自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去做body check,個姑娘話我D血管好幼,兩隻手試過都抽唔到,换埋姑娘同醫生都唔得,最後要抽手掌脈搏位,好痛呀,有冇人係咁?點可以令D血管粗D,係咪我冇做運動呢?係咪我少吃肉?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:抽血抽唔到!

我都係咁,每次抽血都講明我好難抽呀,次次都要搵好耐,不過有經驗歌d都可以搵第一次就得,我試過針第3次先搵到血管,真係抽到喊呀

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

抽手背多,e+好少人會抽把脈個位,我自己師傅教就會就嗰度,但我自己幫人抽,都prefer手背

唉~ 我都好難抽架!大肚抽耐糖測試,3針!好鬼驚,唔知要抽幾多針先掂.. 我彩我都識人做呢行,所以我知邊度d人叻d

水晶宮

畀面勳章

用BB仔用的蝴蝶針,每次都抽到

侯爵府

想好抽d,一定要放鬆,抽之前正常飲水,唔好唔飲!

平時多做手部負重運動,應該會好d
但~ 唔係一定得!

一定唔關食唔食肉事!

珍珠宮

Me too. 用最幼BB針,但我緊張見住d血縮返入身體,跟著改日子再抽

侯爵府

701003 發表於 16-4-21 16:58
用BB仔用的蝴蝶針,每次都抽到
其實唔係幾關事,都係23針頭... 我抽bb(12個月大) 都係用針筒抽,最憎用飛機仔! (個人喜好~)

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

試過,但係叻嘅醫生一下就抽到😑

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:抽手背多,e+好少人會抽把脈個位,我自己師

原帖由 小曳人 於 16-04-21 發表
抽手背多,e+好少人會抽把脈個位,我自己師傅教就會就嗰度,但我自己幫人抽,都prefer手背

唉~ 我都好難抽 ...
邊度D人叻呀

象牙宮

我都係咁 ,去診所醫院都話好難搵,
但去私家d 抽血員及紅十字會 d 姑娘好勁一次就抽好.

紅十字會職員話邊隻手成日去就用果邊抽會好好多喎!

珍珠宮

個人經驗抽得多血管會易搵啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

下次抽之前試下飲d暖水

我又係難抽之一
冇人敢篤支針落去
最勁果次個姑娘篤五針都吾中
又死吾份氣起身
最後我問佢篤夠未
好換人
坐低果個話好大壓力
再抽吾到要篤大脾
我叫佢吾好諗,我係吾會比佢抽
最後整多兩針
七針先抽到

至今無人能破紀録

侯爵府

seaman1982 發表於 16-4-21 17:00
邊度D人叻呀
私家化驗所,pathlab 一定good!其他嘅,以前ctscan幾好,但俾hk health check買咗,試過去,超唔掂!一行埋去就抽我手背!
如果卓健,沙田唔掂,尖沙咀 lab個後生女very good! 以前中環同金鐘都good,但唔知退哂休未

我自己師博响唯一
我~ 收咗山!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我係 次次都抽唔到 兩隻手臂魚晒

為左自己好過

一抽血就自動提供手背 用飛機仔抽

手背都抽唔到就幫佢唔到

象牙宮

Carmen1603 發表於 16-4-21 16:20
去做body check,個姑娘話我D血管好幼,兩隻手試過都抽唔到,换埋姑娘同醫生都唔得,最後要抽手掌脈搏位,好 ...

我多數抽在手背上。側手边。
血管好幼, 沒法子。遺傳, 我有運動架。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我以前都係咁,麻醉師都抽唔到,要多練習,手用力握,慢慢血管粗左,每次抽血前練下先有用
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

我都係咁, 上次抽血抽三筒, 次次抽到一半就停左, 姑娘仲自我安慰話.....都應該夠染, 唔駛抽滿哂

用戶要求終止服務

畀面勳章

freshrose 發表於 16-4-21 19:09
我都係咁, 上次抽血抽三筒, 次次抽到一半就停左, 姑娘仲自我安慰話.....都應該夠染, 唔駛抽滿哂 ...
唔係正常係咁架咩?
次次抽都係半滿架ja wor

用戶要求終止服務

畀面勳章

winifredwin 發表於 16-4-21 17:04
個人經驗抽得多血管會易搵啲
我同意

侯爵府

引用:Quote:freshrose 發表於 16-4-21 19:09 我

原帖由 龜精靈 於 16-04-21 發表
唔係正常係咁架咩?
次次抽都係半滿架ja wor
唔係咁,正常係抽到成筒,而且好快,我係抽抽下停左

首頁

尾頁

跳至