自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

回覆:有冇人會生完bb 就去旅行

或者我補充多少少, 我會連埋大假放多一個月, 即係nb 兩個半月左右去4日only, 到時應該界左夜奶(希望), 同埋我唔係去日本, 而係去resort 既地方relax。無錯, 我係決定左, 不過都想了解下大部分人點諗, 所以開post 討論下, 我唔介意大家覺得我自私定點, 我老公同意, 我親人贊成, 我自己覺得冇對唔住bb 就可以了

男爵府

回覆 shelliemaymayma 的帖子

有呀!我坐完月,我老公同我去台灣和日本shopping和勁食

男爵府

引用:6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短tr

原帖由 shelliemaymayma 於 16-04-18 發表
6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短trip, bb 我媽媽湊, 但身邊d 朋友好似好唔贊成咁, 其實多唔多人 ...
我唔捨得,NB每日長大變化好大,呢個時間過左就無, 而且BB身體弱,如果有病即使小病亦會唔安樂。
半歲左右去幾日ok, 頭一個月就唔會考慮。而且唔係生完就無二人世界,我而家依然會同C6 or自己friend去旅行,只係唔會選擇最critical個頭幾個月。
生完就走,個人認為好唔負責任囉

珍珠宮

其實剛剛生完身體比較弱,去旅行一陣間病左以後身體會好弱,好難補得番

大宅

我都係第一胎,都係6月生,又係超鍾意去旅行……
到而家8個月我都仲好想去日本買下bb嘢!
由有左到而家我飛左4次,去咁密係因為我覺得阿b出左世之後我有排都無得再去旅行,我會唔捨得唔放心擺低佢比人湊……自己心掛掛玩都玩得唔盡慶啦,等佢大dd,一家人去,仲開心

伯爵府

畀面勳章

我自己生完小朋友,足左一年先去旅行。
一來,bb太細唔捨得。
二來頭半年我都想餵人奶,三來,初生bb與大人都要適應大家新既時間表。
四來,未修身前,都無咩心機影相去玩。

大宅

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 16-04-18 發表樓主

原帖由 wingwingc1234 於 16-04-18 發表
又派膠
網上身份當然要染釋下, 唔好踢爆我啦

珍珠宮

shelliemaymayma 發表於 16-4-18 22:38
我個人覺得, 如果有信得過既人湊bb 佢地又ok 既, 點解做媽媽唔可以用少少時間享受自己生活, 唔通之後果2 ...
根本生左bb 就會20年冇自由啦

侯爵府

我覺得生完之後,身體狀況要成年先回復正常。

我自己就唔會去旅行

男爵府

引用:因為我係好鐘意去旅行同埋又enjoy+同老公2

原帖由 shelliemaymayma 於 16-04-18 發表
因為我係好鐘意去旅行同埋又enjoy 同老公2人世界, 有兩個大人湊, 應該ok 卦....
btw, 有d 人唔放心/唔捨 ...
唔會以後都無,可能遲幾年啦!甘生得佢出,而且知道湊仔勁辛苦,唔想其他人代替我辛苦,亦唔放心交俾其他人湊幾日。因為媽媽位置係無人可代替
但人人經歷同價值觀唔同,如果你捨得放手同老公去二人世界,對你地兩公婆既關係絕對係一件好事。

大宅

我响臨返工果個星期都同老公去左幾日,整個懷孕期加坐月咁長,又辛苦又壓力大,復工拼搏前鬆一鬆絕不為過。調整好自己既心態同埋同老公修補下因多了個孩子而曾經產生過既磨擦,對整個家庭的利益都是百利而無一害。

我身邊也有不少朋友會趁產假跟老公外遊減下壓,當獎勵一下大家既辛勞。

當父母是漫漫長路,又豈會是三朝五日有否相伴的事呢?緊記往後都要定期放低兒女跟老公外出食餐飯拍下拖透個氣。兩公婆感情好,仔女自然就幸福,加油!

侯爵府

2018復活節勳章

引用:6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短tr

6月生, 我諗住坐完月就同老公兩人去個短trip, bb 我媽媽湊, 但身邊d 朋友好似好唔贊成咁, 其實多唔多人 ...
我大肚, 生完都冇去旅行, 以前我係一年去4次

到我個女14個月大, 我地先去日本玩架咋。

初生個時係超辛苦, 每兩個鐘要餵奶, 我係全人奶的, 當時我C6都特登請6個星期假陪我。

我地兩個都仲後生, 已經覺得辛苦, 可想言知, 老人家會點呢?

我都好嚮往二人世界, 到阿B大約兩個月大時, 我地將BB交比我媽咪或者99湊一個下午, 一齊去行街睇戲咋。

做咗人父母, 係要對小朋友負責, 想過以前個啲生活根本係無可能。 成日話生之前要諗清楚, 有小朋係係好困身架。

大宅

自己捨得同確定有信得過嘅人照顧到bb就冇問題

大宅

生完兩幾月開始去返旅行! 途中keep住泵奶,所以返到HK 可以繼續餵母乳!

大宅

我生完兩個月去左3日2夜,之後一直有去旅行,bb俾工人湊同老公睇住,如果同老公去就工人同阿姨睇,最緊要自己放心同開心,有得放鬆一下係好事呀~
實有好多好緊張既人話唔好,有啲冇人幫手湊既又會話唔好,有啲自己冇得去既又話唔好,噤你預左都係去既就唔使理啦~祝enjoy

男爵府

唔係咒你,但生bb可能好多變數,bb的身體發展都要好留意,我阿囡半歲我都同老公去左幾日台灣,但你要肯定bb健康無問題先得,唔係話有人肯湊就得

大宅

引用:我响臨返工果個星期都同老公去左幾日,整個

原帖由 siumuichu 於 16-04-18 發表
我响臨返工果個星期都同老公去左幾日,整個懷孕期加坐月咁長,又辛苦又壓力大,復工拼搏前鬆一鬆絕不為過。 ...
講得太好

男爵府

引用:其實生完母性大爆發可能你到時都唔捨得去

原帖由 mankiki041005 於 16-04-18 發表
其實生完母性大爆發可能你到時都唔捨得去
你真係覺得佢有母性?

pmemily    發表於 16-4-19 11:37

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

但餵人奶的話,bb無奶飲

伯爵府

我有朋友試過,一坐完月即飛去旅行一個星期,個b留比吾同住既後母湊!簡直要寫個服字比佢!

首頁
23456...15

尾頁

跳至