心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我同C6之前2個人做野,收入唔算高,但政府咩都無我D份,申請公屋唔夠資格,年年仲要交稅,生左囡囡後所有支出大增,請工人用左大部份人工,逼住唔做,跟住先夠資格申請居屋,供樓、囡囡使費等已經超出我C6份人工,我每個月都無錢使,要使使自己之前儲返果D,我都想每個月咩都唔使諗就有2000使,唔係,係1000我都心滿意足。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我諗樓主每個月應該都攞到1萬蚊?得2-3K使?未俾公屋前租私家樓政府俾,如果公屋租金全免。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 winnie312 於 08-10-31 17:27 發表
唔好意思,我祇系想講出個人心聲,如有得罪之處,敬請見諒!
我同C6都唔系收入好多O個D家庭。我地2個都要交少少稅咁,政府咩都幫唔到我地呢D家庭,申請公屋,NO WAY,話你過了入息啊,買樓都系今年先買了仲要系屯門啊,仲要供2 ...

add oil......

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 winnie312 於 08-10-31 17:27 發表
我同C6都唔系收入好多O個D家庭。我地2個都要交少少稅咁,政府咩都幫唔到我地呢D家庭,申請公屋,NO WAY,話你過了入息啊,買樓都系今年先買了仲要系屯門啊,仲要供2 ...

侯爵府

原文章由 ivory0915 於 08-10-31 09:50 發表

呢 d 先真,已經攞綜援,點解仲要咁多要求呢,納稅人真係無責任養你地㗎...............

ivory,
lee..d....米....叫...上得床黎牽被冚...law...得一就想二...

侯爵府

winnie312,
我好敬佩你地.... ...雖然你地無富裕ge物質生活...但你地心中富有....

男爵府

我同C6都唔系收入好多O個D家庭。我地2個都要交少少稅咁,政府咩都幫唔到我地呢D家庭,申請公屋,NO WAY,話你過了入息啊,買樓都系今年先買了仲要系屯門啊,仲要供20年啊,我地做了10幾年,亦慳了10幾年先夠首期買到呢間樓!(先唔洗租屋住),生BB,我地都好想一早生啊,但唔咁呢! (唉)係3個月前先開始PLAN想要一個BB咋,(我已經35歲啦,高齡既啦) 我地2公婆日日都系帶飯返工叮架咋!亦無咩娛樂,咩卡拉OK,我好多年都無去過啦,去旅行都唔咁去啊!買衫真系好間唔中買一件2件咁啦!最多都系放假同呀媽呀爸飲下茶,食下飯咁咋!好想睇O個D戲都最好留反星期2平D先睇一套半套咋!返工要受BOSS 同客人的氣,我都想有2XXX零用錢啊!唔洗做唔洗受人氣啊!
好呻完,希望你會睇到我仲慘過你,唔好怨天由人。做個開心D既人啦!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 QUINCY121HK 於 08-10-29 19:24 發表
tingkiss,

咁.....然則...1大2細...單親家庭....要幾多$綜援...先叫做夠洗呢???講真....如果真係有經濟需要...伸請綜援....無問題架wor..不過就唔好咁多埋怨law..始終都唔係靠自己勞力得番黎....

再者.. ...

呢 d 先真,已經攞綜援,點解仲要咁多要求呢,納稅人真係無責任養你地 gar ...............

[ 本文章最後由 ivory0915 於 08-11-1 21:32 編輯 ]

侯爵府

tingkiss,

咁.....然則...1大2細...單親家庭....要幾多$綜援...先叫做夠洗呢???講真....如果真係有經濟需要...伸請綜援....無問題架wor..不過就唔好咁多埋怨law..始終都唔係靠自己勞力得番黎....

再者...好似樓主咁..又話有2個小朋友.又話未結婚..要law單親綜援...一陣又話個老公買tv電話(都唔知佢邊句真)...一陣又話爽買ndsl..(有好多無law綜援ge家庭..都無閑$買啦,需然佢徵部2手...但有腦ge人...都會知...一百幾十係無可能買到law)....

別墅

咪玩啦 返PARTTIME點夠1個大人同2個小朋友既駛費呀 全部開支夾埋至少要7千 有咩PARTTIME返半日可以有7K呀 介紹俾我啦?得1個小朋友就可能得姐.. 綜緩係唔會幫你交水電媒 傻既都知 屋租上限3K 如果千幾蚊就只係俾千幾屋租你..我都聽人講3條友可以拎萬幾1個月 不過社署果邊有規限 我都唔知佢地點拎咁多錢.. 可能從中有D吹水野 係唔係都報拎錢 其實好多人都係呃緊綜媛..本身係有工返甚至自己有舖頭 小朋友讀書係可以另外申請1筆錢 好似1年幾千蚊 自己諗點分配..有D義務團體係會幫人湊BB 成12個鍾 完全免費 唔屬於社署.. 睇你搵唔搵到囉 不過要排時間

[ 本文章最後由 tingkiss 於 08-10-29 02:20 編輯 ]

複式洋房

~~知足常樂~~你地攞綜緩d大6人咪扮可憐la.我朋友講過話唔知水或電話費都有比但唔係比足。不過小朋友讀書有飯錢有書簿錢仲有車錢..都不知幾好。
難以啟齒、難能可貴。呵呵

男爵府

只可以世風日下道德淪亡.....我都無錢買ndsl...連攞綜援都想買....真係咩世界

大宅

絕對認同, 仲要落到黎生幾個唔做野唔教但係要我地養埋真係好谷氣, 我唔係歧視大陸人同攞綜援o既人, 佢地當中有d 真係好需要政府幫助, 但係有d 又確係做到野又唔願去做等政府養囉, 一諗起d 老人家後生為社會貢獻咁多到而家攞o個少少生果金都要比政府諸多刁難就火到黎

原文章由 mable68 於 08-10-25 14:13 發表
講得啱, d大6人, 落到黎香港, 又攞公屋, 又攞公援, 樣樣都攞, 一家大細都係政府養, 我地d香港公民, 個個都勞勞碌碌去自力更生, 由其是嗰d收入唔中唔低嘅人士.

:censur ...

複式洋房

講得啱, d大6人, 落到黎香港, 又攞公屋, 又攞公援, 樣樣都攞, 一家大細都係政府養, 我地d香港公民, 個個都勞勞碌碌去自力更生, 由其是嗰d收入唔中唔低嘅人士.

複式洋房

原來HK真系有呢D人啊?等我仲以為系又系討論緊內地來D新移民先系咁,有手有腳沒病沒痛做多做少幫補下嘛!

別墅

原文章由 candy32 於 08-10-24 08:07 發表
手有腳攞左綜援又話唔夠洗

有手有腳攞左綜援又話唔洗做,又有人養,諗起就嬲啦....d老人家夠唔夠洗啦又冇人理.....

男爵府

醒目開學勳章

手有腳攞左綜援又話唔夠洗
:-P  :-P  :-P

禁止訪問

侯爵府

原文章由 stkyo 於 08-10-23 08:55 發表
咁樓主可唔可以講下咁點解你唔工作呢?

講真一句, 無能力就真係唔好生咁多, 我生一個都覺得吃力, 個陣真係好想生多一個陪下阿女, 不過真係怕養唔掂, 結果到而家都無生, 無能力又要生, 咁就變左係社會既負擔, 你所得 ...

留番啖氣暖肚好過.........

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁樓主可唔可以講下咁點解你唔工作呢?

講真一句, 無能力就真係唔好生咁多, 我生一個都覺得吃力, 個陣真係好想生多一個陪下阿女, 不過真係怕養唔掂, 結果到而家都無生, 無能力又要生, 咁就變左係社會既負擔, 你所得既福利, 可以叫做無出過咩力, 咁就應該知足, 我地呢度咁多位媽咪, 個個做得咁辛苦, 又要將自己最心愛既小朋友比人地照顧, 先可以換取每個月有幾千蚊駛下

首頁
12345...6

尾頁

跳至