家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:如題?

原帖由 hee20060114 於 16-04-21 發表
如題?
一毫子私房錢都無

但家庭儲蓄(同老公一齊既錢)就有小小!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:hee20060114 的帖子

但我吾明,點解30-40歳既女人要有私房錢?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:安全感瓜!

原帖由 hee20060114 於 16-04-21 發表
安全感瓜!
有個好老公,咪有安全感囉!
吾理有乜事,就算天跌落黎,都有老公頂住!
呢 D對我黎講先係安全感!

JD930    發表於 19-9-5 15:52
mrhuish    發表於 16-6-3 04:51
家家公主    發表於 16-4-28 13:54

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表但我

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
女人自已的安全傘~
好似降落傘安全 D!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表有個

我係女人,就算老公超級好,也要有自已的儲傋~

例如老公,失業,生意失敗,欠債,大病,出軌.....有畢錢在 ...
有家庭储備咪可應付以上情況,
吾一定要有私房錢架!

我反而因為結緍時,父母給了我一筆私房錢(當嫁桩),之後我左放右放,都覺得好無安全感,怕我有乜意外死左無人知呢畢錢,咪益左銀行?
最後,我將呢畢錢放埋入家庭储備個 a/ c到(老公同我都有咭同密碼可提取/用),我先安心!

p.s,
吾知我係吾係理解錯,
私房錢=私己,自己收埋老公吾知既錢。
家庭儲備=兩公婆都知並可用既錢。

mrhuish    發表於 16-6-3 04:55

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-4-21 19:04 有個好

原帖由 Aoki 於 16-04-21 發表
靠人人倒,靠山山倒,靠自己最安全!

冇人可以保證可以「照顧」足妳一世至往生的!
但,有這樣的想法,婚姻/人生好似很可悲!
我比較樂觀,覺得婚姻是一生一世的事,才去選擇結婚。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表有家

私房錢/家庭儲傋是两畢錢~

妳知有什麼分別呢?
我反而覺得,女人對私房錢既態度,多少反映了對丈夫、家庭、婚姻、與及自己的信心。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我反

NO~

絕不同意,有時情况是控制不了~
you are right!
我吾同意!
我覺得親生仔比近身錢更重要!
同仔女關係好,就算窮生活都開心!
相反,親人個個都吾同自己一條心( 眾叛親離),有錢都生活都吾會開心!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:老父從小就教 :1. 有錢唔好比晒老婆,比左

老父從小就教 :

1. 有錢唔好比晒老婆,比左就變左係佢,到你急用(如借錢比兄弟/做生意),就好難拿返~ (哈! ...
我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :

1. 兩公婆,結得婚,就吾好再分你既錢定我既錢。兩人要一條心去經營自己既家。

2. 仔女係自己身上跌出黎既內,就好似自己既手腳一樣重要。錢,没有了可再去賺,但同家人仔女感情破了就無得重來!

3. 女人自已有本事比有錢在手更重要!

bbbarry    發表於 19-6-12 02:37
mrhuish    發表於 16-6-3 05:02

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我同

原帖由 vet 於 16-04-22 發表
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?如果前者,即係賺錢能力,同有錢喺手有何分 ...
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?
⇒指有自己的専業,即係賺錢能力!
同有錢喺手有何分別?
⇒有分别,有自己的専業,但可以是 ftm 没有私房錢喺手!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-22 發表第3點

你話3. 女人自已有本事比有錢在手更重要

黎黎去去咪又係講緊錢,有幾千萬喺手唔好過你所謂的專業?! 專業 ...
只可講:人各有志
有人覺得錢比一切重要,比感情重要、比家庭重要、比生命重要!(人為財死)
有人覺得錢夠用就好了!生活開心最重要。
有人覺得錢財身外物,無左咪再去賺囉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我個朋友離左婚,後生時大安指意靠老公,而

我個朋友離左婚,後生時大安指意靠老公,而家仔女入哂大學先離婚,冇乜積蓄,交租都萬五,老公又拖贍養費, ...
大家經歷吾同,就有吾同既價值觀。
我就見過係,兩公婆係大陸,以前好窮食吾饱時大家感情反而好好。
但现在個男人發左達,本來個男人一心諗住可以同老婆苦盡甘來,點知個老婆就下下博命收埋D 私己錢,有幾多立幾多,話男人有錢一定會身痕,要為自己將来定舖路之類。同一行為,持繼好幾年後,個老公頂言順(覺得老婆變哂),最後都係離婚收埸!
錢,可以為家庭带来開心,
但也可以是破壞家庭 ,令一個人變質既元兇!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我同

原帖由 大力大力 於 16-04-22 發表
我甘講或我老父甘教,歸根到底我做人是两手準傋,尤其有些事情突發而自已控制不了~

先講親生子/近身錢,我 ...
我又覺得,當兩公婆做到一條心時,就 好多野都吾使太擔心

假如我外家欠下大畢債,我都會吾開心,但我吾會在家日哭夜哭,我想我第一時間會同老公夾埋'且貓尾',一定會以自己家庭仔女利益作出發點行先,至於外家,盡小小力就算數啦!

所以我覺得最重要係兩公婆要一條心!

可能你會覺得我好自私!

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 大力大力 於 16-04-22 發表
補充一下,妳3點我是都完全同意~

但做人要處於不敗之地,我認為需要有两手準備,如家裡很少失火,但總有條 ...
對於我黎講,屋企條後樓梯逃生門係家庭储備(而吾係私房錢),因為就算兩公婆其中一個突然出事,另一個都可去作安排應變!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實女人需唔需要有私己錢,各有各既價值觀,

原帖由 雲妮彭 於 16-04-22 發表
其實女人需唔需要有私己錢,各有各既價值觀,唔需要爭辯,亦唔需要統一標準,只要自己覺得開心,安心就得啦!

不 ...
你地果D 叫做各自有自己既儲蓄(我同老公都各自有自己既a/ c,自己隨便用自己既储蓄,但我地都知對方有呢個a/c),但現在係講緊私房錢,即係要左收右收,吾比得老公知道既一畢錢!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我反

原帖由 cherchermsc 於 16-04-22 發表
我反而係儲定d私己,想買就買,唔駛下下用老公錢,必要時拎黎應急,照顧娘家嗰邊都係必需,並唔係對婚姻無 ...
我同你一樣,想買就買,唔駛下下用老公錢(我用自己既儲蓄), 我一様是一個經濟獨立既 ftm,但我没有私房錢。我連我户口 密碼都講埋比老公知,因我怕如 果我有事,老公都可攞到我 D 錢出黎!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-22 發表我同

原帖由 good_yuyu 於 16-04-22 發表
Same,我和老公的密碼大家都知
give me five
我地係無'私房錢'一族!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 oliloo 於 16-04-23 發表兩夫

原帖由 大力大力 於 16-04-23 發表
如果對方知道,但不能取用,嚴格來講也是私房錢即私已錢~
應不算私房錢!
私房錢=不能讓對方知道的錢。
例子
何生未分身家前,假設佢有1仟億身家。
佢個個老婆都知何生有呢畢錢,但個個老婆都攞用吾到呢畢錢到自己手。
但呢畢錢,吾可以叫何生既私房錢, right?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-23 發表應不

原帖由 大力大力 於 16-04-23 發表
我指這畢資產,是在女方自已名下控制,C6無權力動用喎~

你是反轉了~
我明白你意思。不過現在已男女平等了!

私房錢,我覺得是不分男女的。
我始終覺得,不可讓對方知道的錢,就是私房錢!
女人可有私房錢(收埋不讓老公知的錢)
男人同樣可有私房錢(收埋不讓老婆知的錢)

而你以上指的這畢資產,(是在女方自已名下控制,C6無權力動用但知道存在的錢),我認為應叫女方既資産 、財產或儲蓄,而吾係叫私房錢!

不過你可以吾同意!因每個人既對私房錢既定義都不同。

正如香港好多女富豪,佢地名下既錢我地都會話'X 太既資產×億',而吾會話''X 太既私房錢×億'

侯爵府

好媽媽勳章

HY2007 發表於 16-7-18 21:41
誰敢保證老公一世對自己好,不變心?
自己10月懷胎親生子女都信唔過,何況老公係人地阿媽生?

老公係自己簡既,嫁佢果刻,就係因為100%信任佢(否則吾嫁)!如果連自己既眼光、感覺都吾相信,呢個世界就無野值得相信了(包括私房錢)!
當然,有D為錢而嫁、為改善物質生活而嫁、為名而嫁、、、除外!

首頁

尾頁

跳至