自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家係大學fresh grad的樂土(新入職的有50%係大學學歷), 大家會不會覺得佢地只係想HEA, 無大志?
出面私人工, 轉多幾次工, 人工升得比政府快。但本身要有能力, 但耐何最近有不少人囉住可以考專業資格學歷的學位都走去做ACO (考不到EO 果批) , 成績又好, 小弟覺得佢地有點"哂"料, 而且ACO 又未必個個部門都係HEA 位, OT 又無水補。而且做ACO 又不可以考EO/其他政府職位着數D.......諗落其實未必真係咁筍。但呢份工對於D ASSO/HD 畢業的人黎講就筍。

大家又點睇?

利申: 未考過。做緊私人工

侯爵府

畀面勳章

回覆:而家好多大學生考ACO ?

我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的經驗,慢慢再升上去或考另外職位。

珍珠宮

好媽媽勳章

我都有家人做ACO, 有degree (出黎做野後在不知名的大學進修得到), 三十幾歲才入職, 起薪有大約萬三, 十二年後有頂點二萬六,

我覺得幾好呀, 蝕頭賺尾! 如果你高不成低不就, 40歲開始好難搵野做, 當你40-60歲仲有二萬幾一個月, 好穩定的工作, 非常不錯.

wcpcelia    發表於 16-4-19 08:51

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大學畢業做到4未頭到頂兩皮幾,算唔上「不錯」wor

子爵府

如果坐aco位坐到頂薪一定係冇大志! 因為有十幾年工作經驗唔應該得咁少~ 我估跳返出黎或者係升上去既多既~

伯爵府

引用:我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的

原帖由 o_____o 於 16-04-19 發表
我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的經驗,慢慢再升上去或考另外職位。

...
我相信好多人都咁諗。但我識人係police做SCO,佢話呢個諗法大錯特錯,冇幫助之餘仲可能有反效果。

mother904    發表於 16-4-19 16:54

子爵府

引用:一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家

原帖由 HL7646 於 16-04-19 發表

一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家係大學fresh grad ...
ACO?
考唔上E O,連C O都唔考到,降去考ACO?

子爵府

引用:Quote:原帖由 o_____o 於 16-04-19 發表我

原帖由 zaba 於 16-04-19 發表
我相信好多人都咁諗。但我識人係police做SCO,佢話呢個諗法大錯特錯,冇幫助之餘仲可能有反效果。

...
SCO係另一回事嚟啵

禁止訪問

大宅

回覆:HL7646 的帖子

其實現在退休潮,大學生有機會升CO(頂薪好似三萬六)再考SCO(頂薪可以四萬六)如果有能力升完仲後生未退休可以轉EOIl/l位,到時候人工其實幾吸引又隱定,再加上有機會加薪條數再吸引D!政府額外供的MPF雖然退休不知升跌但條數其實反映為何大學生也入政府做ACO!
另外如果女性有家庭小朋友的入政府可以收入隱定不怕到中年收大信封有機會派的部門準時收工照顧學業及家庭!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dazzlelulu 發表於 16-4-19 08:24
ACO?
考唔上E O,連C O都唔考到,降去考ACO?
CO冇得考掛........

子爵府

咁如果係勤力,做得好,到左可以考升級既年資,如果考弓CO , 頂薪都三萬幾,已經非常好啦,再上到SCO 人工又再高。睇你進唔進取啦~

水晶宮

回覆:而家好多大學生考ACO

騎牛揾馬姐朋友做咗Aco後轉政府工,現4萬一個月,有宿舍有車位

公爵府

引用:+本帖最後由+HL7646+於+16-4-19+01:52+編輯

原帖由 HL7646 於 16-04-19 發表

一份中五生都做得的最簡單文員政府工, 而家係大學fresh grad ...
而家唔係精英制,唔係係大學生都叻,搵份安穩的工作對某些人來講,好過要佢面對風大雨大

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

回覆:dazzlelulu 的帖子

CO冇得考架

男爵府

政府工真是鐵飯碗
不理香港近呢十年出現過三四次經濟高低潮
不理政府幾財赤、特首點換人
下一層依然照做野、人工照跳point
不怕中年比人淘汰&失業
穩穩定定做到退休有乜吾好?

出面風大雨大
出面不論大公司or私人機構日日好似打仗咁
個個鬥叻鬥快、明爭暗鬥、擦鞋博上位、精神折磨...乜都有
真的是身心皆疲
心血少D都吾得!!!

伯爵府

引用:我覺得只係佢地入政府的踏腳石,拎政府工的

原帖由 o_____o 於 16-04-19 發表

...
要政府工經驗無咩用wow。
反而私人公司做完入政府就多。

伯爵府

dazzlelulu 發表於 16-4-19 08:26
SCO係另一回事嚟啵

ACO 唔會直升到 SCO, 但係係佢地職系最高 rank 嗰個
係佢地頂頭, 點會唔關事呀?

伯爵府

20020116 發表於 16-4-19 08:47
而家唔係精英制,唔係係大學生都叻,搵份安穩的工作對某些人來講,好過要佢面對風大雨大

...

都係既, 不過係出面衝下先都好, 見多啲世面, 冇需要一畢業就諗住入政府吖

公爵府

鐵飯碗已經是優勢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至