夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我當年簡左令我安心果位,所以我到依家生活

原帖由 jzzz1102 於 16-04-21 發表
我當年簡左令我安心果位,所以我到依家生活都好開心
其實每個人要嘅嘢唔同,你嘅另一半一定同化了你,令你享受到平淡是福是難能可貴

珍珠宮

一三五開心,二四六安心

大宅

引用:Quote:原帖由 VSB 於 16-04-21 發表自制快

原帖由 mini1204 於 16-04-21 發表
佢而家係講緊無話題無溝通
點單向地輸出情感/快樂?
無睇落去

大宅

回覆:一個令妳開心、一個令妳安心

世上又不只這兩個男人⋯
兩個都唔啱可以不選。

比著我情願揀個令我開心嘅, 再相方找方法令你安心吧。
例如佢出街令你起疑心,咁可以跟佢一齊出去呀。如果佢都愛你就會做野令你安心⋯

大宅

引用:以前我會揀安心而家我會揀開心,因為我而家

原帖由 littlemuffin 於 16-04-22 發表
以前我會揀安心
而家我會揀開心,因為我而家一D都唔開心亦唔安心
我就是選過安心但是不開心也曾經離開過因為真的不是我要的方式。他不會講工作上的野、如果發生左問題從來不會提等我知道後已激死。
問他有錢買樓嗎?他說有,等我看好了才說沒有。點解唔一早講無呢?有就有無就無啦。無我會去想辦法。有我就沒想太多、是不同做法的。
明明翻到屋內聞到煙味,問他是不是食煙,他講沒有。咪當我傻的嗎?太多太多溝通不到的問題。
分開了2 年、他會已經有點改變嗎?
安心就是放工一定回家。看電視之後睡覺。樓下是海景都不陪我走走。從來沒有意欲去做什麼東西或旅行。我安排他就可能會去。出去旅行、無特別想話去邊、無特別話想吃什麼。那就沒話題了。
但是他的好處是捨得買東西給我 (無論有無錢)、一定不會要我出錢給家裡開支。如果我無工作、我不會擔心。

開心-什麼都很夾、什麼都講。工作上有問題問他、他會給意見和分析給我知。去旅行他會安排行程。有passion,想吃什麼想做什麼都會分享。有問題會講出來。無錢就無錢。活在當下、所以盡量enjoy life. 在家會講笑有無動。但是會想我也分擔一些家庭支出。大家拿點錢出來平時開支用的 (吃飯、水電煤、日用品)

大宅

引用:世上又不只這兩個男人⋯兩個都唔啱可以不選

原帖由 Baubaokit 於 16-04-22 發表
世上又不只這兩個男人⋯
兩個都唔啱可以不選。
其實他很少去跟別人出去玩。打波我有時都會去。但是如果他出去我就會想多左。
我沒時間去找別人了。我已過40。 因為這兩位都已經了解對方而且第三個可能也有別的問題。所以不會再去找了。

大宅

引用:Quote:原帖由+littlemuffin+於+16-04-22+發

原帖由 rosesarered 於 16-04-22 發表
我就是選過安心但是不開心也曾經離開過因為真的不是我要的方式。他不會講工作上的野、如果發生左問題從來不 ...
是有*互動*

大宅

引用:你們會選擇哪一位呢?

原帖由 rosesarered 於 16-04-21 發表
你們會選擇哪一位呢?
安心

大宅

安心. 心要先安才會開心吧.

瑪瑙宮

rosesarered 發表於 16-4-22 07:43
安心就是放工一定回家。看電視之後睡覺。樓下是海景都不陪我走走。從來沒有意欲去做什麼東西或旅行。 ...

咁似我 ex, 我唔會揀再對住碌杉過日子.

子爵府

引用:Quote:原帖由+littlemuffin+於+16-04-22+發

原帖由 rosesarered 於 16-04-22 發表
我就是選過安心但是不開心也曾經離開過因為真的不是我要的方式。他不會講工作上的野、如果發生左問題從來不 ...
睇你咁講,好明顯你揀左喇喎

I can be mean as fxck. Sweet as candy, Cold as water. Evil as hell. Or loyal like a soldier. It all depends on you.

複式洋房

回覆 rosesarered 的帖子

一定要二選一, 我要開心.
除非安心大把錢俾到我可以自己搵到開心.
呢個安心又未係真係有錢, 不如開心得幾耐就幾耐.
但如果要生小朋友又另計.

大宅

引用:回覆+rosesarered+的帖子一定要二選一,+我

原帖由 YKYKSO 於 16-04-22 發表

一定要二選一, 我要開心.
不會要小朋友。老了。只想開心享受人生

珍珠宮

安心.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

好媽媽勳章

安心

伯爵府

其實,安心和開心都好重要,如果呢兩樣咁基本嘅嘢都比唔到你,咁其實兩個可能都唔應該揀。

你所講的安心嗰位,睇落似你根本對佢無咩感覺,所以唔太緊張佢啫。

其實,呢個世界上真係有可能有一個同你一齊又開心又令你安心的人存在嫁喎!

複式洋房

安心

大宅

40 歲仲好 young。
如果一定要我二選一,我會揀開心。
開心令你不安心,不是他做了一些事令你不安心,而係你自己思想制造太多幻想令自己懷疑對方。我認為你要思想修行,be presence。快樂不是對方賜予的,你要本身從心快樂,再將快樂分給身邊人。

大宅

回覆:mini1204 的帖子

男爵府

安心啦,開心不會 non-stop 的

首頁

尾頁

跳至