自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

引用:我個人覺得,+如果有信得過既人湊bb+佢地又

原帖由 shelliemaymayma 於 16-04-18 發表
我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又ok 既, 點解做媽媽唔可以用少少時間享受自己生活, 唔通之後果2 ...
而家講緊NB, 唔使講到廿年後咁極端!其實你要放低去幾耐都得,但NB同半歲既bb已經差好遠!NB要好貼身照顧,一晚起幾次身,呢啲係做父母既責任!

男爵府

回覆:有冇人會生完bb 就去旅行

我都鐘意同老公1齊2人世界,不過nb就放底幾日我吾會,就算自己親人幫手湊都係甘話,因為nb夜晚真係要餵夜奶,吾想自己舒服而辛苦自己媽咪。而且nb真係好需要貼身照顧

男爵府

引用:我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又

原帖由 shelliemaymayma 於 16-04-18 發表
我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又ok 既, 點解做媽媽唔可以用少少時間享受自己生活, 唔通之後果2 ...
如果係有人湊信得過,你又放心嘅,去幾日旅行其實冇乜問題。

我覺得最最最大問題係,如你打算餵人奶,一定唔得,出街要兩三個鐘泵一次,你去旅行冇得keep,泵完要倒左去,你唔泵就谷到痛到死。加上你去左旅行幾日,阿b一定要餵奶粉,如你係第一胎,好少可滿月啲奶已多到可以泵定,可以雪十幾包貨仔。

除非你已決定餵奶粉啦,就完全冇問題了。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如果你鐘意同老公2人世界多D甘生黎做咩仔女岩岩出世甘細個交比人地湊兩公婆走去旅行真系好自私,我同我老公一定吾會捨得掉底兩個仔,寧願等佢地大個一齊去旅行仲開心

公爵府

以前覺得唔應該,但近年旅行係必須品,身邊好多人都會放低小朋友比信任嘅人包括工人去旅行,所以接受左。

公爵府

你問我就一定唔贊成,我唔係諗bb點照顧,而係即使順產定開刀好,你叫我傷口都未埋,子宮未回位就去旅行,五臟六腑向下墜,行步路都辛苦,最少半年後先好搞我。

伯爵府

HiPP勳章(2)

引用:Quote:原帖由 shelliemaymayma 於 16-04-18

原帖由 hazelnutcake 於 16-04-18 發表
如果係有人湊信得過,你又放心嘅,去幾日旅行其實冇乜問題。

我覺得最最最大問題係,如你打算餵人奶,一定 ...
agree 佢太睇小餵人奶嘅時間表 以為想幾時餵就有得餵 ?

我仔而家就快8個月 我先第一次離開佢身邊4個鍾 返嚟都要即刻啜奶 谷緊奶

p.s 以上言論無任何貶低餵奶粉嘅mama

大宅

我都忍5住留言。
都5明點解bb都未出世已經唸住2人世界。 不如2人世界夠先生啦。 你估初生bb真係咁易湊。要打針。可能要番健康院check下bb進度

大宅

先唔講餵唔餵人奶,因為去得旅行已經錯過黃金上奶期。newborn 兩三個鐘餵一次奶,我唔明點解唔係媽媽做,而係幾廿歲既婆婆做。你選擇得生bb唔該自己負返應有責任,唔係話嚟緊廿年都唔洗去,但起碼你自己build up 咗時間表,啲野上咗手,先交托比人囉。我估你一定係第一胎,所以完全想像唔到生完幾咁需要休息,養好身體,而唔係二人世界囉!
利申:大女五個月先同老公「二人世界」去旅行,兩歲起全家去。現細女七個月,已同家姐講妹妹歲幾兩歲先會再去旅行。

珍珠宮

開心吸收勳章

未戒夜奶你媽會湊得好辛苦

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我生完4個月去,頭頭生完好想成日對住個B,可能係第一胎嘅關係。

]

伯爵府

引用:6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短tr

6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短trip, bb 我媽媽湊, 但身邊d 朋友好似好唔贊成咁, 其實多唔多人 ...
吾打算餵媽媽奶?

伯爵府

引用:我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又

吾洗問啦!想去咪去。

伯爵府

樓主 你吾係16年1月開post 先話驗到中!咁快 6月預產?

男爵府

引用:new+born都捨得放低真係好唔負責任

原帖由 vivibabyvivi 於 16-04-18 發表
new born都捨得放低真係好唔負責任
fb 成日見都人係咁,我當然冇出聲

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:樓主+你吾係16年1月開post+先話驗到中!咁快

原帖由 芝芝吉 於 16-04-18 發表
樓主 你吾係16年1月開post 先話驗到中!咁快 6月預產?

又派膠

男爵府

我家姐係
但我個人覺得佢咁嘅行為好自私

大宅

shelliemaymayma 發表於 16-4-18 22:38

咁既然决定左,點解仲要上黎問?
個BB係你既,你要放低咪放低囉

99dogdog    發表於 16-4-19 00:27

首頁
12345...15

尾頁

跳至