時間都未定,但我深深地知道,我唔想過啲揹住仇恨既生活,其實你呢輪為咗呢件事係咪情緒都大受困擾呢?!我估一定係,唔好俾呢件事阻礙你既人生向前進,你明白喺神裡面好多遭遇你未必會認同神既安排,有時心生抱怨,但當時日過去,驀然回首,你可能突然悟出,原來當年令我咁唔開心既事令我更認識自己係一個點樣既人﹐同埋知道自己既需要等,例如係你既事上,可以見到你好正義同好錫仔仔,同事亦見到你好執著,好困擾,其實你想變成點樣既人?過點樣既生活?點樣先會快樂呢?可以由依家開始諗下,神咁樣安排呢件事,究竟要俾啲咩啟示你?唔好諗到太灰先,法庭都未判結果你未知,可能判刑好重,你到時又未必想打你個仔既人坐牢都未定呢?係咪,唔知你係咪明我講咩,唔好意思我寫得好亂,但我會每日一直為你祈禱,希望有日你會消除咗呢件事對你既困擾,並喺呢度寫出嚟,我會為你好高興。 祝你兩母子平安快樂富足地生活。

子爵府

當我們求求你,請高抬貴手,放過那位只有四歲的小朋友吧!

原文章由 叮鈴 於 08-10-16 06:45 發表
我見到你在一段短短的文章中
我本來都覺得對你感到有點歉意,明白到你單親,要獨自承擔這樣的委屈,的確很難受。

但當我去搜尋一下你所說的教會資料時,看到﹕
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008100900387

我見到你在一段短短的文章中,明顯地故意不斷重覆提及犯案人的兒子名字7次之多,我看到很生氣,今早醒來都一直想著這個,我想說,你要的公義法庭已為你伸冤,犯事人已經得到法律制裁,犯事人妻子也可能已經在現階段中也處於痛苦的境況中,也一樣帶著兒子獨自承擔後果。你公開犯事人的名字,亦已在法律以外,額外的再給他摑了幾巴,你還要更多人去掌摑他嗎?弟兄姊妹唔想再去摑,就係衰人? ...

[ 本文章最後由 viewer 於 08-10-19 00:20 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

deleted

大宅

叮鈴,那人好像明年2.3月才判刑。

從最初到今日,Idy的憤怒好似已少了。不過,在怒火過後,如何自處呢?!這似乎是她正尋找的狀况。

暫時別返舊教會,別再刺激各人也是好的,但再去不去其他教會?就真係要問你想要一間怎麽樣的教會了。

還有,能寬恕別人真是一種超給大祝福,吾止基督教,基本上是全世界的宗教都研究的課題,因此,我們也別逼Idy了,只要祝福,好嗎?我們對Idy,也只要祝福。

大宅

原文章由 anntx3 於 08-10-17 11:16 發表
叮鈴,那人好像明年2.3月才判刑。

從最初到今日,Idy的憤怒好似已少了。不過,在怒火過後,如何自處呢?!這似乎是她正尋找的狀况。

暫時別返舊教會,別再刺激各人也是好的,但再去不去其他教會?就真係要問你想要一間怎麽樣的教會了 ...

「22/4是上庭, 25/8判刑. 但4月張牧師對其他人講他被判守行為12個月。張牧師是先知! 25/8判刑,4月可以對其他人講他被判守行為。」

首頁
34567...10

尾頁

跳至