心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我加埋兩個女又未結婚一個月真係用得的錢坦白講都係得二千蚊多少少,買多件衫都要計過度過.......我都想出去搵野做但係政府同你講你有兩個小朋友,得一個可以讀全日,另一個只可返半曰.....唔係唔想做,除非比我係屋企做啦=.=""或且大家可以話係大陸人專登黎呢度拎公援,但我相信無香港人覺得自己拎公援係一件好光彩的事.......

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 toffeetong 於 08-11-7 12:05 發表

樓主只係唔想比大6人攞晒, 所以鬱就做香港區的代表. 平衡番d香港人的心態.

珍珠宮

熱血金章

原文章由 mable68 於 08-10-25 14:13 發表
講得啱, d大6人, 落到黎香港, 又攞公屋, 又攞公援, 樣樣都攞, 一家大細都係政府養, 我地d香港公民, 個個都勞勞碌碌去自力更生, 由其是嗰d收入唔中唔低嘅人士.

:censur ...

樓主只係唔想比大6人攞晒, 所以鬱就做香港區的代表. 平衡番d香港人的心態.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Interesting !!!!

If you don't pay for your own living, who else should be?? If you can have every daily necessities you need for free, what can you complain for??

知足啦!!!

原文章由 Cheris000 於 08-10-10 14:57 發表
點解個個人都歧視拎公援的人???

你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我加埋兩個女又未結婚一個月真係用得的錢坦白講都係得二千蚊多少少,買多件衫都要計過度過.......我都想出去搵野做但係政府同你講你有兩個小朋友,得一個可以讀全日,另一個只可返半日(not 曰!!!).....唔係唔想做,除非比我係屋企做啦=.=""或且大家可以話係大陸人專登黎呢度拎公援,但我相信無香港人覺得自己拎公援係一件好光彩的事.......

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

返鄉下耕田囉, 佢地成日嫌香港d屋細過佢地鄉下個廁所, 咁佢地咪返歸住大屋囉, 我舉腳讚成.

原文章由 ivory0915 於 08-11-6 12:43 發表
其實你地拎緊綜援的人,有無想過若然有朝一日,政府取消失業綜援,你地會點?

大宅

睇晒咁多位嘅留言,都不禁有啲慚愧,因為我都冇工作幾年,原因係我身體唔好,而家係我C6養我.....,而家知道大家嘅生活係好難捱之後,我覺得自己都應該投入返社會,出番一分力....,雖然我嘅能力係有限,但起碼我都可以靠自己唔駛靠人.....,唔駛做飳米大蟲,唔駛同社會脫節,唔駛俾自己嘅仔女睇唔起[我未生育過,雖然我係可以生,但仲未有能力應付一個小朋友,因為供養一個小朋友係要好多駛費!],不過我真係唔想俾自己小朋友睇到自己咁樣,令佢哋誤會,只要有籍口,就可以白食白住,個個月仲有錢拎....,

雖然我日日都做家務,好多時都會煮兩餐,為咗慳錢儘量唔會出街食,夜晚嗰餐煮多啲,第二日又可以做午餐.....,幾個月先至食一次pizza hut,最近就轉食pizza box,因為平好多.....,出街好少會買嘢飲,因為可以嘅話都會自備飲品.....,ndsl 唔會買,因為都只係奢侈品,唔係必需品.....,電話已經用咗三年,因為又唔係返工,要咁多功能冇用,就算要返工都未必用得着.....,去超級巿場買乜嘢都要格好多次價,等到真係最平先至一次過買多啲返嚟,可以嘅話都去藥房買,因為平好多......

可以行嘅話都唔會撘車,因為慳慳埋埋都可以唔少........,儘量唔好出咁多街,因為一出親街唔多唔少都要駛錢.....,但係上網我真係慳唔到,因為上網除咗上bk之外,其實我仲會搜尋好多嘢嚟自學,以便自己出返嚟社會工作嘅時候可以有用,唔駛去見工乜都唔識,俾人問到口啞啞,又唔駛咁驚人哋岐視自己冇學歷又冇工作經驗就唔請,因為覺得羞愧直情連工都唔見,但係面不紅,氣不喘咁行咗去社署見社工,唔係填履歷表,而係要填一份可能要運用萬千腦汁作料出嚟嘅申領失業綜援申請表.....

各位真正自力更生嘅人仕,我非常之敬重你哋,而我以後亦會不時睇返哩個topic,等我可以多多反省~~

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-11-7 05:52 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

AGREE, 好似e家咁政府仲衰到話老人金要審查喎,妖,坦白講e家既老人家好多後生時都交過稅,e家老左政府俾d佢地過活唔係好太過者,又唔俾好似d綜援咁,沒一萬都有幾千,得個幾百,攪到d老人家好似乞丐咁,人地老人家有能力都唔希罕你個1千幾百啦..真係沒又沒能力搵錢既,當做好心積得都好呀,第日自己都會有老既一日架
你個班咁既白食我地ed納稅人既.你地有手有腳既,有野又唔做,靠人施捨,我地ed一日咁多個hr做到死都係得2k到零用咋...
你地ed一早起身去飲早茶,仔女返哂學去high tea打牌,晚頭又去茶餐廳食小菜咁爽,我地ed有手有腳既有能力既人,放工照顧屋企咩都自己做架....你地都唔知對唔對得俾錢養你地e班咁既人既稅納人囉..仲要大支野話人地睇你唔起...如果你地ed係真係家庭問題.,迫住要拿,我地俾得心甘命抵,你地好多都唔係囉,見人一家幾口有成萬個個月自己去你戶口等你洗,日日up up腳..我地做到pk去養埋你地,俾你地會唔會條氣順先...
quote]原文章由 陳美嬌 於 08-11-7 00:36 發表
香港有今日
係因為以家老一輩的人年輕時勤力肯挨肯做野
呢班老人家好彩的以家係到安享晚年
我地年輕人交稅去養(幫)佢地的話我覺得好值得,唔好彩個d今日都要靠自己執罐去賣都唔肯羅綜援!(我估大家都覺得老人家係有需 ... [/quote]
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

香港有今日
係因為以家老一輩的人年輕時勤力肯挨肯做野
呢班老人家好彩的以家係到安享晚年
我地年輕人交稅去養(幫)佢地的話我覺得好值得,唔好彩個d今日都要靠自己執罐去賣都唔肯羅綜援!(我估大家都覺得老人家係有需要的話應該去羅)

香港無明天
就係因為有班年輕人唔肯做野羅晒d社會資源仲大刺刺地去行街飲茶大叫唔夠洗! 真係癲癲地,教到d小朋友連價值觀都扭曲,懶人父母又點教小朋友努力做野回餽社會?

樓上有位朋友叫樓主用下腦,哈,唔好對人太harsh喇,你如何能叫一個無腦的人用腦?

子爵府

我都5駛做有2k用嫁~
不過我唔係攞綜緩所以有,
我係老公俾,
呢2k係我同個仔一個月ga駛費黎嫁~
我成日都買衫嫁,
不過係買俾個仔囉~
我刀仲想可以多d囉~
但我個仔仲好細 出唔到去做嘢
如果多1k-2k咁就最好喇~ (老公~)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 ivory0915 於 08-11-6 12:43 發表
其實你地拎緊綜援的人,有無想過若然有朝一日,政府取消失業綜援,你地會點?

我估到時咪..........mouth:mouth:" />
集體遊行抗議..........
政府唔再養佢地........
一定會有幾個行出來.....要生要死,
叫白車送佢地入醫law,

情況有d像幾年前港人大陸子女申請留港居民大聯盟

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-11-6 23:23 編輯 ]

公爵府

hashtag影視迷勳章

樓主

你唔洗做都有2仟蚊洗仲想點呀?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mingmanchan 於 08-10-17 13:03 發表
各位請注意:
祖國經已有一大班已係或就來係老人家,
D女嫁咗落香港,就來或巳有單程証,
正準備叫個女申請埋佢地來港,
攞2份生果金(因有兩老)甚至攞埋綜援,
大半年都可返祖國嘆世界了!
**消息來源:經已有一羣大陸人向本人提出 ...

好可怕

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上街遊行,話HK政府無人道囉,:;pppp: ,比左人地落呢又反口唔養人

珍珠宮

侯爵府

原文章由 jamieconnie 於 08-11-3 10:16 發表
其實美其名話有工做搵唔夠一萬,但日常必要開支,女女學費(攞唔到津貼,好在而家有學卷),又要請姐姐揍女,因為無人可以幫手揍,跟本自己係無零用,儲錢更加無,咁又點呀,唔通又要同boss講你出咁小糧比我點夠使咩
...

如果可以咁樣同boss講.....我一早就講左啦...

侯爵府

原文章由 carbon 於 08-11-5 21:28 發表
我諗我唔係岐視公援戶,除非係d後生年輕力壯,得閒就去飲下午茶,仲可以打下麻雀,但係如果你係真正有呢個需要既而問心無愧既!唔需要介懷其他人是否岐視你,咪等d女大少少出番黎做野唔洗再靠人生命才有意義! ...

我都希望....d人...會識得咁諗....

伯爵府

我諗我唔係岐視公援戶,除非係d後生年輕力壯,得閒就去飲下午茶,仲可以打下麻雀,但係如果你係真正有呢個需要既而問心無愧既!唔需要介懷其他人是否岐視你,咪等d女大少少出番黎做野唔洗再靠人生命才有意義!

珍珠宮

原文章由 jamieconnie 於 08-11-3 10:16 發表
其實美其名話有工做搵唔夠一萬,但日常必要開支,女女學費(攞唔到津貼,好在而家有學卷),又要請姐姐揍女,因為無人可以幫手揍,跟本自己係無零用,儲錢更加無,咁又點呀,唔通又要同boss講你出咁小糧比我點夠使咩
...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 winnie312 於 08-10-31 17:27 發表
唔好意思,我祇系想講出個人心聲,如有得罪之處,敬請見諒!
我同C6都唔系收入好多O個D家庭。我地2個都要交少少稅咁,政府咩都幫唔到我地呢D家庭,申請公屋,NO WAY,話你過了入息啊,買樓都系今年先買了仲要系屯門啊,仲要供2 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至