自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我下個月初開始要返工,想幫BB戒夜奶,BB(四十幾日大)半夜要食一次,最麻煩係佢夜晚十二點後先黎痾便便x2 即係話就算我唔洗餵奶都要起身同佢換片

大宅

認識瑞士牛牛第四回

屋企有冇人幫手? 初生b係多便便同v v的

伯爵府

回覆:半夜先黎開大⋯⋯點戒夜奶@@

比奶咀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

得40日人仔,你所講係好正常發生,胃細裝唔得多食物,你想佢食多D都未必食得到,咁食得少就自然要食得密,食得多次數,便便次數都會多,其實食得落又便便得順暢係好事,有BB成日便秘仲難湊。要戒唔係唔得,你忍心佢喊至好,我自己唔忍心,冇逼過仔女戒,由得佢地大大吓自己瞓到自然醒,我大仔係夜奶食到差不多一歲,細女食到歲半,我仲要係餵人奶,果陣真係行屍走肉咁,我都要返工,但頂硬上,唔覺唔覺就過咗啦。

jellyfishes    發表於 16-4-19 18:21

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

四十幾日其實好少

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會同佢介住...

佢肯飲, 我會辛苦D都比佢飲的

禁止訪問

回覆:babyma2012 的帖子

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

一個月多D就戒夜奶,對BB黎講太殘忍啦............

我個仔3個月大時自己戒,當時我仲驚會餓親佢......

男爵府

bb會自己唔食夜奶, 唔駛刻意戒
同埋就算佢唔食夜奶, 都會半夜扭計爆喊
總之bb出世以後冇覺好瞓

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:唔會同佢介住...佢肯飲,+我會辛苦D都比佢飲

原帖由 wcpcelia 於 16-04-19 發表
唔會同佢介住...

佢肯飲, 我會辛苦D都比佢飲的

珍珠宮

畀面勳章

正常,初生bb係錦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

可以介既,夜晚12點幾俾多少少(1/4左右),跟住下一餐,可以係7點早上咁囉。

不知所謂的乙陸!!!

公爵府

我女都係6星期左右介夜奶 (奶粉B), 好快介到

首先你要觀察下佢可以幾耐唔食奶, 盡量將最後一餐調較到最夜(如午夜12點), 佢半夜起身就唔好俾奶住, 當然佢可能會喊會摟, 你用其他方式安撫佢, 如抱下之類, 如果佢訓得返, 証明其實佢唔係真係咁餓, 咁你可以等佢下次醒先俾奶 (最好可以拖到5,6點)

我媽話我細個都係滿月後就開始訓得長, 咁佢就幫我介夜奶, 所以我覺得足月出世o既BB, 6星期係適合開始介夜奶o既, 愈早介其實對 tune 佢個生理時鐘愈好 (我自己覺得), 希望幫到你

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實佢係有需要先食啫,唔通肚餓唔俾人食咩,湊bb預咗冇覺好訓嫁啦,有乜可能咁自私嫁

子爵府

回覆樓主:

其實bb咁細半夜開大係正常,我囡囡都好鍾意半夜開大 去到差唔多三個月先多數朝早開大,湊初生係好辛苦,但幾辛苦都值得 樓主加油~~~

男爵府

開心吸收勳章

回覆:babyma2012 的帖子

我仔半歲先介夜奶,他要飲你冇得唔比,他都係12 點去多次便便,又係冇計的

男爵府

慢慢黎啦,慢慢調較下d時間就得架喇

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

男爵府

引用:我下個月初開始要返工,想幫BB戒夜奶,BB(

原帖由 babyma2012 於 16-04-19 發表
我下個月初開始要返工,想幫BB戒夜奶,BB(四十幾日大)半夜要食一次,最麻煩係佢夜晚十二點後先黎痾便便x2 ...
我個女果陣時一出月就自己唔洗飲夜奶啦。不過我覺得順其自然好d,要飲就俾佢飲,唔飲就由得佢唔飲。在職媽媽係辛苦架啦。加油啦。

做人,5好難为自己

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

4x日就急成日,樓主你好趕時間?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可以試下睡前俾多少少,再扭奶時就試下氹番佢瞓,氹極都扭先餵,我個B個多月就十一點瞓到六點。不過到了三個月就再食番夜奶,係堅肚餓要食,到六個月先停。所以戒夜奶可以試,但冇得逼!

首頁

尾頁

跳至