跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問屯門有無醫生睇兒童扁平足? 6歲, 我見他腳板無內弧的, 唔知睇邊科醫生, THX

複式洋房

回覆:新手蝦米 的帖子

幾歲先可睇到?

子爵府

其實自己可以初步睇得到。

腳版企係到時, 通常內側有少少空間位, 如果係平或太少空間就可能有扁平足。 要找專業人士跟進。

可以去明愛陳登康復治療。唔好去 Dr Kong。唔專業的。

http://www.ccdrc.hk/default/index.php

男爵府

bestwish 發表於 16-4-28 11:46

腳版企係到時, 通常內側有少少空間位, 如果係平或太少空間就可能有扁平足。 要 ...
請問要醫生轉介去睇嗎? THX

男爵府

bestwish 發表於 16-4-28 11:46

腳版企係到時, 通常內側有少少空間位, 如果係平或太少空間就可能有扁平足。 要 ...
THX, 我打左去問了, 檢查$300, 造鞋墊$1300

bestwish    發表於 16-4-28 14:42

男爵府

回覆:兒童扁平足問題

我女4歲都有足弓唔明顯+內八行路,今日去健康院,健康院醫生都係叫我地自己出去搵矯型鞋墊,佢地唔會轉介到其他部門

男爵府

RING1986 發表於 16-4-28 17:08
我女4歲都有足弓唔明顯+內八行路,今日去健康院,健康院醫生都係叫我地自己出去搵矯型鞋墊,佢地唔會轉介到 ...
明白, 咁我盡快幫小朋友預約寶血醫院先, 問過只有星期二, 四的黃昏及星期六全日開診, 初次檢查$300(半小時), 一般等一星期便有位, 星期六就可能要等一個月, DR KONG整都要千幾蚊, 初時以為政府診所可以轉介到醫院睇的, 起碼整鞋墊無咁貴啩

侯爵府

引用:Quote:RING1986+發表於+16-4-28+17:08+我女

原帖由 新手蝦米 於 16-04-29 發表
明白, 咁我盡快幫小朋友預約寶血醫院先, 問過只有星期二, 四的黃昏及星期六全日開診, 初次檢查$300(半小時) ...
真係睇嚴重性?我仔下肢差+偏平,轉介屯門醫院物治療+矯型,覆歲連造鞋墊$60,半年覆診一次,一個月做物理治療一次

男爵府

mama01 發表於 16-4-29 14:37
真係睇嚴重性?我仔下肢差+偏平,轉介屯門醫院物治療+矯型,覆歲連造鞋墊$60,半年覆診一次,一個月做物理 ...
請問怎樣轉介去屯門醫院睇? THX, 鞋墊好貴, 政府醫院有得睇可以平好多

侯爵府

引用:Quote:mama01+發表於+16-4-29+14:37+真係睇

原帖由 新手蝦米 於 16-04-29 發表
請問怎樣轉介去屯門醫院睇? THX, 鞋墊好貴, 政府醫院有得睇可以平好多 ...
睇私家醫生,寫紙排醫院兒科,開頭約期時約到2年後,登記既話約係咁約,等醫生睇左轉介信就會再比新既期,跟住好快就打比我,一個月左右睇兒千,再轉介物理治療+矯型科

男爵府

引用:Quote:原帖由 新手蝦米 於 16-04-29 發表請

原帖由 mama01 於 16-04-29 發表
睇私家醫生,寫紙排醫院兒科,開頭約期時約到2年後,登記既話約係咁約,等醫生睇左轉介信就會再比新既期, ...
好的,謝謝,我預約左寶血醫院,五月尾先有得睇(星期六),明天去叫家庭醫生寫紙排政府,唔知排幾耐,但政府始終平好多,上網睇過小朋友半年要換一次鞋墊,寶血做鞋墊後,每半年覆診一次,不用比錢,只係換鞋墊才比

男爵府

新手蝦米 發表於 16-5-3 13:31
好的,謝謝,我預約左寶血醫院,五月尾先有得睇(星期六),明天去叫家庭醫生寫紙排政府,唔知排幾耐,但政 ...

我女都有,經健康院轉介,因為佢行路成日 kick到腳,又話痛,去屯門醫院再轉介去矯形科,keep住半年覆診一次,醫生話要6,7年時間治療

大宅

叻叻勳章

引用:Quote:原帖由+mama01+於+16-04-29+發表睇私

原帖由 新手蝦米 於 16-05-03 發表
好的,謝謝,我預約左寶血醫院,五月尾先有得睇(星期六),明天去叫家庭醫生寫紙排政府,唔知排幾耐,但政 ...
請問你排左咩科?
我排左骨科,12月有得睇!
Thx

侯爵府

咁其實幾多歲開始可以驗下有無扁平足或其他腳部問題?

男爵府

max00mini 發表於 16-5-5 16:00
請問你排左咩科?
Thx
我都係排骨科, 家庭醫生話先睇骨科再轉介做鞋墊的, 未去屯門醫院排期, 但如果要12月先睇, 我會睇左寶血醫院先, 家庭醫生初步都覺得有少少平足

男爵府

PWIP 發表於 16-5-5 16:37
咁其實幾多歲開始可以驗下有無扁平足或其他腳部問題?
好似5-6歲, 因為年紀太細小朋友的足弓未出現, 難判斷, 你睇開家庭醫生順便問下, 及早發現, 可改善的

男爵府

catping 發表於 16-5-5 08:48
我女都有,經健康院轉介,因為佢行路成日 kick到腳,又話痛,去屯門醫院再轉介去矯形科,keep住半年覆診一 ...
係好長時間治療, 所以都係去政府睇好些, 小朋友腳大得好快, 做一次鞋墊要千幾蚊, 長遠真係巧貴

男爵府

引用:Quote:原帖由 新手蝦米 於 16-04-29 發表請

原帖由 mama01 於 16-04-29 發表
睇私家醫生,寫紙排醫院兒科,開頭約期時約到2年後,登記既話約係咁約,等醫生睇左轉介信就會再比新既期, ...
剛排左期,要到出年11月才睇,屯門醫院骨科,請問你係那間醫院睇,兒科嗎?

謝謝

男爵府

引用:Quote:原帖由 新手蝦米 於 16-05-03 發表好

原帖由 max00mini 於 16-05-05 發表
請問你排左咩科?
Thx
屯門醫院骨科,明年11月先有得睇

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mama01+於+16-04-29+發表睇私

原帖由 新手蝦米 於 16-05-09 發表
剛排左期,要到出年11月才睇,屯門醫院骨科,請問你係那間醫院睇,兒科嗎?

謝謝
屯門醫院兒科

首頁

尾頁

跳至